SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. martā, 2021
Lasīšanai: 14 minūtes
11
11

Stingrākas prasības ieceļotājiem no trešajām valstīm

Stājas spēkā 17.03.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Informācija aktualizēta 15. maijā.

Freepik

No 17. marta ir atcelts aizliegums veikt starptautiskos pasažieru aviopārvadājumus no un uz trešajām valstīm. Vienlaikus stājušās spēkā ievērojami stingrākas prasības personām, kuras atgriežas mājās no ceļojumiem trešajās valstīs. Jārēķinās, ka pēc iebraukšanas Latvijā nekavējoties par saviem līdzekļiem būs jāveic Covid-19 tests. Pozitīva rezultāta gadījumā stingra izolācija būs jāpavada tūrisma mītnē, personai pašai sedzot uzturēšanās izmaksas. Noteikumos ir paredzēti arī izņēmumi.

īsumā
  • Atcelts aizliegums veikt starptautiskos pasažieru aviopārvadājumus uz un no trešajām valstīm.
  • Spēkā paliek aizliegums veikt starptautiskos pasažieru pārvadājumus no un uz trešajām valstīm caur ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu.
  • Līdzšinējie ceļošanas ierobežojumi vairs nesasniedz epidemioloģiskos mērķus, jo cilvēki atrod citus veidus, kā ceļot.
  • Iecerēts, ka kontrolēta pasažieru plūsma caur lidostām ļaus efektīvāk uzskaitīt, izsekot un kontrolēt ieceļotājus.
  • Tāpat kā līdz šim pirms iekāpšanas lidmašīnā personai ir jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests, kas veikts ne vēlāk kā pirms 72 stundām.
  • Iebraucot Latvijā no trešajām valstīm, personai par saviem līdzekļiem nekavējoties ir jāveic tests tuvākajā pieejamajā testēšanas punktā. Prasība attiecas arī uz bērniem.
  • Pozitīva rezultāta gadījumā izolācija jāpavada kādā no LIAA noteiktajām tūristu mītnēm un tā arī pašam jāapmaksā.
  • Ja tests ir negatīvs, pašiozlāciju var pavadīt dzīvesvietā. No 15. maija negatīva testa gadījumā pašizolācija nav jāievēro, ja persona var apliecināt, ka pēdējā pusgada laikā ir izslimojuši Covid-19.

To paredz 9. martā un 12. martā pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr. 360 “Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai”, kas stājas spēkā trešdien, 17. martā.

Atsāk lidojumus uz trešajām valstīm

Visupirms jāsāk ar to, ka ar izmaiņām epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumos tiek atcelts aizliegums veikt starptautiskos pasažieru aviopārvadājumus caur lidostām uz un no trešajām valstīm.

Tas nozīmē, ka, sākot ar 17. martu, var atsākt lidojumus, tajā skaitā tūroperatoru organizētos neregulāros pasažieru atpūtas pārvadājumus, arī uz galamērķiem ārpus Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas (Islandes, Norvēģijas un Lihtenšteinas), Šveices un Apvienotās Karalistes.

Vienlaikus joprojām spēkā ir aizliegums veikt starptautiskos pasažieru pārvadājumus no/uz trešajām valstīm caur ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu (MK noteikumu 35. punkts).

Aviācijas nozare veiksmīgāk kontrolē ceļotāju plūsmu

Daudziem varētu rasties jautājums, kāpēc jāpaplašina ieceļošanas iespējas brīdī, kad daudzviet strauji izplatās jauni, iespējams, bīstamāki koronavīrusa paveidi? Kā paskaidrots 9. martā apstiprināto MK noteikumu grozījumu anotācijā, iemesli ir vairāki.

Pirmkārt, cilvēki tik un tā atrod veidus, kā ceļot, jo citās valstīs, tai skaitā Igaunijā un Lietuvā, starptautiskie pasažieru pārvadājumi un čarterreisi uz tūrisma atpūtas vietām, kas atrodas trešajās valstīs, ir atļauti. “Cilvēki to izmanto, lai tranzītā caur šīm valstīm nokļūtu Latvijā vai no kaimiņvalsts lidostām dotos ceļojumos ar čarterreisiem, pēc tam Latvijā atgriežoties pa sauszemi ar autotransportu,” secinājusi Satiksmes ministrija.

Šāds ceļošanas veids ne tikai palielina kontaktus, bet arī ievērojami mazina iespējas izsekot ceļotājus un pārliecināties par epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu. Savukārt aviācijas nozare ir apliecinājusi, ka spēj uzraudzīt gan pasažieru plūsmu, gan epidemioloģiskās drošības pasākumu ievērošanu. Tas ir otrs iemesls, kāpēc paplašinātas tiešo lidojumu iespējas, jo pasažieru uzskaite un stingras drošības prasības ļaus efektīvāk izsekot un kontrolēt iebraucējus.

Treškārt, ar gaisa transportu ievesto infekcijas gadījumu skaits ir bijis samērā neliels – 2020. gadā 250 jeb 0,61% no visiem apstiprinātajiem inficēšanās gadījumiem. Grozījumu anotācijā publicētie dati liecina, ka arī 2021. gadā lielākais Covid-19 gadījumu skaits ticis ievests ar privāto transportu. Laikā no 1. līdz 5. nedēļai Latvijā tika ievesti 130 gadījumi, no tiem ar aviāciju – 26.

Visbeidzot, Satiksmes ministrija arī norāda uz nepieciešamību mazināt krīzi aviācijas nozarē: “Pasažieru pārvadājumu aizlieguma atcelšana uz un no trešajām valstīm pozitīvi ietekmēs starptautiskās lidostas “Rīga” un aviosabiedrības “Airbaltic” darbību un konkurētspēju, jo Latvija ir palikusi viena no pēdējām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas šādus pārvadājumus liedz, un tas attiecīgi negatīvi ietekmē aviācijas nozares konkurētspēju.”

Pirms iekāpšanas lidmašīnā jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests

Tāpat kā līdz šim visiem iebraucējiem Latvijā ir jāievēro stingras epidemioloģiskās drošības prasības:

  • Pirms iekāpšanas pasažieru pārvadātāja transportlīdzeklī (piemēram, lidmašīnā), personai ir jāuzrāda negatīvs Covid-19 tests, kas veikts ne vēlāk kā pirms 72 stundām pēc starptautiski atzītas polimeriāzes ķēdes reakcijas (PĶR) metodes (Polymerase chain reaction (PCR) test) vai ārsta izziņa, kas apliecina, ka persona nav infekcioza (MK noteikumu 35.3 punkts).
  • 48 stundu laikā pirms iebraukšanas Latvijā ir jāaizpilda elektroniskā apliecinājuma anketa jeb Covidpass, norādot ierašanās laiku, valsti, no kuras persona ieradusies, transporta veidu, ierašanās mērķi un uzturēšanās adresi. Aizpildot apliecinājumu, personai tiek piešķirts īpašs QR kods, kas jāuzrāda starptautisko pasažieru pārvadātāju pārstāvjiem pirms iekāpšanas transportlīdzeklī (38. punkts).

Kam jāievēro 10 dienu pašizolācija

Līdz šim bija noteikts, ka personām, kuras iebrauc Latvijā no Slimību profilakses un kontroles centra sarakstā iekļautajām Covid-19 smagāk skartajām valstīm, ir pienākums ievērot 10 dienu pašizolāciju dzīvesvietā, jo negatīvs tests negarantē, ka persona neatrodas agrīnā slimības inkubācijas stadijā vai neinficējas brauciena laikā. 

Šobrīd pakāpeniski tiek ieviesti ierobežojumu atvieglojumi personām, kuras ir pēdējā pusgada laikā izslimojušas Covid-19 vai saņēmušas vakcinācijas pret Covid-19 pilnu kursu. 

Pašizolāciju pēc ieceļošanas Latvijā var neievērot:

  • personas, kuras var dokumentāli pierādīt, ka pēdējā pusgada laikā ir izslimojuši Covid-19. Šis izņēmums ir spēkā, “sākot ar brīdi, kad ārsts ir pārtraucis personas izolāciju, līdz simt astoņdesmitajai dienai pēc parauga ņemšanas datuma, ar kuru laboratoriski tika apstiprināta Covid-19 infekcija, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS” (MK noteikumu 56.1 punkts);
  • personas, kuras iebrauc no ES, EEZ, Šveices vai Apvienotās karalistes un ne agrāk kā pirms 15 dienām ir saņēmušas pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 (MK noteikumu 56.5 punkts).

Iebraucējiem no trešajām valstīm jārēķinās ar papildu prasībām un izmaksām

No 17. marta personām, kuras pēdējo 14 dienu laikā ir uzturējušās kādā trešajā valstī (proti, valstī, kas nav Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts, Šveices Konfederācija vai Apvienotā Karaliste), ieceļojot Latvijā, ir noteikta papildu prasība nekavējoties veikt Covid-19 testu un pozitīva rezultāta (inficēšanās) gadījumā nodrošināt pašizolāciju viesnīcā (tūrisma mītnē), turklāt ar to saistītos izdevumus izdevumus sedzot pašam no saviem līdzekļiem.

Epidemioloģiskās drošības pasākumu noteikumi ir papildināti ar 56.4 punktu, kura sešos apakšpunktos sīkāk izklāstīta rīcība, ja persona pēdējo divu nedēļu laikā ir uzturējusies kādā no trešajām valstīm.

  • Nekavējoties veic Covid-19 testu

56.2.  apakšpunkts paredz, ka, ieceļojot Latvijā, personai par saviem līdzekļiem nekavējoties ir jāveic tests tuvākajā pieejamajā testēšanas punktā. Ekonomikas ministrija uzsver, ka tests jāveic gan bērniem, gan jau vakcinētām personām. Šajā gadījumā testa veids nav noteikts. 

  • Uzturas tūrisma mītnē, līdz iespējams veikt testu

Ja testu uzreiz veikt nav iespējams, informācija jāatzīmē informācijas sistēmā tīmekļvietnē (covidpass.lv) un nekavējoties jādodas uz kādu no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) administrētā tūristu mītņu sarakstā norādītajām tūristu mītnēm. Šeit ir pieejams saraksts ar tūrisma mītnēm pašizolācijai.

Covid-19 tests ir jāveic tuvākajā iespējamajā laikā par saviem līdzekļiem.

  • Nodrošina pašizolāciju dzīvesvietā vai izolāciju viesnīcā

Ja tests ir negatīvs, persona var doties ievērot 10 dienu pašizolāciju uz savu dzīvesvietu.

No 15. maija ir noteikts, ka pašizolāciju var neievērot, ja tests uzrāda negatīvu rezultātu un persona var apliecināt, ka pēdējā pusgada laikā ir izslimojuši Covid-19 (izziņa ir derīga 180 dienas kopš Covid-19 infekcijas apstiprināšanas). Šādu izziņu var izsniegt ārsts, aizpildot veidlapu Nr. 027/u ar šādu ierakstu: "Apliecinu, ka uz (personas vārds, uzvārds) ar 2020. gada ... (datums) nav attiecināmi pašizolācijas nosacījumi."

Kamēr persona nav veikusi testu vai tests ir pozitīvs, personai ir jāievēro obligāta izolācija kādā no LIAA administrētā tūristu mītņu sarakstā norādītajām tūristu mītnēm.

  • Izmaksas jāsedz no saviem līdzekļiem

Tāpat kā Covid-19 testa veikšana, arī izmaksas par personas uzturēšanos tūristu mītnē izolācijas vai pašizolācijas laikā, transportu, ēdināšanas pakalpojumiem personai ir jāapmaksā pašai no saviem līdzekļiem neatkarīgi no testa rezultāta (56.4. apakšpunkts).

Obligātās prasības veikt Covid-19 testu un pašizolāciju, ieceļojot Latvijā no valstīm ārpus ES, EEZ, Šveices vai Apvienotās Karalistes, ir spēkā līdz 2021. gada 15. jūnijam (89. punkts).

Tūrisma operatora un tūrisma mītnes pakalpojuma sniedzēja pienākumi

Ja persona ir veikusi testu un tests ir pozitīvs, čarterresiu gadījumā tūrisma pakalpojuma sniedzējam noteikts pienākums nodrošināt personas transportēšanu uz tūristu mītni izolācijai. Tāpat tūrisma pakalpojumu sniedzējam noteikts pienākums informēt Valsts policiju par visām personām, kas ir iegādājušās tūrisma pakalpojumu uz trešajām valstīm, neatkarīgi no tā, vai ceļots tiek vai caur Rīgas vai citu valstu lidostām, un ievadīt visu ceļotāju datus informācijas sistēmā tīmekļvietnē covidpass.lv.

Savukārt tūristu mītnei ir pienākums informēt Valsts policiju par personas nenakšņošanu vai ilgstošu neatrašanos tūristu mītnē izolācijas perioda laikā.

Izņēmumi, uz kuriem minētie ierobežojumi neattiecas

Jaunā kārtība attiecas uz visiem iebraucējiem no trešajām valstīm – gan tiem, kuri ierodas ar čarterlidojumiem, gan parastajiem avioreisiem, tostarp arī uz personām, kuras Latvijā no trešajām valstīm ieceļo caur citām ES dalībvalstīm pa sauszemi, ar jūras transportu u. c., skaidro Ekonomikas ministrijas pārstāve Evita Urpena

Tomēr ir daži izņēmumi, uz ko šīs prasības neattiecas, un tie uzskaitīti MK noteikumu 56.4 6. apakšpunktā. Ceļošanas ierobežojumi no trešajām valstīm neattiecas uz:

1) Tranzīta pasažieriem

Tranzīta pasažieriem, kuri šķērso Latvijas teritoriju pa sauszemi, un lidmašīnu pasažieriem, kuri šķērso Latviju tranzītā, nepametot lidlauka kontrolējamo zonu un uzturoties tajā ne ilgāk par 24 stundām, ja tie var uzrādīt apstiprinājumu tranzīta lidojumam (37.16. apakšpunkts).

2) Diplomātiem

Ārvalstu diplomātiem, Latvijas diplomātiskās pases turētājiem un personām, kuras ierodas Latvijā pēc Valsts prezidenta, Saeimas, Ministru kabineta vai tā locekļa, Satversmes tiesas, Augstākās tiesas, Valsts kontroles vai ministrijas ielūguma u. c. (3. punkts).

3) Transporta un pasažieru pārvadājumiem:

  • ar militāro transportu (35.1. apakšpunkts);
  • ar privātajiem un atpūtas kuģošanas līdzekļiem (ne vairāk par pieciem pasažieriem) (35.3. apakšpunkts);
  • neregulāriem pasažieru pārvadājumiem, pasažieriem šķērsojot Latvijas teritoriju tranzītā (35.4. apakšpunkts).

4) Darba pienākumu veikšanai:

  • Transporta un pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniedzēju darbiniekiem un pasažieriem, kravas vai tehnisko reisu apkalpēm, kas ierodas Latvijas Republikā vai izbrauc no tās, pildot darba pienākumus (37.3. apakšpunkts);
  • jūrniekiem, kuriem jānokļūst savā darbavietā uz kuģa vai nepieciešams atgriezties no tā (37.5. apakšpunkts);
  • ārzemniekiem, kuru ievešanas nepieciešamību Latvijā komersantu saistību izpildei apliecinājusi Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (37.6. apakšpunkts);
  • Latvijas valstspiederīgajiem, kuri ir Latvijas oficiālo delegāciju locekļi vai kuriem jānokļūst savā darba vietā starpvaldību projekta ietvaros (37.8. apakšpunkts).

5) Profesionāliem sportistiem un kultūras darbiniekiem:

  • sportistiem un sporta darbiniekiem, kā arī starptautisko sporta organizāciju pārstāvjiem, kuru ierašanās saistīta ar dalību starptautiskā sporta pasākumā kā akreditētām personām, ja minētās personas var uzrādīt negatīvu Covid-19 testu, kas veikts ne agrāk kā trīs dienas pirms ierašanās Latvijā (37.10. apakšpunkts);
  • Latvijas pieaugušo izlases, Latvijas Olimpiskās vienības, Latvijas Paralimpiskās vienības, kā arī starptautiskajās līgās startējošiem Latvijas komandu sportistiem olimpiskajos, paraolimpiskajos un tehniskajos sporta veidos un disciplīnās un viņus apkalpojošiem sporta darbiniekiem, kuru saraksts ir saskaņots ar Izglītības un zinātnes ministriju un kuri pēc dalības sporta sacensībās ārvalstīs atgriežas Latvijā (37.13. apakšpunkts);
  • kultūras darbiniekiem, kuru ierašanās Latvijā ir saistīta ar kultūras pakalpojumu sniegšanu un publisko pasākumu rīkošanu (37.12. apakšpunkts).

6) Veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai

Ārzemniekiem, kuru ierašanos Latvijā ārstēšanas (diagnostikas un terapijas) pakalpojuma saņemšanai veselības tūrisma ietvaros ir saskaņojusi Veselības inspekcija, un viņu pavadošajām personām, ja tās var uzrādīt negatīvu Covid-19 testu, kas veikts ne agrāk kā trīs dienas pirms ierašanās Latvijā (37.11.; 3.11.1 apakšpunkts).

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI