SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Vide

Nosaka samaksu par mājdzīvnieku reģistrāciju

Stājas spēkā 01.07.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Ar jauniem Ministru kabineta noteikumiem, kas stājas spēkā 1. jūlijā, noteikts, ka mājas (istabas) dzīvnieka apzīmēšana ar mikroshēmu, pases izsniegšana un pirmreizējā dzīvnieka reģistrācija datubāzē būs “vienots komplekts”, kuru veiks tikai praktizējošs veterinārārsts.

Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 359 “Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība” izdoti saskaņā ar Veterinārmedicīnas likuma 25. panta 6. punktu. Normatīvs paredz, ka MK nosaka kārtību, kādā mājas (istabas) dzīvnieku apzīmē, reģistrē un izslēdz no reģistra, par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrēšanu iekasējamā maksājuma apmēru, kā arī tā samaksas kārtību.

MK noteikumi Nr. 359 aizstāj līdz šim spēkā esošos MK noteikumus Nr. 491 “Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība”.

Iepriekšējie noteikumi noteica, ka mājas (istabas) dzīvnieku tā īpašnieks vai turētājs, ja īpašnieks to ir pilnvarojis, var reģistrēt datubāzē četros veidos: pie praktizējoša veterinārārsta, vietējā pašvaldībā, Lauksaimniecības datu centrā, izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv vai datu centra tīmekļvietnē pieejamo e-pakalpojumu.

Ar Veterinārmedicīnas likuma grozījumiem, kas stājās spēkā šīgada 4. janvārī, ir noteikts, ka mājas (istabas) dzīvnieku apzīmē ar mikroshēmu, mājas (istabas) dzīvnieka pasi izsniedz un dzīvnieka pirmreizējo reģistrāciju datubāzē veic tikai praktizējošs veterinārārsts.

Izmaksu apmēri

Zemkopības ministrijas Veterinārais un pārtikas departaments skaidro, ka turpmāk dzīvnieka īpašnieks par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrāciju datubāzē norēķināsies tikai ar veterinārmedicīniskās prakses iestādi (praktizējošo veterinārārstu), veicot maksājumu:

  • par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrāciju datubāzē saskaņā ar Lauksaimniecības datu centra (LDC) publisko maksas pakalpojumu cenrādi – 7 eiro;
  • par praktizējošā veterinārārsta sniegto pakalpojumu mājas (istabas) dzīvnieka reģistrācijas nodrošināšanai – 5,50 eiro.

Noteikumi paredz, ka veterinārmedicīniskās prakses iestādei ar datu centru jāslēdz līgums par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrāciju datubāzē un par maksas iekasēšanu no mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka vai viņa pilnvarotās personas par mājas (istabas) dzīvnieka reģistrāciju datubāzē un norēķiniem ar datu centru. Savukārt LDC savā tīmekļvietnē jāievieto un jāuztur to veterinārmedicīniskās prakses iestāžu saraksts, ar kurām ir noslēgts līgums.

Datu centram triju darbdienu laikā ir jāievada informācija datubāzē par notikumu ar dzīvnieku, kas saņemta no praktizējoša veterinārārsta, pašvaldības vai valsts un pašvaldības vienotā klientu apkalpošanas centra darbinieka vai mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieka; jāizdara izmaiņas datubāzē reģistrētajā informācijā, pamatojoties uz administratīvo aktu vai tiesas nolēmumu; savā tīmekļvietnē jāievieto un jāuztur no personām saņemtā informācija par atrastiem reģistrētiem mājas (istabas) dzīvniekiem un no mājas (istabas) dzīvnieku īpašniekiem vai turētājiem saņemtā informācija par pazudušiem reģistrētiem mājas (istabas) dzīvniekiem u. c.

Ja ir radušās izmaiņas vai nepieciešams datubāzē veikt precizējumus par jau reģistrētu mājas (istabas) dzīvnieku, piemēram, dzīvnieka turēšanas vietas maiņu, dzīvnieka pazušanu vai atrašanu, dzīvnieka īpašniekam 72 stundu laikā pēc notikuma jāveic izmaiņas datubāzē, izmantojot valsts pārvaldes pakalpojumu portālu www.latvija.lv vai jāvēršas LDC, pie praktizējoša veterinārārsta, pašvaldībā vai valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā, lai veiktu izmaiņas.

Ja dzīvniekam tiek mainīts īpašnieks, ir jāveic izmaiņas datubāzē. To var veikt klātienē pie praktizējoša veterinārārsta, pašvaldībā, datu centrā vai valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā, kā arī izmantojot pakalpojumu portālu www.latvija.lv vai nosūtot abpusēji elektroniski parakstītu iesniegumu LDC vai veterinārmedicīniskās prakses iestādei, kura veic mājas (istabas) dzīvnieku reģistrāciju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI