SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
02. augustā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
2
2

Nosaka principus energokopienu darbībai

Stājas spēkā 02.08.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumi, kas stājas spēkā 2. augustā, pilnveido elektroenerģijas neto uzskaites un norēķinu sistēmu, kā arī nosaka principus elektroenerģijas energokopienu un aktīvo lietotāju darbībai.

Likuma izmaiņas sagatavotas, lai pārņemtu divu Eiropas Savienības Direktīvu – Eiropas Parlamenta un Padomes 2019. gada 5. jūnija Direktīvu Nr. 2019/944 par kopīgiem noteikumiem attiecībā uz elektroenerģijas iekšējo tirgu un ar ko groza Direktīvu 2012/27/ES un Eiropas Parlamenta un Padomes 2018. gada 11. decembra Direktīvu 2018/2001 par no atjaunojamajiem energoresursiem iegūtas enerģijas izmantošanas veicināšanu – nosacījumus.

Tā kā direktīvas ir vērstas uz patērētāju lomas stiprināšanu, nacionālajā regulējumā iekļauti tādi jauni jēdzieni kā “aktīvais lietotājs”, “elastības pakalpojumi”, “elektroenerģijas kopīgošana”.

Līdz šim likuma 30.1 pants noteica, kā darbojas elektroenerģijas neto sistēma, kas pēc būtības bija neto uzskaites sistēma, norādīts likumprojekta anotācijā. Regulējums nosaka kārtību, kādā sadales sistēmas operators veic ieskaitu par lietotāja pašpatēriņam no atjaunojamajiem energoresursiem (AER) saražoto, patērēto un tīklā nodoto elektroenerģijas pārpalikumu. Pārpalikums tiek ieskaitīts nākamajā norēķinu periodā neto gada ietvaros. To var patērēt tajā pašā sistēmas pieslēgumā (objektā), kur tas saražots. Neto uzskaites sistēma šobrīd ir pieejama tikai mājsaimniecībām.

Ar grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likums papildināts ar 30.5 pantu, kas nosaka elektroenerģijas neto norēķinu sistēmas kārtību. Tajā varēs piedalīties gan mājsaimniecības, gan no AER saražotās elektroenerģijas pašpatērētāji, kas ir juridiskas personas.

Mājsaimniecībām paredzētas vienreizējas tiesības pāriet no neto uzskaites sistēmas uz neto norēķinu sistēmu.

Neto norēķinu sistēmā uzskaitīs ne tikai no AER saražotās un patērētās elektroenerģijas daudzumu, bet arī noteiks elektroenerģijas vērtību. Enerģijas pārpalikumu aprēķinās naudas izteiksmē un ieskaitīs nākamajā norēķinu periodā. Tāpat noteikts, ka neto norēķinu sistēmas ietvaros vienā lietotāja objektā saražoto elektroenerģiju varēs izmantot citos tā paša lietotāja objektos.

Pārejas noteikumi papildināti ar nosacījumu, ka Ministru kabinetam līdz 30. septembrim jānosaka neto uzskaites sistēmas un neto norēķinu sistēmas piemērošanas kārtība.

Regulējums par energokopienām

Līdz šim Latvijā nepastāvēja īpašs regulējums energokopienām. Grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā papildina regulējumu ar VIII2 nodaļu “Aktīvie lietotāji un elektroenerģijas energokopienas”, kas stāsies spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Likums nosaka, ka aktīvais lietotājs ir galalietotājs, kurš ražo elektroenerģiju savām vajadzībām un var pārdot vai kopīgot saražotās elektroenerģijas pārpalikumu, iesaistīties elastības pakalpojumos vai energoefektivitātes shēmās. Aktīvais lietotājs nav energoapgādes komersants.

Divi vai vairāki vienā ēkā vai vienā cita veida nekustamajā īpašumā esoši galalietotāji var darboties kopīgi un kļūt no AER iegūtas elektroenerģijas aktīvie lietotāji, ja:

  • vismaz viena galalietotāja objektā ir uzstādīta elektroenerģijas ražošanas iekārta, kurā elektroenerģijas ražošanai izmanto tikai atjaunojamos energoresursus un kuru lieto arī pārējie galalietotāji;
  • sistēmas operators ir izdevis atļauju elektroenerģijas ražošanas iekārtu pieslēgšanai paralēlam darbam ar sistēmu;
  • galalietotāji ir noslēguši savstarpēju vienošanos par elektroenerģijas ražošanu pašu vajadzībām, kā arī par elektroenerģijas kopīgošanu saskaņā ar šī likuma 37.8 pantu.

Likuma 37.7 pants definē, kas ir elektroenerģijas energokopienas. Elektroenerģijas energokopienas biedri vai daļu turētāji ir galalietotāji un aktīvie lietotāji, kuru objekti pieslēgti viena sistēmas operatora sistēmai.

Elektroenerģijas kopīgošanas nosacījumus un kārtību, kā arī kārtību, kādā īstenojama informācijas apmaiņa starp tirgus dalībniekiem un sistēmas operatoriem, līgumā starp elektroenerģijas energokopienu vai no atjaunojamajiem energoresursiem iegūtas enerģijas aktīvajiem lietotājiem, kas rīkojas kopīgi, un elektroenerģijas tirgotāju ietveramo informāciju līdz 2023. gada 28. februārim nosaka Ministru kabinets.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI