SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
06. janvārī, 2023
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Satiksme
26
26

Jaunā parauga vadītāja apliecības. Vai jāsteidz mainīt?

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Visas līdz šim izsniegtās vadītāja apliecības ir derīgas līdz norādītā termiņa beigām, un nav nepieciešams tās nekavējoties mainīt pret jaunā parauga apliecībām.

Publicitātes foto.

No 2023. gada Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir uzsākusi izsniegt jaunā parauga vadītāja dokumentus – vadītāja apliecības –, kurās ar šībrīža jaunākajām tehnoloģijām ir iestrādāti moderni pretviltošanas elementi. Vai ikvienam vadītājam būtu jāsteidz mainīt apliecību un kas jāņem vērā, dodoties uz CSDD, lai to nomainītu? 

īsumā
  • Vadītāja apliecība ir dokuments, kas apliecina tiesības vadīt tajā norādīto kategoriju transportlīdzekļus.
  • Visas līdz šim izsniegtās vadītāja apliecības ir derīgas līdz norādītā termiņa beigām, un nav nepieciešams tās nekavējoties mainīt pret jaunā parauga apliecībām.
  • Mainot vadītāja dokumentus, tos var saņemt klātienē, bez iepriekšēja pieraksta jebkurā no klientu apkalpošanas centriem.
  • Vadītāja apliecības nomaiņas gadījumā CSDD kompetencē ir pārliecināties par veselības pārbaudes derīguma termiņu. Ja tas ir beidzies, stājas spēkā transportlīdzekļa vadīšanas liegums.
  • Katrs transportlīdzekļa vadītājs par veselības pārbaudes derīguma termiņu var pārliecināties CSDD e-pakalpojuma vidē e-CSDD.lv, autorizējoties ar internetbankas starpniecību vai izmantojot eID/eParaksts.
  • AM, A1, A, B1, B un BE kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem kārtējās veselības pārbaudes jāveic ik pēc 10 gadiem, personām pēc 60 gadu vecuma – ik pēc 3 gadiem.
  • C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem kārtējās veselības pārbaudes jāveic ik pēc 5 gadiem, personām pēc 60 gadu vecuma – ik pēc 3 gadiem.

CSDD izplatītajā informācijā ir vēstīts, ka līdzšinējā parauga vadītāja dokumentu izsniegšana jau ir pārtraukta un, sākot ar 2023. gada pirmo nedēļu, jaunā parauga vadītāja apliecības pakāpeniski sāks izsniegt ne tikai Rīgā, bet arī reģionos.

Vadītāja apliecība ir dokuments, kas apliecina tiesības vadīt tajā norādīto kategoriju transportlīdzekļus. CSDD var saņemt un atjaunot velosipēda, AM, A1, A2, A, B1, B, C1, C, D1, D, E kategoriju vadītāju apliecības, kā arī atpūtas kuģu vadītāju apliecības kuģošanai Latvijas iekšējos un starptautiskos ūdeņos.

Mainīt nav jāsteidzas

CSDD uzsver, ka visas līdz šim izsniegtās vadītāja apliecības ir derīgas līdz norādītā termiņa beigām un nav nepieciešams tās nekavējoties mainīt pret jaunā parauga apliecībām. “Gan jaunā parauga transportlīdzekļa vadītāja apliecība, kuru CSDD uzsāka izsniegt no šīgada 2. janvāra, gan iepriekšējā parauga apliecība ir vienlīdz derīga lietošanai Latvijā un ārpus valsts robežām līdz tajā norādītajam derīguma termiņam. Tomēr, ja vadītājs izvēlas veikt apliecības nomaiņu, CSDD to neliegs,” norāda CSDD Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks Mārtiņš Mālmeisters.

Tā kā daudzas institūcijas apmeklētāju pieņemšanu šobrīd organizē rindas kārtībā pēc iepriekšēja pieraksta, CSDD gluži pretēji norāda, ka dokumentus var saņemt klātienē, jebkurā klientu apkalpošanas centrā, bez iepriekšēja pieraksta, turklāt CSDD nodrošina maksimāli īsu gaidīšanas laiku.

Derīga medicīniskā izziņa

Vadītājiem veselības pārbaudes nepieciešamību un saņemšanas kārtību nosaka Ceļu satiksmes likums un MK noteikumi Nr. 940 “Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par pirmstermiņa veselības pārbaudes izdevumu segšanas kārtību”.

Vadītāja apliecības nomaiņas gadījumā CSDD kompetencē ir pārliecināties par veselības pārbaudes derīguma termiņu. Tā kā šobrīd vadītāja medicīniskās izziņas netiek izsniegtas papīra formātā, bet informācija par veikto veselības pārbaudi elektroniski tiek nosūtīta transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistram, CSDD izmanto tās rīcībā esošo informāciju.

Vai CSDD izsniegs jaunā parauga vadītāja apliecību, ja veselības pārbaudes termiņš būs beidzies?

M. Mālmeisters: Ja veselības pārbaudes derīguma termiņš ir beidzies, stājas spēkā transportlīdzekļa vadīšanas liegums. Mainot vadītāja dokumentus, CSDD pārliecinās par veselības pārbaudes derīgumu, un gadījumos, ja termiņš ir beidzies, vadītāja apliecība netiek izsniegta.

Kā vadītājs var noskaidrot veselības pārbaudes derīguma termiņu?

Katrs transportlīdzekļa vadītājs par veselības pārbaudes derīguma termiņu var pārliecināties CSDD e-pakalpojuma vidē e-CSDD.lv, autorizējoties ar internetbankas starpniecību vai izmantojot eID/eParaksts.

Kādas iespējas noskaidrot veselības pārbaudes derīguma termiņu ir tiem vadītājiem, kuri nelieto e-pakalpojumus?

Ja nav nekādas iespējas to izdarīt, izmantojot e-pakalpojumus, tad ir jādodas uz kādu no klientu apkalpošanas centriem un, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, šo informāciju varēs saņemt.

Vai bieži nākas vadītājam atteikt apliecības nomaiņu, jo ir beidzies veselības pārbaudes derīguma termiņš?

Nē, šādu gadījumu praksē nav daudz, jo visbiežāk veselības pārbaudes termiņš ir pielīdzināts vadītāja apliecības derīguma termiņam.

Vai CSDD vietnē aktivizēta profila turētājiem pastāv iespēja saņemt informatīvu atgādinājumu par veselības pārbaudes derīguma termiņa beigām?

Katrs klients savā e-CSDD profilā var aktivizēt informatīvu atgādinājumu par veselības pārbaudes, vadītāja apliecības, tehniskās apskates un obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas termiņa beigu tuvošanos.

Cik bieži jāveic veselības pārbaude

Transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāja kvalifikāciju (izņemot velosipēdistus), ir jāveic pirmreizējā un pēc noteikta laika kārtējā veselības pārbaude. Noteiktās situācijās ir jāveic pirmstermiņa veselības pārbaude.

Vadītājs var izvēlēties, kur viņš veiks pirmreizējo vai kārtējo veselības pārbaudi:

  • pie sava ģimenes ārsta;
  • ārstniecības iestādē izveidotā ārstu komisijā, kuru vada ģimenes ārsts vai internists un kuras sastāvā ir neirologs, oftalmologs, otorinolaringologs, ķirurgs vai traumatologs ortopēds, psihiatrs un narkologs.

Pēc veselības pārbaudes ārsts vai ārstu komisijas vadītājs divu darbdienu laikā transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā ievada atzinumu par personas veselības pārbaudē konstatētajiem faktiem.

Medicīniskā izziņa papīra formātā vairs nepastāv un netiek izsniegta.

Termiņi veselības pārbaudes veikšanai:

  • AM, A1, A, B1, B un BE kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem ik pēc 10 gadiem, personām pēc 60 gadu vecuma – ik pēc 3 gadiem;
  • C1, C, D1, D, C1E, CE, D1E un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītājiem ik pēc 5 gadiem, personām pēc 60 gadu vecuma – ik pēc 3 gadiem.

Pirmstermiņa veselības pārbaude

Normatīvie akti nosaka, ka pirmstermiņa veselības pārbaude jāveic personai, lai atjaunotu vadīšanas tiesības, kas atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu, mācīšanu vadīt transportlīdzekli alkohola reibumā vai atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, kā arī par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai vai narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes. Šī pārbaude ir jāveic ārstniecības iestādē izveidotā specializētā medicīniskajā komisijā.

Labs saturs
26
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI