SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Aiga Nulle
LV portāls
17. martā, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
11
11

Pasargā sevi no digitālās drošības riskiem – ievēro kiberhigiēnu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saasinoties ģeopolitiskajai situācijai Ukrainā, arī Latvijā ir pieauguši kiberdraudi, tādēļ Aizsardzības ministrija aicina iedzīvotājus rūpīgi ievērot kiberhigiēnu, jo šajos apstākļos ir krāpnieki, kas cenšas izmantot kopējo satraukumu un apmulsumu, lai izkrāptu finanšu līdzekļus un pieejas sociālo tīklu kontiem. Kā atzīst Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts, kibertelpa ir tā joma, kurā šim konfliktam ir visvieglāk atnākt arī pie katra no mums.

Informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas “Cert.lv” vadītāja Baiba Kaškina norāda, ka pagaidām uzbrucēju galvenā uzmanība ir vērsta publiskajam sektoram, taču īpaši modriem jābūt privātā sektora pārstāvjiem, kuri nodrošina produktus vai pakalpojumus valsts pārvaldes iestādēm, finanšu sektoram vai citiem nozīmīgiem uzņēmumiem un organizācijām, jo pret šiem pakalpojumu sniedzējiem var tikt vērsti kiberuzbrukumi ar mērķi iegūt piekļuvi klientu informācijai un infrastruktūrai. “Cert.lv” vadītāja aicina uzņēmumus strādāt paaugstinātas kiberdrošības apstākļos.

“Piekļuves lieguma uzbrukumi, paroļu piemeklēšana, ievainojamības meklēšana, mēģinājumi iekļūt organizāciju tīklos un ar mērķētiem pikšķerēšanas uzbrukumiem inficēt darbinieku datorus, lai no turienes iekļūtu dziļāk organizāciju sistēmās, – tas viss pēdējo nedēļu laikā ir uzņēmis apgriezienus,” sarunā ar mediju pārstāvjiem neilgi pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā sacīja “Cert.lv” vadītāja.

Arī iedzīvotājiem, lietojot personīgās ierīces, vajadzētu uzmanīties no krāpniekiem, kuri šo situāciju cenšas izmantot savā labā. “Kiberuzbrukuma riskam ir pakļauts ikviens interneta lietotājs,” uzsver “Cert.lv”. Tostarp ir jāuzmanās no viltus ziņu izplatītājiem informatīvajā telpā un noziedzniekiem, kuri nelikumīgi izmanto, piemēram, banku vai kurjerkompāniju, arī Latvijas Pasta, vārdu, lai izkrāptu finanšu līdzekļus. “Tie ir īpaši apmācīti manipulatori, kuri gatavi pielietot visu sociālās inženierijas paņēmienu arsenālu, – biedēt, steidzināt, kaunināt, spēlēties ar sarunu biedra sirdsapziņu un izpētīt tā sociālo tīklu saturu. Scenāriji ir dažādi, un tie turpina attīstīties,” informē “Cert.lv”.

Kiberhigiēna nozīmē apzinātas rūpes par savu iekārtu drošību – nevērt vaļā nezināmas saites, izvairīties no dažādu multivides datņu, tostarp filmu, spēļu, lejupielādes no aizdomīgām vietnēm, uzstādīt antivīrusa programmatūru un veikt visus nepieciešamos atjauninājumus gan iekārtas operētājsistēmai, gan lietotnēm, izmantot drošas paroles un divu faktoru autentifikāciju.

Lai sevi pasargātu no dažādiem digitālās drošības riskiem, neērtām situācijām un finansiāliem zaudējumiem, Aizsardzības ministrija ir apkopojusi būtiskākos ieteikumus iedzīvotājiem kiberhigiēnas ievērošanai.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI