SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. decembrī, 2021
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
10
10

Valsts apmaksās vakcināciju pret garo klepu grūtniecēm un papilomas vīrusu zēniem

Stājas spēkā 28.12.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Vakcinācijas kalendārs papildināts ar valsts apmaksātu vakcināciju pret garo klepu grūtniecēm un pusaudžiem, kā arī 12 gadu vecu zēnu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju. Paplašināts arī personu loks, kam gripas izplatības laikā līdz 2022. gada 1. maijam tiek apmaksāta vakcinācija pret sezonālo gripu. Tā tiks nodrošināta arī vispārējās izglītības iestāžu pedagogiem, policistiem, robežsargiem, ugunsdzēsējiem, ieslodzītajiem un ieslodzījumu vietās nodarbinātajiem, kā arī Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem.

To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 330 “Vakcinācijas noteikumi”, kas stājas spēkā otrdien, 28. decembrī.

Kam pienākas valsts apmaksāta vakcinācija pret sezonālo gripu

Vakcinācijas noteikumu 44.1 punkts paredz, ka no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātu vakcināciju pret sezonālo gripu veic personām, kuras pieder šādām riska grupām:

  • bērni vecumā no 6 līdz 23 mēnešiem (ieskaitot);
  • bērni vecumā no 24 mēnešiem līdz 18 gadiem, kuri pieder šādām veselības riska grupām:
    • ar hroniskām plaušu slimībām;
    • ar hroniskām kardiovaskulārām slimībām, neatkarīgi no to cēloņa;
    • ar hroniskām vielmaiņas slimībām;
    • ar hroniskām nieru slimībām;
    • ar imūndeficītu;
    • saņem imūnsupresīvu terapiju;
    • ilgstoši saņem terapiju ar ac. acetylsalicylicum;
  • grūtnieces;
  • ārstniecības personas un ārstniecības atbalsta personas, kuras, pildot darba pienākumus, ir tuvā kontaktā ar pacientiem;
  • ilgstošas sociālās aprūpes centru darbinieki, kuri, pildot darba pienākumus, ir tuvā kontaktā ar klientiem;
  • ilgstošas sociālās aprūpes centru klienti;
  • personas vecumā no 65 gadiem;
  • pieaugušie, kuri pieder šādām veselības riska grupām:
    • ar hroniskām plaušu slimībām;
    • ar hroniskām kardiovaskulārām slimībām, neatkarīgi no to cēloņa;
    • ar hroniskām vielmaiņas slimībām;
    • ar hroniskām nieru slimībām;
    • ar imūndeficītu;
    • saņem imūnsupresīvu terapiju;
    • ar psihiskām slimībām.

Šogad Vakcinācijas noteikumi ir papildināti ar 69. punktu, ar kuru tiek noteikts, ka sezonālās gripas izplatības laikā (no 2021. gada 22. decembra līdz 2022. gada 1. maijam) no valsts budžeta līdzekļiem apmaksātu vakcināciju pret sezonālo gripu papildu iepriekš minētajām  (44.1 punkts) iedzīvotāju riska grupām var veikt arī:

  • ieslodzījuma vietās esošajām personām un darbiniekiem, kuri nonāk tiešā saskarē ar ieslodzītajiem;
  • Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem;
  • Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm (policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem);
  • vispārējās izglītības iestāžu pedagogiem.

Kā skaidro Veselības ministrija, šādas izmaiņas šogad virzītas, lai iespējami mazinātu iedzīvotāju veselības un dzīvības apdraudējumu, kā arī slimnīcu noslodzi pandēmijas laikā.

“Vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki cilvēki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām – sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un citi, kuriem ir novājināta imunitāte. Vienlaikus vakcinēties pret gripu ir būtiski arī citām personu grupām, kurām savas profesionālās nodarbošanās dēļ pastāv paaugstināts inficēšanās risks,” skaidro Veselības ministrija.

Vakcinācija pret sezonālo gripu tiek nodrošināta atbilstoši pieejamajam pretgripas vakcīnu apjomam.

Vakcinācija pret garo klepu grūtniecēm un pusaudžiem

Līdz šim Vakcinācijas noteikumi paredzēja, ka pret garo klepu obligāti vakcinējami bērni divu mēnešu, četru mēnešu, 12 mēnešu un septiņu gadu vecumā.

Grozījumi Vakcinācijas noteikumos paredz, ka no 2022. gada vakcināciju pret garo klepu valsts apmaksā arī 14 gadu veciem pusaudžiem un grūtniecēm.

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem Latvijā pēdējo gadu laikā saslimstība ar garo klepu ir vairākkārtīgi palielinājusies.

2017. gadā tika konstatēti 95 saslimšanas gadījumi ar garo klepu; 2018. gadā – 159 gadījumi; 2019. gadā – 720 gadījumi; 2020. gadā – 342 gadījumi.

Ar garo klepu slimo arī pieaugušie un pusaudži, bet slimība ir īpaši bīstama zīdaiņiem, kuri vēl nav saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu un kurus var inficēt, piemēram, nevakcinēti vecākie brāļi un māsas vai citi ģimenes locekļi. Pirmsvakcinācijas ērā garais klepus bija pirmais lielākais zīdaiņu nāves iemesls, jo šī augsti infekciozā akūtā elpceļu infekcijas slimība skar gan sirds asinsvadu, gan elpošanas sistēmu, bojājot plaušu audus un izraisot plaušu hipertensiju. Kā komplikācijas var attīstīties: pneimonija, krampji, bradikardija, cirkšņa trūce, encefalopātija, pulmonāla hipertensija, apnoja, rektāls prolapss. Slimība var izraisīt tik ārkārtīgi paaugstinātu leikocītu daudzumu asinīs, kas var nobloķēt asinsriti.

Letālu iznākumu pārsvarā novēro zīdaiņiem līdz 6 mēnešu vecumam, īpaši jaundzimušajiem. Laika periodā no 2010. gada ir bijuši 3 letāli garā klepus gadījumi zīdaiņiem (2012. gadā, 2013. gadā un 2018. gadā), teikts noteikumu projekta anotācijā.

Zīdaini līdz vakcinācijas vecuma sasniegšanai (zīdaiņu vakcinācija pret garo klepu tiek uzsākta 2 mēnešu vecumā) vislabāk spēj pasargāt grūtniecības laikā vakcinējusies māte, jo jaundzimušajam ar mātes pienu tiek nodotas antivielas (vakcinēta grūtniece arī grūtniecības laikā transplacentāli nodod auglim antivielas).

Vakcinācija pret papilomas vīrusu arī zēniem

No 2022. gada Vakcinācijas kalendārs papildināts ar vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV) arī 12 gadu veciem zēniem. Līdz šim valsts nodrošināja tikai meiteņu vakcināciju pret šo vīrusu, kas dzīves laikā var izraisīt onkoloģiskas saslimšanas, piemēram, galvas, kakla, dzemdes kakla, zarnu vēzi. Uz abu dzimumu pusaudžu vakcinācijas pret cilvēka papilomas vīrusu nepieciešamību norādījusi arī Latvijas Onkologu asociācija, Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija, Latvijas Kolposkopijas biedrība un Latvijas Onkoloģijas pacientu organizāciju apvienība “Onkoalianse”.

Tiek uzskatīts, ka CPV ir atbildīgs par katru divdesmito ļaundabīgo audzēju pasaulē. Plašāk par šo vīrusu un kāpēc nepieciešama vakcinācija, var lasīt LV portāla publikācijā Sāk apmaksāt 9-valento vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI