SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
02. septembrī, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
4
4

Lai ceļš uz skolu būtu drošs

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ik gadu septembrī uz skolu dodas tūkstošiem bērnu un jauniešu visā Latvijā, tādēļ gan vecākiem, gan skolotājiem būtu nepieciešams ar bērniem pārrunāt svarīgākos drošības noteikumus. Arī autovadītājiem ir jābūt uzmanīgākiem un lielāka uzmanība jāvelta ceļam, jo bērni pēc vasaras brīvlaika ir atgriezušies pilsētā un, iespējams, nedaudz piemirsuši piesardzību uz ielām, bet daudziem ceļš uz skolu būs pavisam jauns maršruts.

Arī šogad, sākoties jaunajam mācību gadam, ceļu satiksmē ievērojami palielināsies elektroskrejriteņu braucēju un velosipēdistu skaits. Vienlaikus statistikas dati rāda, ka pieaug ceļu satiksmes negadījumu skaits (CSNg), kuros iesaistīti elektroskrejriteņi, – šīgada pirmajos sešos mēnešos šādos CSNg cietuši jau 116 cilvēki, kas ir divreiz vairāk nekā iepriekšējā gada pirmajā pusgadā. Satiksmes ministrijas Sabiedriskā transporta pakalpojumu departamenta direktore Annija Novikova atgādina: “Ar elektroskrejriteni aizliegts pārvadāt pasažierus un kravu, kā arī aizliegts braukt reibumā. Elektroskrejritenis paredzēts tikai vienam cilvēkam – lēmums braukt diviem uz viena skrejriteņa palielina jau tā augsto risku, kas raksturīgs šim transportlīdzeklim! Tas īpaši attiecas uz gadījumiem, kad vecāki izlemj uz skrejriteņa braukt kopā ar savām atvasēm. Svaram vai augumam nav nozīmes – tā ir bezatbildīga rīcība ar potenciāli traģiskām sekām.”

Ar velosipēdu patstāvīgi ceļu satiksmē var piedalīties no 10 gadu vecuma, bet ar elektroskrejriteni – no 14 gadu vecuma. Gan velosipēdistiem, gan elektroskrejriteņu vadītājiem līdz 17 gadu vecumam nepieciešama velosipēda vadītāja apliecība. Pārvietošanās līdzekļiem ir jābūt labā tehniskā stāvoklī un aprīkotiem ar bremzēm, priekšpusē jābūt baltam lukturim, savukārt aizmugurē – sarkanam. Ar elektroskrejriteni un velosipēdu var pārvietoties pa veloceļiem un ietvēm, kur vienmēr priekšroka jādod gājējam. Tāpat ar elektroskrejriteni un velosipēdu var pārvietoties pa brauktuvi (ar elektroskrejriteņiem tikai tur, kur atļautais ātrums nepārsniedz 50 km/h) un atsevišķās vietās pa sabiedriskā transporta joslu.

Uzzini vairāk>>

Sākoties jaunajam mācību gadam, satiksmē piedalās ievērojami vairāk bērnu un jauniešu, tādēļ ikvienam tās dalībniekam ir svarīgi būt uzmanīgam, ievērot ceļu satiksmes noteikumus un cieņpilni izturēties pret citiem. Transportlīdzekļu vadītājiem jārēķinās ar lielāku gājēju, tostarp bērnu, plūsmu, kas var būt neprognozējama, kā arī lēnāku satiksmi nekā vasaras periodā.

Tāpat svarīgi būt īpaši uzmanīgiem pie gājēju pārejām, sabiedriskā transporta pieturām, kā arī vietās, kur redzamību apgrūtina novietoti transportlīdzekļi vai citi šķēršļi, jo bērni var būt neuzmanīgi vai aizmirst par pareizu ielas šķērsošanu, piemēram, iziet aiz mašīnas vai sabiedriskā transporta un negaidīti skriet pāri ielai.

LV portāla infografika.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI