SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
04. septembrī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Vide

Mājdzīvnieku kaušanas prasības attiecas tikai uz komerckautuvēm un profesionāliem dzīvnieku kāvējiem

Stājas spēkā 23.08.2024.

FOTO: Freepik.

Iedzīvotāji, kas savām vajadzībām tur cūkas, vistas vai citus mājdzīvniekus un vēlas paši tās kaut mājas apstākļos, var to darīt arī turpmāk. Tomēr svarīgi ir zināt un ievērot pareizas kaušanas metodes, lai dzīvnieki netiktu mocīti, uzsver Zemkopības ministrija. Grozījumi noteikumos, kas attiecas uz kaušanai paredzēto lauksaimniecības dzīvnieku aizsardzības prasībām, ir saistoši tikai komerckautuvēm un profesionāliem dzīvnieku kāvējiem. 

īsumā
  • Grozījumu mērķis bija precizēt Ministru kabineta noteikumus Nr. 21 “Kaušanai paredzēto lauksaimniecības dzīvnieku aizsardzības prasības”.
  • Noteikts, ka lauksaimniecības dzīvnieku nonāvēšanu un ar to saistītas darbības drīkst veikt tikai tādas personas, kurām ir atbilstoša kvalifikācija. Tādējādi tiks nodrošināts, ka kaujamajiem dzīvniekiem netiek radītas sāpes, stress vai ciešanas. Šī prasība arī turpmāk netiek attiecināta uz mājsaimniecībām, kas tur mājlopus pašpatēriņam.  
  • Prasība par kvalifikācijas vai pagaidu kvalifikācijas sertifikāta nepieciešamību personai, kura veic kaušanu, ir spēkā no 2013. gada 1. janvāra. 

Valdība grozījumus Ministra kabineta (MK) 2013. gada 8. janvāra noteikumos Nr. 21 “Kaušanai paredzēto lauksaimniecības dzīvnieku aizsardzības prasības” pieņēma 20. augustā, un tie stājās spēkā 23. augustā.  

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka grozījumu mērķis bija precizēt MK noteikumus Nr. 21, lai noteiktu skaidru regulējumu, ka lauksaimniecības dzīvnieku nonāvēšanu un ar to saistītas darbības drīkst veikt tikai tādas personas, kurām ir atbilstoša kvalifikācija. Ar tiesību akta izmaiņām tiek arī dota skaidra norāde uz Eiropas Savienības (ES) tiesību akta prasībām par dzīvnieku pirmskaušanas turēšanu, apdullināšanu un nonāvēšanu.  

Sociālajos medijos izplatītā informācija par šo prasību attiecināmību uz individuālajām mājsaimniecībām ir maldinoša. Arī LV portāls e-konsultācijā ir saņēmis lūgumu skaidrot normatīvo regulējumu.  

Prasība spēkā kopš 2013. gada 

Prasība par kvalifikācijas vai pagaidu kvalifikācijas sertifikāta nepieciešamību personai, kura veic kaušanu, ir spēkā kopš 2013. gada 1. janvāra, norāda Zemkopības ministrijas Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dagnija Muceniece 

Prasības, kas noteiktas Padomes 2009. gada 24. septembra Regulā (EK) Nr. 1099/2009 par dzīvnieku aizsardzību nonāvēšanas laikā, nacionālajos normatīvajos aktos netiek pārrakstītas, skaidro D. Muceniece. Tāpēc Ministru kabineta 2013. gada 8. janvāra noteikumos Nr. 21 “Kaušanai paredzēto lauksaimniecības dzīvnieku aizsardzības prasības” tika iekļautas atsauces uz regulu, tā nodrošinot nepārprotamu regulas prasību interpretāciju. 

MK noteikumu Nr. 21 IV nodaļa noteic: 

  • kaušanai paredzēto lauksaimniecības dzīvnieku (turpmāk – dzīvnieki) aizsardzības prasības to pirmskaušanas turēšanas, apdullināšanas un nogalināšanas laikā; 
  • kārtību, kādā veicama apmācība par dzīvnieku labturību kaušanas laikā un izsniedzams, apturams un anulējams apliecinājums par veikto apmācību, kā arī apmācīto personu reģistrācijas kārtību. 

Veica tehniskus precizējumus 

Tā kā noteikumos Nr. 21 nav paskaidrots, uz kurām personām attiecas IV nodaļā noteiktās prasības, proti, ka kvalifikācijas sertifikāts ir nepieciešams personām, kas veic nonāvēšanu un saistītas darbības, noteikumi papildināti ar jaunu 5.1 1. apakšpunktu, atbilstoši kuram Regulas Nr. 1099/2009 7. pantā noteiktās darbības atļauts veikt tikai personām, kas ieguvušas kvalifikācijas sertifikātu noteikumu IV nodaļā noteiktajā kārtībā. 

20. augustā noteikumu grozījumos tika veikti tehniski precizējumi, nosakot, ka dzīvniekus var kaut tikai tādas personas, kas ieguvušas atbilstošu kvalifikācijas sertifikātu, nodrošinot, lai kaujamajiem dzīvniekiem netiek radītas sāpes, stress vai ciešanas, piebilst D. Muceniece. 

20. augustā pieņemtais regulējums MK noteikumos attiecas tikai uz kautuvēm, kam jānodrošina, lai kaušanu un ar to saistītas darbības veic personas, kurām ir spēkā kvalifikācijas vai pagaidu kvalifikācijas sertifikāts, ko izsniedzis Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs vai kompetentā iestāde citā Eiropas Savienības dalībvalstī. Šī prasība arī turpmāk netiek attiecināta uz mājsaimniecībām, kas tur mājlopus pašpatēriņam.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI