DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. janvārī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Latvijas Pasts izdod pastmarku vēsturisko kuģu sērijā 

Publicitātes attēls

Latvijas Pasts pastmarku sērijai XIX gadsimta vēsturiskie kuģi pievieno jaunumu – veltījumu Vitrupē būvētam divu mastu burukuģim jeb gafelšonerim Jupiteram.  Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana norisināsies piektdien, 26. janvārī, Rīgas 10. pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43, Rīgā, no pulksten 9.00 līdz 18.00. 

Uz jaunākās vēsturisko kuģu sērijas pastmarkas ir attēlots 1929. gadā Vitrupē būvētais divu mastu gafelšoneris Jupiters, ko ir izgatavojis būvmeistars J. Plūme. Tas ir klasisks piekrastes Malkas Jānis burukuģis, bet starp divu mastu gafelšoneriem ir īpašs ar savu smagnējo korpusu, lielām burām, celtspēju un ātrumu. Burukuģis ekspluatācijā bijis no 1929. gada līdz 1935. gadam. 

Latvijas teritorijā darinātie kuģi ir unikāli ne tikai kā mūsu piekrastes fenomens, bet arī pasaules mēroga lepnums. Jāizceļ, ka tos būvēja vietējie meistari, kuri apmācību savā arodā apguva pie dažādiem profesionāliem kuģu būvētājiem kā mācekļi, nevis augstās skolās. Stipri, manevrējami un droši vadāmi ar skaita ziņā mazu komandu – mūsu kuģi peldēja kā pasaules un Eiropas ūdeņos, tā Latvijas piekrastes kabotāžas braucienos.  

Pastmarkas nominālvērtība ir 1,65 eiro, kas atbilst sūtījumu apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramiem visā Latvijas teritorijā. Pasta pakalpojumu vērtszīmes tirāža sasniedz 30 000 eksemplāru. Vienlaikus filatēlijas izdevumus papildina arī specializēta aploksne ar 500 eksemplāru tirāžu. Abu sērijas papildinājumu autore ir māksliniece Elita Viliama.  

Pastmarku sākotnēji būs iespējams iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās un Latvijas Pasta e-veikalā 

Jaunā pastmarka un aploksne Divu mastu gafelšoneris Jupiters ir aplūkojama šeit. 

Pastmarku sērijas XlX gadsimta vēsturiskie kuģi izdošanu Latvijas Pasts sāka 2016. gadā, godinot latviešu jūrniecības un kuģubūves straujās attīstības periodu 19. gadsimtā. Šajā laikā emitētas sešas pastmarkas, uz kurām attēlots 1891. gadā Ainažos būvētais burinieks Andreas Weide, 1891. gadā Ventspilī tapušais četrmastu gafelšoneris Abraham, 1925. gadā Engures novadā darinātais četrmastu buru motorkuģis Eurasia, 1895. gadā Ainažos tapusī trīsmastu barkentīna Mercator,  1902. gadā Plieņciemā būvētais trīsmastu burukuģis – gafelšoneris Eufrosine, 1878. gadā Ainažos radītais divmastu burukuģis – brigantīna Anna Wictoria un 1929. gadā Vitrupē būvētais divmastu burukuģis – gafelšoneris Jupiters. Visas šīs sērijas pastmarkas iespējams aplūkot te. 

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 15. februārī. 

Latvijas Pasta izdotie filatēlijas darbi augsti vērtēti gan klientu vidū, gan filatēlijas kolekcionāru un ekspertu lokā. Filatēlijas materiālu kolekcionāru starptautiskās apvienības atbilstoši stingri regulētiem standartiem Latvijas Pasta izdotās pastmarkas novērtējušas kā līdzvērtīgas lielāko pasaules valstu izdotajiem filatēlijas izdevumiem un tās regulāri tiek iekļautas gan pasaulē atpazīstamos filatēlijas izdevumu katalogos, gan prestižu kolekcionāru kolekcijās. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI