DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Patentu valdes ceļojošā izstāde tagad būs apskatāma arī Liepājā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No š. g. 10. jūlija līdz 9. augustam Liepājā, tirdzniecības namā “Kurzeme”, būs apskatāmi vairāk nekā 30 vēsturisko izgudrojumu patentu attēli – no izgudrojumiem ar praktisku nozīmi līdz tehniskiem risinājumiem mašīnbūvē, elektrotehnikā un aviācijā.

Turpinot simtgades vēstījumu par Latvijas izgudrotājdarbību un rūpnieciskā īpašuma aizsardzības vēsturi valsts pirmajos pastāvēšanas gados, Patentu valdes ceļojošā izstāde “Izgudrotājdarbība Latvijā 1918–1940” priecēs interesentus Kurzemes pusē, Liepājā.

Attēlu izstādei izraudzīti gan ārzemēs atzinību guvušie Latvijas izgudrojumi kā, piemēram, Valtera Capa Fotogrāfisks aparāts, Indriķa Pērkona risinājums Ar parasto šujmašīnu šujamas grīdsegas un ierīce to izgatavošanai un Aleksandra Zariņa izgudrotais Lidaparāts-ornitopters, gan arī uz praktisku lietderīgumu orientēti izgudrojumi kā, piemēram, Johana Jansona izgudrotā Vēja turbīna, Edgara Georga Everta Glābšanas laiva zemūdenēm, Jāņa Karēļa Auto kamanas, Jāņa Minusa Pārvietojama istabas krāsns ar regulējamu sildīta gaisa ieplūšanu krāsnī u.c.

Latvijas izgudrotāju patentu pieteikumi – sākot no pirmā pieteikuma kopš neatkarības iegūšanas līdz 1940. gadam – tika apzināti un digitalizēti sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu. Šī apjomīgā darba rezultātā 2018. gada nogalē Patentu valde izdeva grāmatu “Patentu valde un izgudrotājdarbība Latvijā 1918–1940”, atklājot plašākai Latvijas sabiedrībai līdz šim nezināmas šķautnes rūpnieciskā īpašuma aizsardzības vēsturē. Grāmata ir pieejama Latvijas bibliotēkās, savukārt grāmatas pirmajai daļai var piekļūt arī Patentu valdes tīmekļvietnē.

Izstāde būs apskatāma Liepājā, tirdzniecības namā “Kurzeme”, 3. stāvā, Lielā ielā 13 –līdz š. g. 9. augustam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI