SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Veselība
6
6

Paplašināts vakcinācijas pret papilomas vīrusu saņēmēju loks

Stājas spēkā 13.05.2022.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

13. maijā stājās spēkā grozījumi Vakcinācijas noteikumos, paplašinot vakcinācijas pret papilomas vīrusu saņēmēju loku. Turpmāk valsts apmaksātu vakcināciju pret šo vīrusu varēs saņemt ikviens 12–14 gadu vecs pusaudzis.

2022. gadā Latvijā pirmo reizi tika uzsākta valsts apmaksāta 12 gadu vecu zēnu vakcinācija pret cilvēka papilomas vīrusu (līdz tam valsts nodrošināja tikai pusaugu meiteņu vakcināciju). Speciālisti secinājuši, ka ar esošo finansējumu ir iespējams paplašināt vakcināciju, iekļaujot arī 13 un 14 gadu vecus zēnus, informē Veselības ministrija.

Ir konstatēti gandrīz 150 cilvēka papilomas vīrusa (CVP) veidu. Vairums ir zema riska vīrusa tipi, un ir cēlonis labdabīgiem veidojumiem, piemēram, kārpām. Tomēr ir arī tādi CPV veidi, kuri var veicināt nopietnākas izmaiņas dzemdes kakla, maksts, ārējo dzimumorgānu, taisnās zarnas, kā arī mutes un rīkles gļotādas šūnās un izraisīt vēža attīstību.

Tiek uzskatīts, ka CPV ir pamatā katram divdesmitajam ļaundabīgajam audzējam pasaulē.

Plašāk par šo vīrusu un kāpēc nepieciešama vakcinācija, var lasīt LV portāla publikācijā Sāk apmaksāt 9-valento vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu.

Cilvēka papilomas vīruss jeb CPV ir plaši sastopams, un ar to viegli var inficēties ikviens, jo tas tiek pārnests dzimuma sakaru vai sadzīves kontaktu laikā. CPV dzīves laikā iegūst 50%–80% sieviešu. Gan vīrietis, gan sieviete var kļūt par CPV vīrusa nēsātāju, nejūtot nekādas izmaiņas veselības stāvoklī. Ņemot vērā, ka inficētais cilvēks nemana nekādas saslimšanas pazīmes, viņš inficē savu dzimumpartneri.

Latvijā 12 gadu vecu meiteņu vakcinācija pret CPV tika uzsākta 2010. gada 1. septembrī. Šo gadu laikā meiteņu vakcinācijas aptvere ir pieaugusi līdz 72,3%. Tomēr tas joprojām ir nepietiekami, lai nākotnē arī zēnus pasargātu no CPV izraisītajiem vēžu veidiem vīriešiem. “Vīriešiem dabīgā imunitāte pret CPV ir vājāka nekā sievietēm. Vīriešiem daudz biežāk vērojama reinfekcija un persistējoša CPV infekcija, kas var izraisīt galvas un kakla, tūpļa kanāla, dzimumlocekļa vēzi,” skaidro ministrija.

Lai ātrāk nodrošinātu pūļa imunitāti un samazinātu saslimstību un mirstību ar augsta riska cilvēku papilomas vīrusa izraisītajiem ļaundabīgajiem audzējiem, vakcinācija ir nepieciešama ne tikai sievietēm, bet arī vīriešiem.

Uz abu dzimumu pusaudžu vakcinācijas pret cilvēka papilomas vīrusu nepieciešamību norādījusi arī Latvijas Onkologu asociācija, Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija, Latvijas Kolposkopijas biedrība un Latvijas Onkoloģijas pacientu organizāciju apvienība “Onkoalianse”.

Lai saņemtu valsts apmaksātu vakcināciju pret CPV, jāvēršas pie ģimenes ārsta.

Elastīgāka rīcība ar pretgripas vakcīnām

Grozījumi Vakcinācijas noteikumos paredz arī ieviest iespēju elastīgai rīcībai ar valsts iegādātajām vakcīnām pret gripu, ja veidojas to atlikums. Paredzēts, ka no nākamās gripas sezonas ar pretgripas vakcīnām proaktīvi nodrošinās plašākas sabiedrības grupas. Gadījumā, ja veidosies pietiekams pretgripas vakcīnu atlikums, valsts apmaksātu vakcināciju pret sezonālo gripu saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra lēmumu no 1. novembra varēs veikt bērniem no 24 mēnešu līdz 17 gadu (ieskaitot) vecumam un iedzīvotājiem vecuma grupā virs 50 gadiem, savukārt no 1. decembra – ikvienam iedzīvotājam.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI