DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra
1
1

Okupācijas muzejā atvērs grāmatu par 1941. un 1949. gadā deportētajiem ebreju bērniem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Svētdien, 14. jūnijā plkst. 13.30 Latvijas Okupācijas muzejā Raiņa bulvārī 7 atvērs fonda “Sibīrijas bērni” vadītājas Dzintras Gekas jaunāko grāmatu “Šalom, Sibīrija!”, kurā apkopotas 1941. un 1949. gadā no Latvijas uz Sibīriju aizvesto ebreju bērnu atmiņas.

1941. gada 14. jūnija deportācijas rezultātā cieta 15425 Latvijas iedzīvotāji, tajā skaitā 3751 bērns vecumā līdz 16 gadiem, 350 no viņiem bija ebreju bērni. Grāmatas tapšanas gaitā sešu gadu garumā Dzintra Geka un kinooperators Aivars Lubānietis kopumā nointervēja 760 cilvēkus Latvijā, Krievijā, Izraēlā un ASV. Iegūtie atmiņu stāsti kopā ar fotogrāfijām apkopoti apjomīgā grāmatā, kas lasāma trijās valodās – latviski, angliski un krieviski. Divas no atmiņām:

Irēne Borde, kurai izsūtīšanas brīdī bija 11 gadi stāsta: “Ģimeņu bija daudz, vagonā bijām saspiesti, bija karsti. Bija briesmīgi sanitārie apstākļi. Man nav saprotams, kā mēs spējām palikt dzīvi. Kaut kur pa ceļam mēs apstājāmies, ņēma ūdeni. Cilvēki tur slimoja, bija bads un briesmīgas caurejas. Vienreiz vilciens apstājās netālu no purva, un bērni tur devās spēlēties. Es gandrīz noslīku tajā purvā, mani pēdējā brīdī izvilka.”

Izsūtīšanas brīdī 9 gadus vecā Silva Haitina: “Atceros, vagonā uz grīdas sēdēja latviešu sieviete ar mazu zīdainīti. Viņa sēdēja jau trīs dienas, šūpojās un kaut ko pie sevis dungoja. Vīstoklītī viņai bija bērniņš. Vagonā bija daudz bērnu, un mēs viņai lūdzām, lai atļauj paspēlēties ar mazo bērniņu. Pēc tam izrādījās, ka viņas bērniņš jau sen ir miris… Viņai nebija piena. Pēc tam kāds to pateica zaldātiem. Mums bija žēl, ka bērniņu izmeta… Ienāca zaldāti, izņēma bērnu viņai no rokām un aiz kājas izmeta līķīti ārā. Vilciens sāka kustēties, durvis bija vaļā… Viņai nebija nekādas reakcijas. Es atceros, mamma teica, ka sieviete acīmredzot ir zaudējusi prātu, ja jau reiz nereaģēja, kad izmeta viņas bērnu…”

Grāmatas atvēršanā Okupācijas muzejā piedalīsies Dzintra Geka un “Sibīrijas bērnu” pārstāvji. Nelielā skaitā, ievērojot divu metru distancēšanos, pasākumā varēs piedalīties arī citi interesenti. Pasākuma dienā grāmata būs nopērkama uz vietas muzejā.

14. jūnijā Okupācijas muzejā būs apskatāma arī fonda veidotā ceļojošā izstāde “Sibīrijas bērni”, kas vēstī par 1941. gadā no Latvijas uz Sibīriju aizvesto bērnu likteņiem.

14. jūnijā Latvijas Okupācijas muzejs būs atvērts no 11.00 līdz 15.00.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI