E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11709
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kā rēķināms uzturlīdzekļu maksājuma periods

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2017
Laimonis

Labdien! Rakstu konsultācijas nolūkā. Man būtu šāds jautājums. Vecāki šķīrušies, tēvs labprātīgi maksāja alimentus, tiesa piesprieda lielāku summu, kuru tēvs samaksāja. Māte pieprasa vēl it kā nesamaksāto daļu. Tiesa piesprieda alimentu summu mēneša 19. Datumā, un apgabala tiesas sprieduma rezultatīvajā daļā ir frāze "ik mēnesi līdz pilngadībai, sākot ar 19.datumu". Attiecīgi šo summu jāsāk rēķināt no 19. datuma, kas šķiet loģiski - mēneša summu izdalot uz dienu skaitu un attiecīgi izrēķinot, cik par pirmo mēnesi jāmaksā. Māte un tiesu izpildītājs uzskata, ka jāmaksā par pilnu mēnesi, jo 15.01.2013 MK noteikumi Nr. 37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam" nosaka, ka "ik mēnesi" un pat tad, ja tiesas spriedums būtu 30. datumā, tēvam būtu jāmaksā par pilnu mēnesi. Man personīgi tas nešķiet loģiski, jo tad arī darba devējam būtu jāmaksā pilna mēneša alga, arī par dažādiem abonētiem telefona un TV pakalpojumiem būtu piemērojama pilna maksa pat tad, ja klients pieslēdzies mēneša beigās. Arī tiesa nosaka sākuma datumu. Tiesas izpildītājs, protams, draud ar procentiem utt. Būtu pateicīgs par komentāru.

A
atbild:
10. aprīlī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Normatīvie akti neparedz, vai uzturlīdzekļu maksājumi jāveic par kalendāro mēnesi, proti, par februāri, martu, aprīli utt., vai skaitot mēnesi no kāda noteikta datuma (piemēram, no 19. februāra līdz 18. martam). Uzturlīdzekļu maksājums pēc būtības ir regulārs un periodisks maksājums bērna uzturēšanas izdevumu nodrošināšanai. Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” 2. punkts nosaka, ka katra vecāka pienākums ir katru mēnesi nodrošināt saviem bērniem minimālo uzturlīdzekļu apmēru.

Lai šādā gadījumā aprēķinātu, kāda ir maksājamo uzturlīdzekļu summa par attiecīgo periodu, ir iespējami divi varianti. Pirmkārt, var balstīties uz Civilprocesa likuma 47. pantu, kas nosaka, ka termiņš, kas skaitāms gados, mēnešos vai dienās, sākas nākamajā dienā pēc datuma vai pēc notikuma, kas nosaka tā sākumu. Tātad termiņa tecējumu var rēķināt no spriedumā norādītā 19. datuma līdz nākamā mēneša 18. datumam, un līdz ar to arī konkrētais mēnesis, par kuru jāveic uzturlīdzekļu maksājums, tiek noteikts šādi. Ja piedziņas periods beigsies, piemēram, 25. datumā, tad atlikušās 7 dienas pēc iepriekšējā mēneša perioda tiks aprēķinātas pa dienām.

Taču periodu var rēķināt arī tā, kā esat izklāstījis jautājumā: no 19. datuma līdz mēneša beigām (pa dienām) un turpmāk pilnus mēnešus.

Matemātiski nekas nemainās, ja tiesu izpildītājs izvēlas dažādus perioda aprēķinus. “Abos aprēķinos tiek ņemts uzturlīdzekļu perioda sākuma un beigu datums, tāpēc periods ir viens un tas pats,” uzsver Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes vecākā juriste Elīna Avota.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 234 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas