SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
09. aprīlī, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Valsts vērtības
14
14

Aptauja: latvieši saliedējas, 49% krieviski runājošo kara ietekmē izjūt sabiedrības šķelšanos

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Emocionāli uzlādētā atmosfēra, kas kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā valda Latvijas sabiedrībā, radījusi augsni domstarpībām arī starp iedzīvotājiem, kuri līdz šim savos uzskatos bijuši vienoti. Kā rāda jaunākie SKDS aptaujas, kura veikta pēc Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) pasūtījuma, dati, katrs trešais Latvijas iedzīvotājs jeb 34% norāda, ka sabiedrība šobrīd ir kļuvusi sašķeltāka. Lai arī kopumā 59% iedzīvotāju uzskata, ka sabiedrības saliedētība ir augusi vai ir tāda pati, kā iepriekš, krasāk izmaiņas sabiedrības noskaņojumā izjūt tās daļa, kura ikdienā lieto krievu valodu – gandrīz puse jeb 49% atzīst, ka Latvijas sabiedrība pēc kara sākuma kļuvusi sašķeltāka.

Veiktās aptaujas dati rāda, ka lielākā daļa respondentu jeb 80% neatbalsta Krievijas iebrukumu Ukrainā un tikai 8% respondentu to atbalsta. Savukārt no tiem, kuri ikdienā ģimenē sarunājas krievu valodā, 53% neatbalsta karu Ukrainā, 20% – atbalsta, bet 26% respondentu bijis grūti atbildēt.

SIF sekretariāta direktore Zaiga Pūce, komentējot aptaujas datus, norāda: “Ilgstoši bija ierasts par krieviski runājošo sabiedrības daļu domāt kā par vienotu, lielu, vienādu uzskatu masu, taču tā tas nav bijis agrāk un nav arī šobrīd. Aptaujas dati uzskatāmi ataino, ka vislielākā viedokļu šķelšanās ir novērojama tieši starp krieviski runājošajiem cilvēkiem – vairums neatbalsta karu Ukrainā, savukārt ievērojama daļa ir apjukusi, nonākot pretrunās ar to, kam līdz šim ticējuši.”

“Redzam, ka mūsdienu sabiedrības vajadzībām ar līdzšinējo pieeju ir par maz, jo liela sabiedrības daļa ir apguvusi un lieto valodu, kā arī jūtas piederīga Latvijai. Turpmāk vairāk jādomā par sabiedrības saliedētību. Tā balstās Satversmes vērtībās, eiropeiskās vērtībās un izpratnē, ka Latvijas valstiskums, neatkarība un drošība ir mūsu pamats, tā ir mūsu kopīga un katra individuāla atbildība un pienākums. Sabiedrības saliedētība nodrošina cilvēktiesības, viedokļu dažādību un ļauj visām sabiedrības grupām sasniegt potenciālu, tā arī aizsargā mazaizsargātās grupas, tostarp bērnus, seniorus, cilvēkus ar invaliditāti. Tas ir laikietilpīgs un konstants darbs, kurš valstij jādara katru dienu,” rezumē SIF sekretariāta direktore.

Lasi vairāk >>

Labs saturs
14
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI