SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
14
14

No 1. jūlija papildu atbalsts sociālajā un nodokļu jomā

Stājas spēkā 01.07.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, kuru maksā, ja nav tiesību uz valsts vecuma pensiju, varēs saņemt arī strādājošais seniors.

FOTO: Zane Bitere, LETA

No šīgada 1. jūlija ir piemērojamas vairākas normas no sociālās jomas tiesību aktiem un likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” iepriekš pieņemtajiem grozījumiem. Tas ir papildu atbalsts gan senioriem, gan mazu ienākumu saņēmējiem, kā arī jaundzimušo mazuļu vecākiem.

“No 1. jūlija pensijas vecumu sasniegušajām personām valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta (VSNP) izmaksa netiks pārtraukta, ja minētā pabalsta saņēmēji uzsāks darba attiecības. Tas sekmēs viņu materiālās situācijas uzlabošanos, jo vienlaikus ar darba algu būs iespējams saņemt arī VSNP vecuma gadījumā, kas ilgtermiņā var radīt pozitīvu ietekmi uz šo cilvēku iesaisti darba tirgū, ja vien viņi to vēlas un saskata iespēju uzlabot savu materiālo situāciju,” par izmaiņām sociālajā jomā informē Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Egils Zariņš.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu piešķir personai, kurai nav tiesību saņemt valsts pensiju vai apdrošināšanas atlīdzību saistībā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, un persona ir sasniegusi vecumu, kāds saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām” ir noteikts, lai varētu saņemt vecuma pensiju. Šis pabalsts ir viens no regulāri izmaksājamiem valsts sociālo pabalstu veidiem, kuri tiek finansēti no valsts pamatbudžeta un kuru apmēru ietekmē valsts finansiālās iespējas. Pabalstu izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Valsts sociālo pabalstu likumā ar šogad veiktajiem grozījumiem, kas stājas spēkā 29. martā, tika noteikts, ka no 2022. gada 1. jūlija personas, kuras sasniegušas vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, bet, kurām nav tiesību uz vecuma pensiju, nodarbinātības laikā varēs turpināt saņemt valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. Gūstot darba ienākumus, vienlaikus būs tiesības saņemt arī valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu. Līdz šim likumā bija noteikts, ka nodarbinātajām un pašnodarbinātajām personām, kuras ir sasniegušas vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, bet, kurām nav tiesību uz vecuma pensiju, sociālā nodrošinājuma pabalsta izmaksa uz nodarbinātības laiku tiek pārtraukta.

Uzzini vairāk >>

Pensionāra neapliekamais minimums – 500 eiro

No 1. jūlija palielināts pensionāra neapliekamais minimums līdz 3000 eiro pusgadā jeb 500 eiro mēnesī. No 1. jūlija ir palielināts arī maksimālais neapliekamais minimums strādājošajiem – no 1. jūlija līdz 31. decembrim tas būs 3000 eiro jeb 500 eiro mēnesī (2022. gada pirmajā pusgadā – 2100 eiro jeb 350 eiro mēnesī).

“Neapliekamais minimums, vienkāršiem vārdiem runājot, ir strādājošā nopelnītās vai pensijā saņemtās naudas apjoms, ar kuru cilvēkam nav jādalās ar valsti. Šīs ienākumu daļas, kura netiek aplikta ar nodokļiem, celšana ir īpaši nozīmīga cilvēkiem ar maziem ienākumiem, jo viņu maciņos paliks jūtami vairāk naudas. Esmu gandarīts, jo ar katru šādu soli varam mazināt nabadzības riskus un veicināt cieņpilnāku dzīvi Latvijā. Piemērs, kas ilustrē, kā tas izpaužas dzīvē, – no šodienas aptuveni 80% pensiju saņēmējiem vairs nebūs jāmaksā ienākumu nodoklis,” norāda labklājības ministrs Gatis Eglītis.

Ar nodokli neapliek darba devēja izmaksāto pabalstu par jaundzimušo

Ar grozījumiem likumā “Par iedzīvotāju nodokli” noteikts atbrīvojums darba devēja izmaksātajam pabalstam līdz 250 eiro darbiniekam saistībā ar bērna piedzimšanu. To paredz likuma 9. panta (“Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi”) pirmās daļas papildinājums: “Gada apliekamajā ienākumā netiek ietverts un ar nodokli netiek aplikts darba devēja darbiniekam piešķirtais bērna piedzimšanas pabalsts līdz 250 eiro par katru vienās dzemdībās dzimušo bērnu, ja pabalsts izmaksāts sešu mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas.”

Līdz šim, ja darba devējs materiāli atbalstīja savus darbiniekus, piešķirot pabalstu saistībā ar bērna piedzimšanu, no šī pabalsta ieturēja iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Likuma pārejas noteikumos paredzēts, ka šī norma stājas spēkā 2022. gada 1. jūlijā un ir attiecināma uz pabalstiem, kas izmaksāti par bērniem, kuri dzimuši pēc 2021. gada 31. decembra.

Uzzini vairāk >>

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI