SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. novembrī, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Būvniecība
2
2

Paralēlie aizdevumi arī daudzdzīvokļu māju projektu finansēšanai reģionos

Stājas spēkā 25.11.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Čīka, LETA

25. novembrī stājas spēkā grozījumi noteikumos par paralēlajiem aizdevumiem saimnieciskās darbības veicējiem konkurētspējas uzlabošanai, kas nosaka, ka paralēlo aizdevumu varēs saņemt arī daudzdzīvokļu māju projektu attīstīšanas finansēšanai reģionos. Par 12 mēnešiem ir pagarināts arī pamatsummas atmaksas atliktais termiņš, ja kredītiestādes finansējumam nav piemērots pamatsummas atliktais termiņš.

Grozījumi Ministru kabineta (MK) 2016. gada 15. jūlija noteikumos Nr. 469 “Noteikumi par paralēlajiem aizdevumiem saimnieciskās darbības veicējiem konkurētspējas uzlabošanai” valdībā pieņemti 23. novembrī.

Tie paredz grozījumus akciju sabiedrības “Attīstības finanšu institūcija Altum” (“Altum”) īstenotās Eiropas Savienības fondu atbalsta programmas nosacījumos par paralēlajiem aizdevumiem saimnieciskās darbības veicējiem konkurētspējas uzlabošanai.

Turpmāk atbalsta programmas ietvaros varēs saņemt atbalstu daudzdzīvokļu māju projektu attīstīšanas finansēšanai reģionos ar paralēlo aizdevumu starpniecību, tādējādi veicinot mājokļa pieejamību Latvijā, nodrošinot dzīvojamā fonda veidošanos un mājokļu pieejamību uz tirgus nosacījumiem. Atbalsts netiks sniegts projektu īstenošanai Rīgā un Pierīgā, proti, Jūrmalas valstspilsētā, Rīgas valstspilsētā un Rīgas valstspilsētai piegulošajos novados (Mārupes novadā, Olaines novadā, Ķekavas novadā, Salaspils novadā, Ropažu novadā, Ādažu novadā).

Dzīvojamais fonds noveco

Likumprojekta anotācijā norādīts, ka uz nepieciešamību veicināt mājokļa pieejamību Latvijā norāda gan Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) 2020. gadā veiktais sadarbības projekts ar Ekonomikas ministriju, gan 2021. gadā “Altum” Ekonomikas ministrijas uzdevumā pasūtītais pētījums “Tirgus nepilnības izvērtējums par finansējumu nekustamo īpašumu attīstītājiem daudzdzīvokļu ēku projektu attīstīšanai ārpus Rīgas un Pierīgas”.

OECD 2020. gadā veiktajā pētījumā par mājokļu pieejamību Latvijā rosina:

  • investēt kvalitatīvu mājokļu pieejamībā, samazinot ar būvniecību saistītās administratīvās izmaksas un izzinot inovatīvu pieeju izmantošanu, lai būvētu pieejamus mājokļus ar augstākiem vides standartiem un kvalitāti, bet par zemākām izmaksām;
  • attīstīt pieejamāku un pievilcīgāku komerciālo īres tirgu, nodrošinot vienādus nosacījumus visiem komerciālā īres tirgus dalībniekiem, tādējādi atbalstot pieejamākas un pievilcīgākas īres iespējas, dažādojot mājokļu piedāvātāju loku.

Analizējot situāciju Latvijā, secināts, ka dzīvojamais fonds noveco un tā tehniskais stāvoklis nav apmierinošs. Vairums Latvijas iedzīvotāju dzīvo padomju laika vai pirmskara daudzstāvu ēkās, un, kopš neatkarības atgūšanas, uzbūvēti tikai 4% no kopējā dzīvokļu skaita daudzdzīvokļu ēkās.

Salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu, Latvijā privāto investīciju apmēri daudzdzīvokļu namu būvniecībā ir ievērojami mazāki – 2019. gadā Latvijā uzbūvēti 1889 dzīvokļi daudzdzīvokļu ēkās, savukārt Igaunijā – 4193, bet Lietuvā – 5507.

Atliktais termiņš līdz 36 mēnešiem

Noteikumu Nr. 469 grozījumos precizēta norma, ka paralēlajam aizdevumam, ar kuru finansē saimnieciskās darbības veicēja iekārtu iegādi, varēs piemērot pamatsummas atmaksas atlikto termiņu līdz 36 mēnešiem, ja kredītiestādes finansējumam nav piemērots pamatsummas atliktais termiņš.

Šobrīd MK noteikumi paredz, ka pamatsummas atliktais termiņš ir ne vairāk kā 24 mēneši. Pamatsummas atlikšana līdz 36 mēnešiem labvēlīgi ietekmēs saimnieciskās darbības veicēju naudas plūsmu, tādējādi ļaujot uzņēmumam attīstīt un nostabilizēt savu saimniecisko darbību, lai varētu atmaksāt aizdevumu, norādīts anotācijā.

Kas ir paralēlais aizdevums

Paralēlie aizdevumi ir ilgtermiņa investīciju aizdevumi, kurus “Altum” sniedz kopā ar kredītiestādes ilgtermiņa aizdevumu. Programma izstrādāta, lai sekmētu saimnieciskās darbības veicēju attīstību un konkurētspēju, sniedzot finansējumu paralēlo aizdevumu veidā dzīvotspējīgu uzņēmējdarbības projektu īstenošanai.

Šobrīd paralēlie aizdevumi netiek izsniegti tādā apjomā, lai līdz ES fondu 2014.—2020. gada programmēšanas perioda attiecināmības termiņa beigām būtu nodrošināta pilna programmā pieejamā finansējuma investēšana, norādīts noteikumu projekta anotācijā.

Paralēlā aizdevuma apjoms ir līdz pieciem miljoniem eiro, nepārsniedzot 45% no projekta izmaksām un nepārsniedzot bankas aizdevumu.

Vairāk par paralēlo aizdevumu šeit.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI