SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
15. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
3
3

PTAC stingrāk aizsargās patērētāju kolektīvās intereses

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumi, kas stājas spēkā 15. jūnijā, paredz Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC) papildu tiesības izmeklēt un novērst pārkāpumus patērētāju kolektīvo interešu uzraudzības jomā.

Likumprojekts izstrādāts, lai nodrošinātu Eiropas Parlamenta un Padomes 2017. gada 12. decembra Regulas (ES) 2017/2394 par sadarbību starp valstu iestādēm, kas atbild par tiesību aktu izpildi patērētāju tiesību aizsardzības jomā, un ar ko atceļ Regulu (EK) Nr. 2006/2004 (Regula Nr. 2017/2394) noteikto prasību izpildi, norādīts likumprojekta anotācijā.

Kolektīvo interešu uzraudzība

Likums paredz noteikt PTAC tiesības veikt uzraudzību, lai varētu atklāt pārkāpumus, kas skar patērētāju kolektīvās intereses.

Likums papildināts ar VI4 nodaļu “Patērētāju kolektīvo interešu uzraudzība”, kurā aptvertas un apkopotas vienuviet līdzšinējās PTAC tiesības patērētāju kolektīvo interešu jomā. Jaunajā nodaļā noteiktas PTAC tiesības izmeklēt, novērst un izbeigt pārkāpumus, kā arī tiesības norīkot biedrības izdot ārējos brīdinājumus, teikts likumprojekta anotācijā.

Likumprojekts paredz četras galvenās izmaiņas. PTAC turpmāk būs tiesības ar tiesneša atļauju policijas klātbūtnē veikt piespiedu iekļūšanu privātīpašumā (ražotāju, pārdevēju, pakalpojumu sniedzēju vai citu personu privātīpašumā), kā arī piekļūt telpām, mantām, dokumentiem un citai informācijai. Šīs tiesības paredzēts izmantot tikai ārkārtas gadījumos, kad ir pamatotas aizdomas, ka pārkāpums tiek veikts, un nav cita veida, kā ievākt informāciju izmeklēšanai.

Likums paredz arī PTAC tiesības pieprasīt un saņemt no personām informāciju (tostarp maksājumu pakalpojumu sniedzēju rīcībā esošās neizpaužamās ziņas), kas nepieciešama, lai izsekotu finanšu plūsmas, finanšu plūsmās iesaistīto personu identitāti vai noskaidrotu maksājumu kontu informāciju.

PTAC būs tiesības, pamatojoties uz tiesneša lēmumu, pieprasīt un saņemt no elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējiem un citām personām informāciju, kas vajadzīga, lai izsekotu datu plūsmas un noskaidrotu datu plūsmās iesaistīto personu identitāti, tostarp saglabājamos datus Elektronisko sakaru likumā noteiktajā kārtībā, ja šāda informācija ir elektronisko sakaru komersanta rīcībā.

Tiesības pieprasīt informāciju par datu plūsmām un tajās iesaistītajām personām tiks izmantotas, lai atklātu, vai ir noticis vai notiek pārkāpums, kas skar patērētāju kolektīvās intereses, norādīts likumprojekta anotācijā.

Par atļauju veikt šā likuma 26.13 panta trešās daļas 8. punktā minētās darbības lems rajona (pilsētas) tiesas tiesnesis pēc PTAC juridiskās adreses. Tiesnesis 72 stundu laikā izskatīs PTAC iesniegumu un citus dokumentus.

Bloķēs tiešsaistes saskarnes

PTAC būs tiesības arī ierobežot tiešsaistes saskarnes – bloķēt mājaslapas un dažādas programmatūras internetā.

Ja pārkāpuma izdarīšanā ir izmantota tiešsaistes saskarne un nav pieejami citi efektīvi līdzekļi, ar kuriem panākt, ka pārkāpums tiek izbeigts vai aizliegts, PTAC vai Veselības inspekcija zāļu jomā, lai novērstu nopietna kaitējuma risku patērētāju kolektīvajām interesēm, ir tiesīga pieņemt vienu vai vairākus lēmumus, ar kuriem uzdod:

  • elektronisko sakaru komersantam ierobežot piekļuvi tiešsaistes saskarnei elektronisko sakaru tīklā;
  • elektronisko sakaru komersantam pārvirzīt lietotāju, kad tas piekļūst tiešsaistes saskarnei, uz tādu tīmekļvietni vai citu tiešsaistes līdzekli, kurš tiek izmantots patērētāju brīdināšanai;
  • augstākā līmeņa domēna reģistram vai domēna vārda reģistratūrai nodrošināt domēna vārda atslēgšanu;
  • augstākā līmeņa domēna reģistram vai domēna vārda reģistratūrai aizliegt domēna vārda lietošanas tiesību nodošanu citām personām;
  • augstākā līmeņa domēna reģistram vai domēna vārda reģistratūrai nodot domēna vārda lietošanas tiesības iestādei, kas pieņem šo lēmumu;
  • informācijas sabiedrības pakalpojuma sniedzējam (tostarp mitināšanas pakalpojumu sniedzējam) izņemt, bloķēt vai ierobežot piekļuvi tiešsaistes saskarnei tiešsaistes vidē;
  • informācijas sabiedrības pakalpojuma sniedzējam izņemt saturu no tiešsaistes saskarnes.

Likumā definēts, kas ir tiešsaistes saskarne. Atbilstoši Regulas Nr. 2017/2394 1. panta 15. punktam tā ir jebkura programmatūra, tostarp tīmekļa vietne, tīmekļa vietnes daļa vai lietotne, ko uztur tirgotājs vai kas tiek uzturēta tirgotāja vārdā un kas tiek izmantota kā līdzeklis, lai patērētājiem sniegtu piekļuvi tirgotāja precēm vai pakalpojumiem.

Likums paredz pilnvarojumu līdz 2021. gada 1. septembrim izstrādāt Ministru kabineta noteikumus, kuros noteikta kārtība, kādā PTAC un Veselības inspekcija uzdod elektronisko sakaru komersantam, augstākā līmeņa domēna reģistram, domēna vārda reģistratūrai un informācijas sabiedrības pakalpojumu sniedzējam ierobežot piekļuvi tiešsaistes saskarnei.

Likums paredz arī atsevišķus tehniskus grozījumus saistībā ar patērētāju strīdu risināšanu un izpildi, lai nodrošinātu efektīvāku procesu, kā arī atsevišķus grozījumus saistībā ar patērētāju kreditēšanu.

Likums papildināts, paredzot, ka kreditēšanas reklāmas aizliegums neattiecas uz studiju kredītu un studējošo kredītu, ko piešķir no valsts budžeta vai kredītiestāžu līdzekļiem ar valsts galvojumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI