SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
29. aprīlī, 2021
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Mājoklis
84
84

Jauni nosacījumi dzīvojamo telpu īres līgumiem

Stājas spēkā 01.05.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

1. maijā stājas spēkā jauns Dzīvojamo telpu īres likums, kas turpmāk reglamentēs tiesiskās attiecības starp dzīvojamās telpas izīrētāju un īrnieku, nosakot viņu vispārējās tiesības, pienākumus un atbildību, tiesisko attiecību izbeigšanas pamatus, kā arī dzīvojamo telpu īres līguma pamatnoteikumus.

Jaunā likuma mērķis, kā norādīts tā 2. pantā, ir mājokļa pieejamības veicināšana, nodrošinot taisnīgu līdzsvaru starp dzīvojamās telpas izīrētāja un īrnieka interesēm.

Atšķirībā no iepriekšējā likuma “Par dzīvojamo telpu īri”, kas tika pieņemts 1993. gadā un tagad zaudē spēku, jaunajā likumā īres līgumus varēs slēgt tikai uz noteiktu termiņu. 

Likuma 35. pants paredz iespēju īres tiesības nostiprināt zemesgrāmatā. Pārejas regulējumā noteikts, ka īres līgumus, kuri tika noslēgti pirms jaunā likuma spēkā stāšanās brīdim, īrnieks vai izīrētājs varēs prasīt ierakstīt zemesgrāmatā piecu gadu laikā no likuma spēkā stāšanās. Šis pakalpojums būs bez maksas.

Ja īrniekam ir noslēgts īres līgums līdz 2021. gada 1. maijam, šis līgums nav ierakstīts zemesgrāmatā un mājoklim mainās īpašnieks, tad jaunajam saimniekam līgums ir saistošs līdz 2026. gada 31. decembrim.

LV portāla infografika

 

Labs saturs
84
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI