SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
12. februārī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
1
6
1
6

Stājas spēkā atbalsta mehānisms arī mājsaimniecībām ar sašķidrinātās naftas gāzes un dīzeļdegvielas apkuri

Stājas spēkā 12.02.2023.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Atbalsts energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma apstākļos tiks nodrošināts arī mājsaimniecībām, kuras siltumapgādes nodrošināšanai izmanto sašķidrināto naftas gāzi (propānu–butānu) vai dīzeļdegvielu.

To paredz grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā, kas stājas spēkā 12. februārī.

Līdz šim likums paredzēja atbalstu mājsaimniecībām apkures izdevumu daļējai kompensēšanai, ja apkurei izmanto elektroenerģiju, koksnes granulas, koksnes briketes, malku.

Uzzini vairāk >>

Tagad likums papildināts ar atbalsta mehānismu (7.1 panta 4. un 4.1 daļa) arī tām mājsaimniecībām, kuras mājokli apkurina, izmantojot sašķidrināto naftas gāzi un dīzeļdegvielu par laikposmu no 2022. gada 1. maija līdz 2023. gada 30. aprīlim.

Kā skaidrojusi Klimata un enerģētikas ministrija, sašķidrinātās naftas gāzes un marķētās dīzeļdegvielas izmaksu pieaugumu kompensēs 50% apmērā virs noteiktā sliekšņa, kas ir līdzvērtīgs siltumenerģijas vidējam tarifam iepriekšējā apkures sezonā.

Likums paredz:

  • sašķidrinātās naftas gāzes (propāna–butāna gāze) izmaksu pieaugumu kompensēs līdz 1 tonnai sašķidrinātās naftas gāzes, ja izmaksas pārsniedz 0,91 eiro/kg bez PVN, bet ne vairāk kā 1,29 eiro/kg bez PVN;
  • marķētās dīzeļdegvielas (dīzeļdegviela) izmaksu pieaugumu kompensēs līdz 4000 litru marķētās dīzeļdegvielas, ja izmaksas pārsniedz 0,69 eiro par litru bez PVN, bet ne vairāk kā 2,01 eiro par litru bez PVN.

Valsts sniegto atbalstu neapliks ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, savukārt kompensācijas maksā paredzēts iekļaut arī pievienotās vērtības nodokli.

Uzzini vairāk >>

Atbalstam jāpiesakās pašvaldībā

Kad? Mājsaimniecības atbalstam varēs pieteikties no 15. februāra un to saņemt par gāzi un dīzeļdegvielu, kas apkures vajadzībām iegādāta laikposmā no iepriekšējā gada 1. maija līdz šīgada 30. aprīlim.

Kas? Pieteikties atbalstam var mājokļa īpašnieks, kopīpašnieks, īrnieks, tiesiskais valdītājs vai pārvaldnieks, kas apsaimnieko daudzdzīvokļu dzīvojamo māju ar individuālo siltumapgādes sistēmu.

Kā? Pieteikties atbalstam var, iesniedzot iesniegumu:

  • pašvaldību e-pakalpojumu portālā www.epakalpojumi.lv;
  • klātienē konkrētās pašvaldības norādītajā vietā (izmantojot pašvaldību sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu administrēšanas lietojumprogrammu SOPA);
  • elektroniski (parakstītu ar drošu elektronisko parakstu), izmantojot pašvaldības oficiālo elektronisko adresi;
  • pa pastu.

Iesniegumā ir jānorāda iesniedzēja vārds, uzvārds, personas kods, pārvaldnieka kontaktinformācija un kredītiestādes vai pasta norēķinu sistēmas konta numurs, kurā ieskaitāms atbalsts mājsaimniecībai. Iesniegumā jāietver pašapliecinājums par attiecīgās apkures esību mājoklī un to, ka citi mājsaimniecības locekļi nav iesnieguši iesniegumu atbalsta saņemšanai par iesniegumā minēto mājokli.

Iesniegumam pievieno šādus dokumentus:

  • mājokļa īpašuma vai lietošanas tiesības apliecinošu dokumentu, ja attiecīgā informācija nav citas institūcijas rīcībā;
  • mājokļa īpašumu apsaimniekošanas līgumu (ja iesniedz pārvaldnieks);
  • maksājumu apliecinošus dokumentus par sašķidrinātās naftas gāzes vai dīzeļdegvielas iegādi vienam mājoklim.

Informāciju par atbalsta saņemšanas iespējām meklējiet savā pašvaldībā!

UZZIŅAI

Likumprojekta anotācijā minēts, ka apkures un karstā ūdens nodrošināšanai sašķidrināto naftas gāzi jeb propāna–butāna gāzi Latvijā izmanto aptuveni 4500 mājsaimniecību. Konkrētās mājsaimniecības līdz šim atbalstu nesaņēma.

Salīdzinoši neliels skaits – aptuveni divi tūkstoši mājsaimniecību – kā kurināmo izmanto marķēto dīzeļdegvielu, kuru ar samazinātu akcīzes nodokļa likmi var iegādāties apkures vajadzībām. Marķēto dīzeļdegvielu apkurei drīkst iegādāties personas, kuras saņēmušas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) izziņu par tiesībām iegādāties iezīmētus (marķētus) naftas produktus. Saskaņā ar VID datiem 2022. gada novembra sākumā bija izsniegtas 2009 izziņas par kopējo iegādes apjomu 12 308 341 litri.

Ja privātmāja iegādājās tikai minimālo nepieciešamo daudzumu dīzeļdegvielas, t. i., 3500 litrus, tad izmaksas bez PVN 2020. gadā bija 1360 eiro, 2021. gadā – 1964 eiro, savukārt 2022. gadā izmaksas sasniedza jau 3897 eiro jeb 2,86 reizes vairāk nekā 2020. gadā.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI