SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
22. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Finanses
2
2

Ziņas no kontu reģistra varēs saņemt arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs

Stājas spēkā 22.10.2021.
Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

PTAC informācija no kontu reģistra nepieciešama, lai varētu aizsargāt patērētāju intereses gadījumos, kad pārkāpēji izmanto informācijas un komunikācijas tehnoloģiju radītās priekšrocības, lai slēptu savu identitāti un pārkāpuma izdarīšanas faktus un apstākļus.

FOTO: Freepik

Patērētāju tiesību aizsardzības centram tiek dotas tiesības saņemt ziņas no kontu reģistra. Tas nepieciešams patērētāju kolektīvo interešu aizsardzības gadījumos, kad komercprakses īstenotāji neatklāj vai maldina par savu patieso identitāti tiešsaistes vidē.

Ar grozījumiem Ministru kabineta 2017. gada 28. marta noteikumos Nr. 186 “Kārtība, kādā kredītiestāde, krājaizdevu sabiedrība un maksājumu pakalpojumu sniedzējs sniedz informāciju kontu reģistram un kontu reģistra informācijas lietotāji saņem kontu reģistra informāciju” noteikts ziņu apjoms, kuras no kontu reģistra ir tiesīgs saņemt arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), kā arī šo ziņu pieprasīšanas un saņemšanas veids. Grozījumi stājas spēkā piektdien, 22. oktobrī.

PTAC sastopas ar gadījumiem, kad komercprakses īstenotāji neatklāj vai maldina par savu patieso identitāti tiešsaistes vidē, izmantojot viltus profilus (vai identitāti) un pseidonīmus. Bieži vien vienīgais pavediens, kas ļauj sasaistīt komercprakses īstenotāju ar reālu personu, ir tā norādītās ziņas par kontu (piemēram, konta numurs), kuru komercprakses īstenotājs izmanto darījumiem ar patērētājiem, paskaidrots grozījumu anotācijā.

Ziņu saņemšana no konta reģistra ļaus noskaidrot iespējamā pārkāpuma izdarīšanā iesaistītās personas, kuras slēpj savu identitāti, bet atklāj vismaz vienu no saviem konta numuriem, kā arī noskaidrot personu uzturētos kontu numurus un individuālos seifus. Šī informācija ir nepieciešama turpmāko izmeklēšanas darbību veikšanai un pārkāpuma apstākļu izvērtēšanai, piemēram, finanšu plūsmu un tajās iesaistīto personu noskaidrošanai.

Kontu reģistra likuma 6. pantā ir uzskaitītas institūcijas un amatpersonas, kuras ir tiesīgas pieprasīt reģistra ziņas, turklāt katra – tikai atbilstoši likumā paredzētajiem mērķiem. Patērētāju tiesību aizsardzības centram šis mērķis ir Patērētāju tiesību aizsardzības likumā noteikto uzraudzības funkciju veikšana, īstenojot Eiropas Parlamenta un Padomes 2017. gada 12. decembra regulas (ES) 2017/2394 par sadarbību starp valstu iestādēm, kas atbild par tiesību aktu izpildi patērētāju tiesību aizsardzības jomā.

Atbilstoši noteikumiem PTAC varēs saņemt Kontu reģistra noteikumu 19.1. apakšpunktā minētās ziņas: par ziņu sniedzēju, kurā atvērts pieprasījuma noguldījuma vai maksājumu konts vai saņemts individuālā seifa pakalpojums; par konta turētāju – fizisko personu, kura ir Latvijas Republikas rezidents vai arī nerezidents; par konta turētāju – juridisko personu, kas ir Latvijas Republikas rezidents vai arī nerezidents, u. c.

Vienlaikus ar ziņām par kontu turētāju un individuālā seifa pakalpojumu saņēmēju PTAC saņems Kontu reģistra likuma 5. panta trešajā un 3.1 daļā minētās ziņas par patieso labuma guvēju un par pilnvaroto personu.

Kontu reģistrs ir valsts informācijas sistēma, un tā pārzinis un turētājs ir Valsts ieņēmumu dienests.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI