DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. martā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

PTAC: Aicinām atbildīgi izvērtēt ceļošanas nepieciešamību

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien Saeima otrajā lasījumā izskata grozījumus “Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā” paredzot, ka tūrisma operators un ceļotājs var vienoties pagarināt  apliecinājumu (jeb vaučeru) izmantošanas termiņu līdz 18 mēnešiem no ārkārtējās situācijas atcelšanas dienas. Tas nozīmē, ka patērētājiem nav pamata satraukumam, un apliecinājumus jeb vaučerus, kuri izsniegti no 12.03.2020. līdz 09.11.2020. ceļošanai varēs izmantot vismaz līdz 09.12.2021. Neskatoties uz to, ka no 17.03.2021. ir atļauta ceļošana uz trešajām valstīm, PTAC aicina patērētājus apzināties riskus ceļojot un rūpīgi izvērtēt ceļošanas nepieciešamību ne tikai uz trešajām valstīm, bet arī Eiropas Savienības iekšienē!

Ceļojumu ierobežojumi, sākot no pagājušā gada marta, skāruši vairākus tūkstošus patērētāju, kuri bija iegādājušies vai veikuši pirmās iemaksas par kompleksajiem tūrisma pakalpojumiem, ko nevarēja izmantot. Lai risinātu gan sarežģīto situāciju tūrisma nozarē, gan ievērotu patērētāju intereses, daudziem patērētājiem tika piedāvāti un izsniegti tūrisma operatora apliecinājumi (t.s. vaučeri) izmantošanai tad, kad ceļošana atkal būs iespējama.  PTAC licencēto tūrisma operatoru apliecinājumos ietvertās naudas summas  ir garantētas ar apdrošinātāja izdotu apdrošināšanas polisi vai bankas izdotu garantiju – nodrošinājumu, atbilstoši nodrošinājumā paredzētajam saistību apjomam.

Jāņem vērā, ka likuma grozījumi par termiņa pagarinājumu attiecas gan uz apliecinājumiem (vaučeriem), gan arī cita veida vienošanos, tajā skaitā naudas atmaksu.

Ņemot vērā to, ka no vakardienas, 17.marta, tiek uzsākti lidojumi uz/no trešajām valstīm, ir saprotama gan patērētāju vēlme ceļot, gan tūrisma operatoru vēlme piedāvāt ceļojumus, tomēr epidemioloģiskā situācija gan Latvijā, gan daudzās ārvalstīs vēl joprojām nav stabila.

Pirms pieņemt lēmumu par ceļojuma izmantošanu, PTAC aicina ņemt vērā šādus faktorus un nesteigties ar tūlītēju apliecinājumu izmantošanu, jo:

  • Tūrisma operatora apliecinājuma izmantošanas termiņu, pusēm vienojoties, var pagarināt vismaz līdz 09.12.2021. vai pat ilgāk, atkarībā no tā izsniegšanas datuma.
  • Apliecinājumā jeb vaučerī ietvertā summa tūrisma operatora maksātnespējas gadījumā ir garantēta ar apdrošinātāja izdotu apdrošināšanas polisi vai bankas izdotu garantiju.
  • Ja nolemjat ceļot, ņemiet vērā, ka ceļojums var tikt atcelts arī īsi pirms izlidošanas.
  • Jebkurā ceļojuma brīdī, ņemot vērā mainīgo epidemioloģisko situāciju, var rasties nepieciešamība īsā laikā repatriēties. Turklāt šos izdevumus var nākties segt patērētājam.
  • Ja kādu iemeslu dēļ tomēr pēdējā brīdī pārdomāsiet, zaudēsiet ieguldītos līdzekļus.
  • Pēc atgriešanās strikti jāievēro valstī noteiktās ieceļošanas un pašizolācijas prasības.

PTAC aicina patērētājus būt apdomīgiem un, izvērtējot visus pašreizējos ceļošanas riskus, nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI