VIEDOKĻI
>
Par Latviju. Par Tevi Latvijā.
TĒMAS
30. martā, 2012
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Komentārs
TĒMA: Nodokļi
2
2

„euroscript Baltic”: Latvijas birokrātija kavē ārvalstu rezidentu iesaistīšanu pakalpojumu sniegšanā

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ilze Puntuka: „Mēs esam gatavi sadarboties ar valsts iestādēm, lai nodrošinātu valodu pakalpojumu nozares atveseļošanos.”

"euroscript Baltic" publicitātes foto

„euroscript Baltic”, vadošais tulkošanas uzņēmums Latvijā, aicina atbildīgās Latvijas valsts iestādes vienkāršot prasības attiecībā uz piederības rezidences valstij pierādīšanu. Tas ļautu savlaicīgi norēķināties par ārvalstu tulkotāju sniegtajiem pakalpojumiem un piesaistīt aizvien jaunus dzimtās valodas speciālistus, nodrošinot izcilu tulkošanas pakalpojumu kvalitāti.

Pamatprincips maksājumiem citas valsts nodokļu rezidentiem gadījumos, kad to paredz starptautiskie līgumi, ir atbrīvojums no aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli Latvijā. Lai gan šī ir vispārpieņemta pasaules prakse, to izpildi sarežģī Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta prasība nerezidentam iesniegt LR MK noteikumos Nr.178 apstiprinātu rezidenta apliecības formu latviešu un angļu valodā.

Tas nozīmē, ka Latvijas nerezidents aizpilda šo formu un ar parakstu apstiprina, ka viņš ir konkrētās valsts rezidents. Tad viņš iesniedz aizpildītu formu rezidences valsts ieņēmumu dienestā, kas apliecina, ka minētā persona ir šīs valsts rezidents. Tikai tad minēto formu iesniedz Latvijas Valsts ieņēmumu dienestā apstiprinājuma saņemšanai.

Diemžēl ne visu valstu ieņēmumu dienestu pārstāvji paraksta šo formu, jo neprot  latviešu vai angļu valodu (piem., Baltkrievijā, Ukrainā). Šī problēma kļūs aktuāla arī darījumos ar Krievijas nodokļu rezidentiem līdz ar attiecīgās konvencijas stāšanos spēkā. Savukārt Latvijas Valsts ieņēmumu dienests nepieņem citas valsts rezidenta apliecības formas.

"Esošā kārtība uztur nemainīgu ēnu ekonomikas īpatsvaru, jo ir iespējami „ērtāki” samaksas veidi tulkotājiem."

Mūsuprāt, būtu jāņem vērā to Eiropas Savienības valstu prakse, kurās netiek pieprasīts nerezidenta valsts iestāžu apstiprinājums tam, ka nodarbinātā persona ir šīs valsts nodokļu maksātājs, turklāt Latvijas valsts iestādēm vajadzētu veicināt sadarbību ar citu valstu iestādēm, veidojot kopējas datubāzes un veicot kontroles pārbaudes.

Jāatzīst, ka neveiksmīgā cīņa ar ēnu ekonomiku rosina pārskatīt valsts iestāžu spēju nodrošināt godīgu uzņēmējdarbības vidi Latvijā. Esošā kārtība uztur nemainīgu ēnu ekonomikas īpatsvaru, jo ir iespējami "ērtāki" samaksas veidi tulkotājiem, piemēram, autoratlīdzības par tulkojumiem, kuri nav autortiesību objekts, "algas aploksnēs". Šādā veidā norēķinoties ar tulkotājiem, uzņēmumi atbalsta ēnu ekonomiku. Savukārt katra šāda dalībnieka subjektīvās intereses ierobežo mūsu visu tiesības uz kvalitatīvu izglītību, kultūru, medicīnas pakalpojumiem, pabalstiem un pensijām.

Mēs esam gatavi sadarboties ar valsts iestādēm, lai nodrošinātu valodu pakalpojumu nozares atveseļošanos, tādējādi veicinot ēnu ekonomikas izskaušanu un atbalstot godīgu konkurenci valodu pakalpojumu nozarē.
***
Šajā publikācijā paustais autora viedoklis un skatījums var nesakrist ar LV portāla redakcijas nostāju. Ar LV portāla redakcionālo politiku var iepazīties šeit.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem. Saruna par Latvijas attīstības scenārijiem
Baltijas valstīm nevajadzētu savstarpēji konkurēt par nodokļiem, bet tā vietā vienoties par līdzīgām nodokļu likmēm, kā tas ir Ziemeļvalstīs, izņemot Islandi. Šīs valstis sacenšas par pavisam citām lietām – infrastruktūras, cilvēkkapitāla kvalitāti u. tml. Arī Baltijas valstīm būtu nepieciešams draudzīgi konkurēt par kvalitāti, nevis nodokļiem.
Daunis Auers
Latvijas stratēģijas un ekonomikas risinājumu institūta (domnīcas “LaSER”) valdes priekšsēdētājs, Latvijas Universitātes profesors, Eiropas un Baltijas valstu politikas, politisko risku un ekonomikas konkurētspējas pētnieks
Pirms 2 nedēļām, Politika

LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI