E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26272
Lasīšanai: 2 minūtes
2
28
2
28

Atvaļinājuma dienu uzskaite un apmaksa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. maijā, 2022
Inga

Labdien! Vai pēc likuma ikgadējais atvaļinājums pienākas 28 kalendārās dienas jeb 20 darba dienas? Kā tiek uzskaitītas atvaļinājuma dienas, ja ir maiņu grafiks? Piemēram: no 17.04. līdz 21.04. tiek strādāts, 22.04. ir brīvdiena un no 23.04. atkal darba dienas. Šajā periodā es gribu paņemt atvaļinājumu no 17.04. līdz 23.04. Cik atvaļinājuma dienu pienāksies, un vai tās būs no 28 kalendārajām dienām vai no 20 darba dienām?

A
atbild:
19. maijā, 2022
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma normas (149., 150. pants un 75. panta astotā daļa) noteic, ka ikvienam darbiniekam viena darba gada laikā ir tiesības uz četru kalendāra nedēļu ilgu darba devēja apmaksātu atvaļinājumu, neskaitot svētku dienas. Atvaļinājumu piešķir saskaņā ar iepriekš sastādītu grafiku vai darbiniekam un darba devējam vienojoties. Darbiniekam ir tiesības izmantot atvaļinājumu pilnā apmērā vai sadalīt pa daļām tā, lai viena atvaļinājuma daļa nebūtu īsāka par divām kalendāra nedēļām. Darba devējam ir pienākums atvaļinājuma laikā apmaksāt tikai darba dienas.

Tādējādi atvaļinājuma kopējais ilgums ir 28 kalendāra dienas jeb četras kalendāra nedēļas, kurā darba devējs apmaksā 20 dienas. Ja atvaļinājuma laikā iekrīt svētku dienas, tad tas tiek pagarināts par svētku dienu skaitu.

Darbiniekam, kam nolīgts summētais darba laiks saskaņā ar maiņu grafiku, piešķirot atvaļinājumu, tas netiek saistīts ar maiņu grafiku. Proti, atvaļinājums tiek piešķirts kalendāra nedēļu: vienas, divu, trīs vai četru nedēļu apmērā, kurā darba devējs attiecīgi apmaksā pēc kārtas visas darba dienas (pirmdiena līdz piektdiena).

Ja atvaļinājums izmantots periodā no 17. līdz 23. aprīlim, tad sakarā ar svētku dienām 17. un 18. aprīli (Lieldienas) atvaļinājums pagarinās par divām dienām 24. un 25. aprīli un darbā bija jāatgriežas 26. aprīlī. Šī atvaļinājuma laiks ir viena kalendāra nedēļa, kurā apmaksātas ir 6 dienas.

Labs saturs
28
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas