DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Lietuvas studentu simfoniskais orķestris koncertēs Rīgā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

22. novembrī plkst. 17.00 Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmijas (LMTA) simfoniskais orķestris diriģenta Martina Staškus /Martynas Staškus/ vadībā aicina uz koncertu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas /JVLMA/ Lielajā zālē. Kopā ar kolektīva mūziķiem uz skatuves kāps arī solisti – vijolnieces Klementina Venciūte, Agne Pilkauskaite, Marija Pranskute, čellists Deivids Dumčus un pianists no Kostarikas Davids Francisko Salinas Andrade. Rīgas publikai tiek piedāvāta brīnišķīga iespēja vairāk iepazīt mūsu kaimiņvalsts komponistu mākslu. Koncertā līdzās lietuviešu komponistu Eduarda Balša un Zitas Bružaites kompozīcijām skanēs arī somu skaņraža Žana Sibēliusa simfonija.

Programmas centrā būs lietuviešu mūzikas klasiķa Eduarda Balša daiļrade. Viņam šogad aprit 100. gadskārta, kas, pateicoties komponista būtiskajam ieguldījumam lietuviešu mūzikas attīstībā, kaimiņvalstī tiek atzīmēta ar īpašu vērienu. 22. novembra koncertā klausītājiem būs iespēja iepazīties ar vairākiem komponista simtgadnieka opusiem no dažādiem viņa dzīves periodiem – vēlīnajā daiļrades posmā komponēto Poēmu stīgu orķestrim “Jūras pārdomas”, jauneklīgas enerģijas caurstrāvoto Pirmo koncertu vijolei un orķestrim, kuram katru no daļām atskaņos trīs LMTA studentes, vijolnieces Klementina Venciūte, Agne Pilkauskaite un Marija Pranskue. Savukārt komponista muzikālā brieduma un muzikālās stilistikas transformācijas periodā radītā slavenā baleta “Egle, zalkšu karaliene” fragmentus kopā ar orķestri atskaņos čellists Deivids Dumčus.

LMTA simfoniskā orķestra un diriģenta Martina Staškus interpretācijā izskanēs arī Žana Sibēliusa vēlīnā kompozīcija un komponista radošās karjeras virsotne – viendaļīgā Septītā simfonija, kā arī Lietuvas laikmetīgās mūzikas komponistes Zitas Bružaites “Retro klavierkoncerts”. Solists, pianists no Kostarikas – Davids Francisko Salinas Andrade.

LMTA simfoniskais orķestris dibināts 1953. gadā, savu šī brīža māksliniecisko vadītāju Martinu Staškus satiekot 2012. gadā. Par darbu orķestrī diriģents teic: “Strādāt ar vienmēr mainīgu kolektīvu ir liels izaicinājums. LMTA simfoniskais orķestris ir nebeidzams jauno talantu treniņa un profesionālās pilnveides process, sagatavojot interesantas un daudzveidīgas mūzikas programmas.” Kolektīvs koncertējis Austrijā, Vācijā, Spānijā, Itālijā, Nīderlandē, Šveicē, Krievijā un Vācijā. LMTA simfoniskais orķestris piedalījies dažādos mūzikas festivālos, kā arī tā dalībnieki, jaunie mūzikas talanti aktīvi iesaistās dažādos starptautiska mēroga projektos, sadarbojoties ar pieredzējušiem diriģentiem un mūziķiem daudzviet pasaulē. Teju pirms mēneša JVLMA un LMTA studenti apvienojās Baltijas Mūzikas augstskolu sadarbības projektā – kamerorķestrī “Accademia Baltica”, kopā ar diriģentiem Modestu Barkausku un Gunti Kuzmu dodoties koncertturnejā “Bēthovens un Baltija”.

LMTA simfoniskā orķestra koncerts notiks:

JVLMA Lielajā zālē – 22. novembrī plkst. 17.00

Biļešu pārdošana stundu pirms koncerta norises vietā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI