SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. septembrī, 2009
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Finanses
3
3

PVN aprēķināšana nereģistrētām personām

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Nodokļu piemērošanas neskaidro situāciju klāstā nereti ir jautājumi par to, vai saimnieciskās darbības veicējiem un visiem tiem, kas nav reģistrējušies par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājiem, ir vai nav jāmaksā PVN.

Likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” 12. panta (1.1) daļa nosaka, ka par likuma 4. panta septītajā daļā minētajiem pakalpojumiem, kas saņemti no citas dalībvalsts jebkuraspersonas vai Eiropas Savienības teritorijā nereģistrētas personas, nodokli aprēķina un maksā budžetā pakalpojuma saņēmējs, ja tas ir apliekamā persona, neapliekamā juridiskā persona vai neapliekamā fiziskā persona, kas veic saimniecisko darbību.

Šie pakalpojumi ir:

1) autortiesību, patentu, licenču, preču zīmju un līdzīgu tiesību nodošana vai atsavināšana;

2) ar reklāmu vai sabiedrisko darbību saistīti pakalpojumi, arī reklāmas aģentu un reklāmas aģentūru darbība;

3) juridiskie (arī advokātu, notāru), grāmatvedības, revīzijas, konsultāciju, tulkošanas, ekspertīžu, inženieru, tirgus izpētes un vadības pakalpojumi, kā arī patentu valdes darbība;

4) datu apstrāde;

5) informācijas sniegšana, arī pieredzes apmaiņa;

6) pakalpojumi, kas tiek sniegti, nodrošinot ar personālu, izņemot šā personāla sagatavošanu un apmācību;

7) lietu noma, izņemot nekustamā īpašuma un transportlīdzekļu nomu;

8) telekomunikāciju pakalpojumi;

9) starpniecības aģenta pakalpojumi, ja starpniecības aģents piedalās šajā daļā minēto pakalpojumu sniegšanā;

10) radio un televīzijas apraides pakalpojumi;

11) elektroniski sniegtie pakalpojumi, to skaitā:

a)  elektroniskā tīkla programmu piegāde, elektroniskā tīkla uzturēšana un apkope, programmu un iekārtu uzturēšana no attāluma,

b) datu bāzes un programmatūras piegāde un atjaunināšana,

c)  attēlu, tekstu un informācijas piegāde, pieejas datu bāzēm nodrošināšana,

d)  mūzikas ierakstu, filmu, spēļu (to skaitā laimes spēļu un azartspēļu) piegāde,

e)  dažādu reportāžu (to skaitā politisku, kultūras, mākslas, sporta, zinātnes un izklaides raidījumu un notikumu) piegāde,

f) tālmācība;

12)  finanšu un apdrošināšanas darījumi, ieskaitot pārapdrošināšanu, bet izņemot seifu īri un nomu;

13) pieejas sniegšana elektroenerģijas un dabasgāzes sadales sistēmām, kā arī pārvades un sadales pakalpojumi un citi tieši saistīti pakalpojumi.

"Apliekamā persona aprēķināto 21% nodokli uzrāda PVN deklarācijā un to pašu uzrāda kā priekšnodokli."

Ja šos pakalpojumus saņem ar PVN neapliekama juridiskā vai fiziskā persona – individuālais komersants (IK), saimnieciskās darbības veicējs (SDV) –, tad tā līdz nākamā mēneša 15. datumam iemaksā aprēķināto PVN budžetā un informē Valsts ieņēmumu dienestu, iesniedzot paziņojumu (3. pielikums) atbilstoši Ministru kabineta 14.11.2006. noteikumiem Nr. 933 „Likuma „Par pievienotās vērtības nodokli” normu piemērošanas kārtība”.

Jāņem vērā, ka ar PVN apliekamai personai, saņemot šo pakalpojumu, ir tiesības uz priekšnodokli. Apliekamā persona aprēķināto 21% nodokli uzrāda PVN deklarācijā un to pašu uzrāda kā priekšnodokli. Līdz ar to budžetā tai nav jāmaksā nekas.

Savukārt neapliekamai juridiskai vai fiziskai personai, kas veic saimniecisko darbību, ir pienākums aprēķināt no saņemtā pakalpojuma 21% PVN un iemaksāt to budžetā. Tiesību uz priekšnodokli nav. Līdz ar to ir jāpadomā, vai šādus pakalpojumus nav izdevīgāk tomēr saņemt Latvijā. Ja citādi nevar, ir vērts padomāt par reģistrāciju PVN reģistrā.

Ja apliekamā persona nav aprēķinājusi un nav maksājusi nodokli valsts budžetā par PVN likuma 4. panta septītajā daļā minētajiem saņemtajiem pakalpojumiem, tā maksā soda naudu 10 procentu apmērā no nesamaksātās nodokļa summas.

Ja nodokli budžetā nav samaksājusi neapliekamā persona, tad tā ir atbildīga saskaņā ar likuma „Par nodokļiem un nodevām” 32. pantu, kurā paredzamais sods ir 30-50% no nodokļa pamatsummas.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI