SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
1
1

Noteikta kārtība, kādā bēgļi no Ukrainas reģistrē mājdzīvniekus

Stājas spēkā 23.04.2022.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Suns, kurš ieradies Polijas dzelzceļa stacijā Przemysl kopā ar Ukrainas bēgļiem no Odesas 2022. gada 7. aprīlī.

FOTO: REUTERS/Leonhard Foeger (Scanpix)

Veterinārās prasības Ukrainas civiliedzīvotāju dzīvnieku ievešanai Latvijā nosaka kārtību, kādā turpmāk praktizējošie veterinārārsti sniegs pakalpojumus Ukrainas bēgļiem, kuri Latvijā iebrauc kopā ar mājdzīvniekiem, kā arī zirgiem, lai nodrošinātu obligāto veselības prasību izpildi. Pakalpojumi no Ukrainas ieceļojušajām personām tiks sniegti bez maksas.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma – 24. februāra – Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) kā kompetentā iestāde dzīvnieku veselības uzraudzības jomā bija noteicis pagaidu kārtību rīcībai ar dzīvniekiem, kuri ieceļojuši Latvijā kopā ar Ukrainas bēgļiem.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 256 “Veterinārās prasības Ukrainas civiliedzīvotāju dzīvnieku ievešanai Latvijas Republikā”, kas stājas spēkā 23. aprīlī, nosaka:

  • kārtību, kādā reģistrē kopā ar Ukrainas civiliedzīvotājiem Latvijā ieceļojošos vai ievestos tiem piederošos suņus, kaķus, mājas (istabas) seskus un zirgus un nodrošina dzīvnieku obligāto veselības prasību izpildi;
  • kārtību, kādā veic samaksu par dzīvnieku obligāto veselības prasību izpildei veicamajiem pasākumiem un dzīvnieku reģistrāciju, un maksimālo maksas apmēru.

Svarīgi novērst saslimšanu ar trakumsērgu

Ukrainas civiliedzīvotājam, kurš ieceļojis kopā ar dzīvnieku vai kura dzīvnieks ievests no Ukrainas, sākot ar 2022. gada 24. februāri, nekavējoties, bet ne vēlāk kā piecu darbdienu laikā pēc dzīvnieka ievešanas, tas jāuzrāda praktizējošam veterinārārstam, lai nodrošinātu dzīvnieka obligāto veselības prasību izpildi un dzīvnieka reģistrāciju. Līdz tam dzīvnieka īpašniekam vai turētājam jānodrošina, ka dzīvnieks nenonāk kontaktā ar citiem dzīvniekiem un cilvēkiem.

Ukrainas bēgļiem, kuri Latvijā ieradušies ar savu mājdzīvnieku – suni, kaķi vai sesku –, ir jāvēršas tuvākajā veterinārajā klīnikā. Noteikumos paredzēta kārtība, kādā praktizējošie veterinārārsti pārbauda šo dzīvnieku apzīmēšanu ar mikročipu un dzīvniekam izsniegtos dokumentus par vakcināciju pret trakumsērgu un, ja nav izpildītas Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) Nr. 576/2013 (2013. gada 12. jūnijs) par lolojumdzīvnieku nekomerciālu pārvietošanu un par Regulas (EK) Nr. 998/2003 atcelšanu noteiktās prasības, īsteno darbības šo prasību izpildei – apzīmē dzīvnieku, izsniedz mājas (istabas) dzīvnieka pasi, veic klīnisko apskati, vakcinē pret trakumsērgu.

Īpaši būtiski ir novērst cilvēku un dzīvnieku iespējamo saslimšanu ar trakumsērgu, ievērojot plašo trakumsērgas izplatību Ukrainā, norāda Zemkopības ministrija.

PVD dati liecina, ka līdz šim pie veterinārārsta Latvijā ir aizvesti 676 Ukrainas izcelsmes mājas (istabas) dzīvnieki, kuri ieceļojuši Latvijā kopā ar saviem saimniekiem, un tikai ceturtā daļa no tiem ir bijuši vakcinēti pret trakumsērgu.

Trakumsērga ir bīstama un letāla slimība gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tās inkubācijas periods var ilgt līdz pat vienam gadam. Tas nozīmē, ka dzīvnieks, kaut arī izskatās klīniski vesels, patiesībā var būt inficēts un apdraudēt apkārtējos cilvēkus un dzīvniekus, skaidro PVD. Latvijā ir izdevies apkarot trakumsērgu, un kopš 2014. gada valsts ir oficiāli brīva no šīs bīstamās slimības.

Suns, kurš ieradies Polijas dzelzceļa stacijā Przemysl kopā ar Ukrainas bēgļiem.

FOTO: Amy Katz/ZUMA Press Wire (Scanpix)

Varētu ievest arī zirgus

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka ir saņemta informācija, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem varētu būt nepieciešams Latvijā ievest arī zirgus. Tāpēc tiem arī ir jānodrošina obligātā veselības prasību izpilde un reģistrācija atbilstoši prasībām, kas noteiktas Komisijas 2021. gada 10. jūnija Īstenošanas regulā (ES) 2021/963, ar kuru nosaka noteikumus Eiropas Parlamenta un Padomes Regulas (ES) 2016/429, (ES) 2016/1012 un (ES) 2019/6 piemērošanai attiecībā uz zirgu identifikāciju un reģistrāciju un izveido identifikācijas dokumentu paraugus attiecībā uz šiem dzīvniekiem, kā arī normatīvajos aktos par lauksaimniecības un akvakultūras dzīvnieku, to ganāmpulku un novietņu reģistrēšanas un lauksaimniecības dzīvnieku apzīmēšanas kārtību.

Noteikumos noteikti:

  • pienākumi dzīvnieku turētājam tajā novietnē, kurā ievesti zirgi no Ukrainas;
  • kārtība, kādā praktizējošs veterinārārsts īsteno darbības, lai nodrošinātu atbilstību normatīvo aktu prasībām (zirga apzīmēšanu, dokumentu saņemšanu, veselības pārbaudi, noņemot paraugus analīzēm u. c.);
  • Lauksaimniecības datu centra (LDC) īstenojamās darbības zirga reģistrācijai datubāzē.

Vairāk informācijas Ukrainas bēgļiem, kuri ieceļojuši Latvijā ar mājdzīvniekiem, ukraiņu valodā ir pieejams PVD mājaslapas sadaļā “Informācija par ieceļošanu ar mājdzīvnieku no Ukrainas”.

Samaksas kārtība

Noteikumos, kas reglamentē veterinārās prasības Ukrainas civiliedzīvotāju dzīvnieku ievešanai Latvijā, noteikta arī samaksas kārtība par dzīvnieku reģistrāciju un obligāto veselības prasību izpildes pasākumiem.

Veterinārmedicīniskās prakses iestāde no dzīvnieka īpašnieka vai turētāja neiekasē maksu par veiktajām darbībām, kas saistītas ar veselības obligāto prasību izpildi, tostarp laboratoriskajiem izmeklējumiem, un maksu par dzīvnieka reģistrāciju datubāzē.

Maksu par minētajām darbībām veterinārmedicīniskās prakses iestāde aprēķina atbilstoši iestādes izcenojumiem, bet nepārsniedzot šo noteikumu ​pielikumā norādīto maksimālo maksas apmēru. Veterinārmedicīniskās prakses iestāde sagatavo rēķinu par veiktajām darbībām un iesniedz PVD.

No 24. februāra līdz 19. aprīlim LDC datubāzē reģistrēti 468 Ukrainas civiliedzīvotājiem piederoši 398 suņi un 230 kaķi. Izdevumi, kas saistīti ar dzīvnieku reģistrāciju un obligāto veselības prasību izpildes nodrošināšanu, tiks segti no valsts budžeta. Ja ievesto dzīvnieku skaits saglabāsies līdzšinējā apmērā, 2022. gadā nepieciešamais kopējais finansējums ir aprēķināts 148 500 eiro apmērā, norāda Zemkopības ministrija.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI