SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
25. decembrī, 2020
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
15
15

Bezdarbniekiem turpinās sniegt papildu atbalstu Covid-19 laikā

Stājas spēkā 23.12.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Bezdarbnieks uz laiku līdz 120 dienām var kļūt par nodarbināto, piemēram, lai strādātu sezonas darbu, nezaudējot bezdarbnieka statusu un bezdarbnieka pabalstu. Uz šo laiku Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra apturēs piešķirtā bezdarbnieka pabalsta izmaksu, ko pēc tam turpinās.

FOTO: Zane Bitere, LETA

Ja arī nākamgad bezdarbnieka pabalsta saņēmēji nevarēs atrast darbu, valsts turpinās sniegt Covid-19 radušos apstākļu dēļ paredzēto atbalstu. Tas ir bezdarbnieka palīdzības pabalsts. Tāpat būs iespēja četrus mēnešus strādāt īslaicīgu darbu, nezaudējot tiesības uz bezdarbnieka statusu un pabalstu. Turpināsies arī atbalsta pasākumi bezdarba samazināšanai.

Līdz 2021. gada 30. jūnijam pagarināts termiņš, kurā bezdarbnieki, kas pēc pabalsta izmaksas beigām ārkārtējās situācijas dēļ nav atraduši darbu un neveic saimniecisko darbību, var prasīt bezdarbnieka palīdzības pabalstu.

To paredz likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” grozījumi, kuri stājas spēkā 2021. gada 1. janvārī. Līdz gadumijai darbojas jau iepriekš likumā noteiktās tiesības uz bezdarbnieka palīdzības pabalstu.

Nosacījumi netiek mainīti, mainās tikai laika robeža. Bezdarbnieka palīdzības pabalstu:

  • piešķir no nākamās dienas, kad beidzas bezdarbnieka pabalsta izmaksa;
  • izmaksā ne ilgāk par 4 mēnešiem un ne ilgāk kā līdz 2021. gada 30. jūnijam;
  • izmaksā 180 eiro apmērā;
  • pārtrauc izmaksāt, ja zaudēts bezdarbnieka statuss.

Par periodu, par kuru persona saņem bezdarbnieka palīdzības pabalstu, netiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Vienlaikus nevar saņemt bezdarbnieka palīdzības pabalstu un apdrošināšanas atlīdzību, valsts pensiju, izdienas pensiju vai ikmēneša atlīdzību bezdarbniekam par algoto pagaidu sabiedrisko darbu veikšanu.

Informācija par bezdarbnieka palīdzības pabalstu un tā pieprasīšanas kārtību ir atrodama Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Bezdarbnieka pabalsts tiks piešķirts uzreiz arī tad, ja darbu uzteicis pats darbinieks

Ar grozījumiem līdz nākamā gada 30. jūnijam tiek pagarināts termiņš, kurā bezdarbnieka pabalstu piešķir no dienas, kad iesniegts iesniegumu pabalsta piešķiršanai, ja persona par bezdarbnieku kļūst pēc darba attiecību izbeigšanas uz pašas uzteikuma pamata.

Pirms likumā šopavasar tika iekļauta šāda norma, nosakot tās darbību līdz šīgada beigām, personām, kas darbu uzteica pašas, pabalstu piešķīra ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbnieka pabalsta pārtraukums – darbs līdz 4 mēnešiem

Arī visu nākamo gadu bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā personai tiek dota iespēja strādāt īslaicīgu darbu līdz 120 dienām, uz šo laiku tikai apturot bezdarbnieka pabalsta izmaksu.

Saistībā ar šo nosacījumu vienlaikus ir veikts grozījums Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā. Tas paredz: līdz 2021. gada 31. decembrim persona nezaudē bezdarbnieka statusu, ja darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss divreiz 12 mēnešu periodā iegūts uz laiku, kas kopā nepārsniedz 120 dienas. Grozījums šajā likumā stājas spēkā trešdien, 23. decembrī.

Pasākumi iesaistei darba tirgū

Līdz 2021. gada 30. jūnijam ir pagarināta iespēja piedalīties algotajos pagaidu sabiedriskajos darbos neatkarīgi no bezdarba ilguma, kā arī līdz 50 eiro tiks segti izdevumi par Nodarbinātības valsts aģentūras pasākumos iesaistītajiem bezdarbniekiem paredzētajiem individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, informē Labklājības ministrija. To nosaka 17. decembrī valdības sēdē pieņemtie grozījumi Ministru kabineta 2011. gada 25. janvāra noteikumos Nr. 75 “Noteikumi par aktīvo nodarbinātības pasākumu un preventīvo bezdarba samazināšanas pasākumu organizēšanas un finansēšanas kārtību un pasākumu īstenotāju izvēles principiem”, kas stājas spēkā ceturtdien 24. decembrī.

Pieņemtie grozījumi pagarina arī algas subsīdijas piešķiršanu līdz sešiem mēnešiem darba devējam par bezdarbnieka pieņemšanu darbā. Lai operatīvāk notiktu darba devēju pieteikšanās un tiktu veicināta ātrāka bezdarbnieku atgriešanās darba tirgū, turpmāk nebūs nepieciešams 10 dienas iepriekš publicēt vakanci NVA, piesakoties uz algas subsīdijas atbalstu. Ir arī pilnveidoti pasākuma “Apmācība pie darba devēja” īstenošanas nosacījumi un pārskatīti dotācijas apmēri, diferencējot tos atkarībā no kvalifikācijas līmeņa.

Tāpat ir noteikts tiesiskais ietvars šogad pilotprojekta veidā iesāktajai bezdarbnieku mācību organizēšanai tiešsaistes kursu platformās, paredzot kompensāciju līdz 150 eiro par mācību programmas apguvi un apliecinājuma saņemšanu.

Uzziņa: bezdarbnieka pabalsts

Pabalstu ir tiesības saņemt tad, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Bezdarbnieka pabalsta apmēru aprēķina proporcionāli apdrošināšanas (darba) stāžam un atbilstoši ienākumiem, no kuriem veiktas iemaksas bezdarba gadījumam:

Ja apdrošināšanas (darba) stāžs ir:

Pabalstu piešķir:

no 1 līdz 9 gadiem ieskaitot

50% no vidējās iemaksu algas

no 10 līdz 19 gadiem ieskaitot

55% no vidējās iemaksu algas

no 20 līdz 29 gadiem ieskaitot

60% no vidējās iemaksu algas

30 gadi un vairāk

65% no vidējās iemaksu algas

No 2020. gada 1. janvāra mainījās bezdarbnieka pabalsta saņemšanas ilgums un izmaksājamā bezdarbnieka pabalsta apmēra procentuālais sadalījums pa mēnešiem. Pabalsta izmaksas ilgums ir 8 mēneši, un to izmaksā šādā apmērā:

  • pirmos divus mēnešus – piešķirtajā apmērā;
  • trešajā un ceturtajā mēnesī – 75% no piešķirtā pabalsta apmēra;
  • piektajā un sestajā mēnesī – 50% no piešķirtā pabalsta apmēra;
  • septītajā un astotajā mēnesī – 45% no piešķirtā pabalsta apmēra.
Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI