DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. oktobrī, 2014
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība

Kas ir prezidentūras mandāti?

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Katra Eiropas Savienības dalībvalsts rotācijas kārtībā uz sešiem mēnešiem kļūst par prezidējošo valsti un vada ES Padomes darba norisi. Prezidentūra organizē un vada Ministru padomes, COREPER (Pastāvīgo pārstāvju jeb ES dalībvalstu vēstnieku komiteja) un darba grupu sanāksmes. Dažādu sanāksmju skaits pusgada laikā var būt pat ap 2000. Prezidentūras uzdevums ir būt godīgam un neitrālam sarunu starpniekam.

Šodien, 2014.gada 21.oktobrī, Ministru kabinets pirmo reizi skata prezidentūras mandātus (VII. Ar prezidentūru Eiropas Savienības Padomē saistītie jautājumi (slēgtā daļa Zaļajā zālē)).

Prezidentūras mandāts ir stratēģisks dokuments, kas nosaka prezidentūras darbības ietvaru jautājumā, kura virzību pilnībā vai daļējo nodrošina ES Padomes prezidējošā valsts. Mandāts dod tiesības prezidentūras laikā Latvijas vārdā vadīt sanāksmes attiecīgajā jautājumā un strādāt ar ES tiesību aktu projektiem. Katram aktuālajam jautājumam nepieciešams atsevišķs mandāts, kurā ietvertas norādes par to, kā Latvija redz attiecīgā jautājuma risinājumu.

Mandātu saraksts

Mandātu sarakstu sagatavo un uztur Ārlietu ministrija, tajā norāda par mandātu atbildīgās un līdzatbildīgās iestādes (ministrijas), mandāta nozīmi (prioritāti), nepieciešamību nodrošināt konsultācijas ar sociālajiem partneriem un mandāta sagatavošanas termiņu. Pašlaik prezidentūras mandātu sarakstā iekļauti vairāk nekā 360 jautājumi visās prezidentūras darbības jomās.

Mandātu un tehniska rakstura informācijas statuss

Mandāti ietver nozīmīgu informāciju Latvijai kā prezidējošai valstij un citām ES dalībvalstīm, tāpēc tie tiek klasificēti kā "ierobežotas pieejamības informācija" vai "informācija dienesta vajadzībām".

Augstas prioritātes un pārējie mandāti

Augstas prioritātes mandātus apstiprina Ministru kabinets. Pārējos – atbildīgās ministrijas. Saeimai ir tiesības skatīt visus mandātus.

Atbildība par mandātu

Darba grupas vadītājs ir atbildīgs par prezidentūras laikā darba grupā izskatāmā jautājuma virzību saskaņā ar mandātu visos lēmumu pieņemšanas posmos. Informāciju par mandātu izpildes gaitu apkopo Ārlietu ministrija.

IESAISTĪTĀS PUSES MANDĀTU SAGATAVOŠANĀ

Ārlietu ministrija

Sagatavo un uztur mandātu sarakstu, tajā norāda atbildīgās ministrijas. Saskaņo visus mandātus, kad tie ir izstrādāti.

Vecāko amatpersonu sanāksme Eiropas lietās

Apstiprina mandātu sarakstu un izmaiņas tajā. Vecāko amatpersonu sanāksmes sastāvā ar balsstiesībām ir pa vienam pārstāvim no katras ministrijas un Latvijas Bankas, kurš attiecīgajā valsts iestādē ir atbildīgs par ES jautājumiem.

Atbildīgās iestādes (ministrijas)

Izstrādā mandāta projektu un tehniska rakstura informāciju, nodrošina saskaņošanu un iesniegšanu apstiprināšanai. Saskaņošana notiek elektroniski.

Ministru kabinets un ministrs

Augstas prioritātes mandātus apstiprina Ministru kabinets. Pārējos – attiecīgās nozares ministrs.

Saeimas Eiropas lietu komisija

Izskata mandātus, iepriekš informējot atbildīgo ministriju par to, kurus mandātus komisija plāno skatīt.

Padomes darba grupu vadītāji

Saskaņā ar mandātu vada diskusiju darba grupās un tiecas panākt vēlamo normu iestrādi ES tiesību aktos.

Informācija: Kārtība, kādā izstrādā, saskaņo un aktualizē mandātus un nodrošina to izpildi Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē laikā. Spēkā līdz 2015. gada 1. jūlijam.

Lāsma Lapinska
Projektu koordinatore
Prezidentūras komunikācijas  un sabiedrisko attiecību departaments
Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāts

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI