DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. februārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Emiļa Melngaiļa 150. gadu jubilejai veltītā pastmarka

Latvijas Pasts, atzīmējot latviešu komponista Emiļa Melngaiļa 150. gadu jubileju, godina mūzikas folkloristu un kordiriģentu ar īpaši veidotu pastmarku. Filatēlijas izdevuma pirmās dienas zīmogošana plānota 15. februārī Rīgas 10. pasta nodaļā, Elizabetes ielā 41/43, no pulksten 9.00 līdz 18.00.

Jaunajā pastmarkā ir attēlots Emiļa Melngaiļa portrets ar nošu fragmentiem. Veltījumu komponistam papildina aploksne. Izdevumu dizaina autore ir māksliniece Lilija Dinere, kura vizuālajā noformējumā ietvērusi Rakstniecības un mūzikas muzeja, kā arī Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Misiņa bibliotēkas materiālus.

Jaunizveidotās pastmarkas nominālvērtība – 1,65 eiro. Tā paredzēta sūtījumiem svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā. Pasta vērtszīme ir izdota 15 000 eksemplāru tirāžā, savukārt aploksne – 500.

Emilis Melngailis (1874-1954) darbības un kaismīgā mūža laikā neatlaidīgi tiecies pēc dziesmu folkloras ideāliem kā Latvijas mūzikas dzīvē, tā laikmeta skaņu mākslā. Senās tautas mākslas vitalitāte ar Melngaiļa tūkstošiem sakrātām tautasdziesmām, kas plūst koru dziesmās, nav tikai pagātnes liecība vai romantisks nostalģijas avots, bet aizvien nezūdoša tiešamība.  

Viss [mans darbs] vadīts no vienas valdošās idejas – pieglausties rakstā un audumā pie to veco skaņu meistaru gara un gaumes, kuri ir devuši dziļo latvisko dziesmu, uz mūžu palikdami anonīmi un nezināmi.” E. Melngailis.

Koru kopiena ir pateicīga komponistam par tautasdziesmas goda vietu arī modernajos dziesmu svētkos, bet folkloras – par neizskaistinātas un nesajautrinātas dziedāšanas aizstāvību ikdienā. “Kādreiz, kad manas strīdīgās un rupjās personības jūsu vidū vairs nebūs, tiks manam vārdam par slavu pieskaitīts,” par tautas garamantu daudzinājumu paškritiski rakstījis E. Melngailis.

Pastmarku un aploksni sākumā būs iespēja iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās un Latvijas Pasta e-veikalā.

Jaunā pastmarka Emilis Melngailis – 150 aplūkojama šeit.

Nākamais filatēlijas izdevums ir plānots 8. martā.

Latvijas Pasta izdotie filatēlijas darbi augsti vērtēti gan klientu vidū, gan filatēlijas kolekcionāru un ekspertu lokā. Filatēlijas materiālu kolekcionāru starptautiskās apvienības atbilstoši stingri regulētiem standartiem Latvijas Pasta izdotās pastmarkas novērtējušas kā līdzvērtīgas lielāko pasaules valstu izdotajiem filatēlijas izdevumiem un tās regulāri tiek iekļautas gan pasaulē atpazīstamos filatēlijas izdevumu katalogos, gan prestižu kolekcionāru kolekcijās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI