SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. martā, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes

Pagarina atlikto ceļojumu vaučeru izmantošanas termiņu

Stājas spēkā 25.03.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Šodien, 25. martā, spēkā stājas grozījumi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, kas paredz, ka tūrisma operators un ceļotājs var vienoties pagarināt apliecinājumu jeb vaučeru izmantošanas termiņu līdz 18 mēnešiem no ārkārtējās situācijas atcelšanas dienas.

Jāatgādina, ka ceļojumu ierobežojumi daudzus patērētājus, kuri bija iegādājušies vai veikuši pirmās iemaksas par kompleksajiem tūrisma pakalpojumiem, skāruši no 2020. gada marta.

Lai risinātu situāciju, ar Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 46. pantu tika noteikts: ja ceļotājam ir noslēgts līgums par kompleksu tūrisma pakalpojumu un kāda puse ir vienpusēji izbeigusi līgumu Covid-19 infekcijas izplatības radītās ārkārtējās situācijas izsludināšanas dēļ, tad tūrisma operators, ja tam ir izsniegta speciālā atļauja (licence) un spēkā esošs nodrošinājums, ir tiesīgs ceļotājam naudas atmaksas vietā noformēt apliecinājumu par neizmantotā ceļojuma vērtību, kuru ceļotājs var izmantot citu ceļojumu iegādei pie konkrētā tūrisma operatora par tādu summu, kādu ceļotājs vai tūrisma aģentūra ceļotāja vārdā ir samaksājusi tūrisma operatoram.

Iepriekš bija paredzēts, ka apliecinājums jeb vaučers ir izmantojams 12 mēnešu laikā no ārkārtējās situācijas atcelšanas dienas valstī.

Ar grozījumiem, kas Saeimā pieņemti 18. martā, papildināti pārejas noteikumi, nosakot, ka apliecinājumus, kas izsniegti saskaņā ar šā likuma 46. panta otrās daļas 3. punktu – apliecinājums izmantojams 12 mēnešu laikā no ārkārtējās situācijas atcelšanas dienas valstī – laika periodā no 2020. gada 12. marta līdz 2020. gada 9. novembrim, tūrisma operators un ceļotājs var vienoties pagarināt līdz 18 mēnešiem no ārkārtējās situācijas atcelšanas dienas valstī 2020. gada 9. jūnijā.

Likuma grozījumi par termiņa pagarinājumu attiecas arī cita veida vienošanos, tostarp naudas atmaksu.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) skaidro: izmaiņas nozīmē, ka apliecinājumus jeb vaučerus, kuri izsniegti no 2020. gada 12. marta līdz 2020. gada 9. novembrim, ceļošanai varēs izmantot vismaz līdz 2021. gada 9. decembrim.

Jāpiezīmē, ka pirmā ārkārtējā situācija Latvijā tika izsludināta no 2020. gada 12. marta līdz 14. aprīlim. Pēc tam tā tika pagarināta līdz 12. maijam, un vēl trešo reizi – līdz 9. jūnijam.

Savukārt 2020. gada 9. novembrī ārkārtējo situāciju pasludināja atkal, un tā ir spēkā līdz 2021. gada 6. aprīlim.

Grozīts nodrošinājuma apmērs

Grozīta arī Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma 46. panta devītā daļa, kas nosaka nodrošinājuma apmēru tūrisma operatoram. Turpmāk tas būs vismaz ceļotāju iemaksāto naudas summu apmērā, bet ne mazāks par 3000 eiro.

Ja tūrisma operatoram ceļotāju iemaksāto naudas summu apmērs nepārsniedz 10 000 eiro, tad nepieciešamā nodrošinājuma apmēra aprēķināšanai piemēro koeficientu 1,5.

PTAC apliecina, ka licencēto tūrisma operatoru apliecinājumos ietvertās naudas summas ir garantētas ar apdrošinātāja izdotu apdrošināšanas polisi vai bankas izdotu garantiju – nodrošinājumu (atbilstoši nodrošinājumā paredzētajam saistību apjomam).

Aicina apzināties ceļošanas risku

Par spīti tam, ka no 17. marta ir atļauti lidojumi uz trešajām valstīm, PTAC aicina patērētājus apzināties ceļošanas riskus un rūpīgi izvērtēt nepieciešamību doties ne tikai uz trešajām valstīm, bet arī uz kādu Eiropas Savienības dalībvalsti.

Pirms pieņemt lēmumu par ceļojuma izmantošanu, PTAC aicina ņemt vērā šādus faktorus un nesteigties ar tūlītēju apliecinājumu izmantošanu, jo:

  • tūrisma operatora apliecinājuma izmantošanas termiņu, pusēm vienojoties, var pagarināt vismaz līdz 2021. gada 9. decembrim vai uz ilgāku laiku (atkarībā no tā izsniegšanas datuma);
  • apliecinājumā ietvertā summa tūrisma operatora maksātnespējas gadījumā ir garantēta ar apdrošinātāja izdotu apdrošināšanas polisi vai bankas izdotu garantiju;
  • ja nolemjat ceļot, ņemiet vērā, ka ceļojums var tikt atcelts arī īsi pirms izlidošanas;
  • mainīgās epidemioloģiskās situācijas dēļ jebkurā ceļojuma brīdī var rasties nepieciešamība īsā laikā repatriēties. Turklāt šos izdevumus var nākties segt patērētājam;
  • ja kādu iemeslu dēļ tomēr pēdējā brīdī pārdomāsiet, tad zaudēsiet ieguldītos līdzekļus;
  • pēc atgriešanās strikti jāievēro valstī noteiktās ieceļošanas un pašizolācijas prasības.

Ieceļošanai Lielbritānijā speciāli noteikumi

Savukārt lidosta “Rīga” aicina pasažierus pirms plānotajiem lidojumiem laikus iepazīties ar epidemioloģiskās drošības prasībām, kas ceļotājiem noteikti viņu mērķa valstī. Lidostas pēdējā laika novērojumi liecina, ka īpaši daudz neskaidrību par ceļošanai nepieciešamajiem dokumentiem mēdz rasties pasažieriem, kas dodas uz Apvienoto Karalisti.

Lidosta atgādina, ka Lielbritānija ieceļotājiem kā obligātu noteikusi ne vien negatīvu Covid-19 testu, kas veikts ne ātrāk kā 72 stundas pirms izlidošanas, bet arī īpašu Covid-19 testēšanas komplektu iegādi jau pirms lidojuma un obligātu pašizolāciju pēc ieceļošanas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI