DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. februārī, 2020
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Aicina rast abpusēji skaidrus un pieņemamus nosacījumus finanšu darījumu saskaņošanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tiekoties ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvjiem, Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) Valde pauda bažas un neizpratni par ministrijas izstrādāto iekšējo kārtību, kādā tā turpmāk sagatavos atzinumus par pašvaldību uzņemtajām finansiālajām saistībām un darījumiem. LPS Valde aicināja ministriju rast abpusēji skaidrus un juridiski pamatotus nosacījumus, lai turpmākos divus gadus varētu sekmīgi nodrošināt iedzīvotāju vajadzību īstenošanu.

Jau ziņots, ka likuma “Par valsts budžetu 2020. gadam” 56. pants nosaka, ka līdz brīdim, kad stājas spēkā likums par jauno administratīvi teritoriālo iedalījumu, pašvaldībai, tikai saņemot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pozitīvu atzinumu par šajā pantā minēto darījumu atbilstību administratīvi teritoriālajai reformai un ilgtspējīgai novada attīstībai, ir tiesības atsavināt pašvaldības kustamo un nekustamo mantu, kuras pārdošanas vērtība pārsniedz 50 000 eiro un 0,1 procentu no pašvaldības pamatlīdzekļu vērtības.

Tāpat jāsaņem VARAM atzinums, ja pašvaldība vēlas ņemt aizdevumu un sniegt galvojumus, izņemot aizņēmumus un galvojumus, kas nepieciešami Eiropas Savienības un citas ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētiem projektiem.

Līdz ar to pašvaldībām šogad darījumi jāsaskaņo ministrijā, bet mēnesi pēc likuma par valsts budžetu stāšanās spēkā joprojām nav skaidra kārtība, lai pašvaldības būtu informētas par dokumentiem, kas iesniedzami pozitīva atzinuma saņemšanai. VARAM solīja nosūtīt visām pašvaldībām informatīvu vēstuli un šo informāciju publicēt ministrijas mājaslapā.

LPS Valde uzsvēra, ka pašvaldībām ir nopietnas bažas par nesamērīgiem termiņiem, kas var apdraudēt turpmākos darījumus, radot šķēršļus sadarbībai ar uzņēmējiem, kam svarīgi ir līgumu slēgšanas termiņi. Tāpat nav skaidrs, kā nodrošināt, piemēram, turpmāko izglītības iestāžu renovāciju, aprūpes centru remontdarbus, ieguldījumus infrastruktūrā u.c.

Vienlaikus pašvaldības ir neizpratnē par VARAM noteikto prasību turpmāk plānotos darījumus un īpašumu atsavināšanu saskaņot ar tiem novadiem, kurus administratīvi teritoriālās reformas rezultātā plānots apvienot. Lai pašvaldība veiktu darījumus ar savu īpašumu, tai skaitā atsavināšanu, būs jāsaņem apkārtējo novadu domju pozitīvs lēmums. Pašvaldības nevar prasīt citu pašvaldību lēmumus, tā var lemt tikai par savu, nevis citu teritoriju. Turklāt administratīvi teritoriālās reformas likums vēl tiek skatīts Saeimā un kartē var būt izmaiņas.

LPS Valde uzsver, ka tā rezultātā novados nebūs iespējama attīstība turpmākos divus gadus un tiks būtiski apgrūtināta iedzīvotāju vajadzību izpildīšana. Jāakcentē, ka tiesības rīkoties ar savu mantu iedzīvotāju interesēs ir pašvaldības autonomā funkcija, ko paredz arī likums “Par pašvaldībām” un Eiropas vietējo pašvaldību harta.

Ministrijas pārstāvji skaidro, ka šādi vēloties novērst situāciju, kurā pašvaldības uzņemas nepamatoti lielas finansiālās saistības brīdī, kamēr notiek administratīvi teritoriālās reformas process un vēl nav pieņemts likums par jauno administratīvi teritoriālo iedalījumu. Tomēr VARAM paredzētā kārtība būtiskāk ierobežo tieši mazo novadu darbu un iedzīvotāju intereses.

LPS Valde ir pārliecināta, ka nav nekāda pamata apšaubīt pašvaldību kā rūpīga un gādīga saimnieka darbu, nodrošinot nepieciešamos finanšu līdzekļus teritorijas attīstībai un iedzīvotāju labklājībai.

Kopumā LPS Valde aicina ministriju respektēt pašvaldību darbu un autonomās funkcijas, izstrādājot iekšējo kārtību atzinumu sniegšanai, ņemot vērā, ka administratīvi teritoriālās reformas likumprojekts vēl tiek izskatīts Saeimā un vēl var būt izmaiņas gan pašā likumprojektā, gan arī kartē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI