SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. novembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Finanses
1
1

Sāk skatīt 2022. gada budžetu galīgajā lasījumā. Būs mazāks PVN grāmatām

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

Saeima pirmdien sāka skatīt 2022. gada valsts budžeta projekta paketi otrajā – galīgajā – lasījumā, ārkārtas sēdes pirmajā, budžetam veltītajā darbdienā pieņemot četrus no pavadošajiem likumprojektiem.

Samazinās PVN arī digitālajai lasāmvielai

Likumprojekts Grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā nosaka PVN likmes samazināšanu no 12 procentiem uz 5 procentiem. Sākotnēji likumprojekts paredzēja samazināto likmi neattiecināt uz grāmatu un periodisko izdevumu piegādi tiešsaistes režīmā. Pēc projekta papildināšanas un precizēšanas paredzēts, ka 5% likmi piemēro:

  • grāmatu, tostarp mācību literatūras, brošūru, bukletu un tamlīdzīgu iespieddarbu, bilžu, zīmējamo un krāsojamo grāmatu bērniem, iespiestu nošu un nošu rakstu, karšu un hidrogrāfisko vai tamlīdzīgu shēmu, piegādei iespieddarba vai elektroniska izdevuma formā, tostarp grāmatu piegādei tiešsaistes režīmā vai lejupielādējot;
  • iespieddarba vai elektroniska izdevuma formātā, tostarp tiešsaistes režīmā vai lejupielādējot, izdotas preses un citu masu informācijas līdzekļu izdevumu vai publikāciju, tostarp avīžu, žurnālu, biļetenu un citu periodisko izdevumu, informācijas aģentūru paziņojumu, kas paredzēti publiskai izplatīšanai, kā arī publikāciju interneta vietnē, piegādei, kā arī to abonentmaksai.

Piemērojot PVN samazināto likmi elektroniski izdotajām (tostarp tiešsaistē un lejupielādējot) grāmatām un periodiskajiem izdevumiem, tiks veicināta grāmatniecības un mediju nozaru digitālā transformācija, kā arī atbalstīta satura daudzveidība un pieejamība formātā, ko patērētāji arvien vairāk pieprasa, norādījusi Kultūras ministrija.

Pārejas noteikumos iekļauts PVN atbrīvojums likumiskās zemes lietošanas tiesībām zemes un būves īpašnieku savstarpējās tiesiskajās attiecībās. Tas saistīts ar likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” grozījumiem, ar kuriem no 2022. gada piespiedu dalītajos īpašumos nomas maksas apmērs paredzēts kā likumiskie 4% no zemes kadastrālās vērtības.

Vienlaikus, ņemot vērā nomas maksas jaunā regulējuma ieviešanai noteikto pārejas periodu, PVN atbrīvojums no 2022. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim būs arī nomas maksai, ko nosaka vienošanās vai tiesas nolēmums par zemes un būves īpašnieku savstarpējām tiesiskajām attiecībām no 2022. gada 1. janvāra līdz 2023. gada 31. decembrim.

Saeima neatbalstīja opozīcijas deputātu priekšlikumus PVN samazināto 5% likmi piemērot izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs; sabiedriskās ēdināšanas iestāžu ēdināšanas pakalpojumiem, tai skaitā piegādēm; svaigai gaļai, svaigām zivīm, olām, piena produktiem; skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem; periodā no 2021. gada 15. novembra līdz 2022. gada 1. jūnijam – elektroenerģijai un dabas gāzei.

Vienots regulējums kapitālsabiedrībām UIN aprēķinam

Likumprojektā Grozījumi Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā paredz valsts un publiski privātajām kapitālsabiedrībām, kurās valsts ir dalībnieks, noteikt vienotu regulējumu ar privātā sektora kapitālsabiedrībām par uzņēmumu ienākuma nodokļa aprēķināšanu, maksāšanu un atspoguļošanu grāmatvedībā, kā arī papildināt Ministru kabineta pilnvarojumu dividenžu noteikšanas regulējumā.

Ārvalstu filmu līdzfinansējumu administrēs LIAA

Likumprojektā Grozījums Filmu likumā tiek mainīts ārvalstu filmu līdzfinansējuma administrētājs. Lai piesaistītu ārvalstu finansējumu filmu nozarei, valsts budžeta līdzfinansējumu filmu uzņemšanai Latvijā administrēs un konkursa kārtībā sadalīs Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), nevis Nacionālais kino centrs, kuram likums pašreiz paredz šādu funkciju.

No ārvalstu filmu līdzfinansējuma programmas īstenošanas prakses kļuvis skaidrs, ka šo investīciju programmu, kuras ietvaros tik daudz netiek vērtēti filmu projektu mākslinieciskie faktori, cik plānotās biznesa investīcijas, tās attīstību būtiski veicinātu LIAA resursi un zināšanas, – tā izmaiņas pamatojusi Kultūras ministrija.

Likumprojekta anotācijā biedrības Latvijas Filmu servisa producentu asociācija” apkopotā informācija liecina, ka līdzfinansējuma programmas atbalsta gadījumā 2022. gadā Latvijā filmēšana tiktu plānota 29 ārvalstu filmu projektiem. Šo projektu plānotās izmaksas/investīcijas Latvijā ir vairāk nekā 64 miljonu eiro apmērā, plānotie nodokļu maksājumi – vairāk nekā 16 miljoni eiro.

Valsts piemaksās pašvaldību sociālās aprūpes iestādēs strādājošajiem

Likumprojektā Grozījums Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā paredzēts, ka valsts 2022. un 2023. gadā sniedz atbalstu atlīdzības palielināšanai aprūpētājiem, kuriem ir darba tiesiskās attiecības ar pašvaldības dibinātām ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām, vai tādiem ilgstošas sociālās aprūpes pakalpojumu sniedzējiem, kuriem ir noslēgts līgums ar pašvaldību par minēto pakalpojumu sniegšanu. Atbalsta veidu, apjomu un nosacījumus tā saņemšanai noteiks Ministru kabinets.

Otrdien, 16. novembrī, Saeima turpinās skatīt pārējos 2022. gada valsts budžeta likumprojektus otrajā, galīgajā, lasījumā. Pirms lemt par 2022. gada valsts budžeta likuma projektu, vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojektu 2022., 2023. un 2024. gadam, parlamentam kopumā jāizskata 12 likumprojekti, kas saistīti ar budžetu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI