SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. aprīlī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
19
19

Bezdarbnieka palīdzības pabalstu varēs saņemt ilgāk

Stājas spēkā 01.04.2021.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja beigusies bezdarbnieka pabalsta izmaksa, bet Covid-19 dēļ izraisīto apstākļu dēļ nav iespējams atgriezties darbā vai gūt ienākumus no saimnieciskās darbības un saglabājas bezdarbnieka statuss, tad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai var pieprasīt bezdarbnieka palīdzības pabalstu.

FOTO: Zane Bitere, LETA

Bezdarbnieka palīdzības pabalsta izmaksas periods no četriem mēnešiem pagarināts līdz sešiem mēnešiem tiem bezdarbniekiem, kuri šī pabalsta saņēmēji bijuši laikā no 2020. gada 9. novembra, kad atkal tika izsludināta ārkārtējā situācija.

Pabalsta izmaksas perioda pagarinājumu paredz likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” grozījums, kas stājas spēkā ceturtdien, 1. aprīlī.

Līdz ar to likumā ir noteikts:

  • ja bezdarbnieka palīdzības pabalsts piešķirts 2020. gada 9. novembrī vai vēlāk, tad pabalsta izmaksas laiks nav ilgāks par sešiem mēnešiem;
  • ja bezdarbnieka palīdzības pabalsts piešķirts līdz 2020. gada 8. novembrim, bet piešķirtā pabalsta izmaksas periods ir turpinājies no 2020. gada 9. novembra, tad bezdarbnieka palīdzības pabalsta izmaksas laiku pagarina par diviem mēnešiem, pamatojoties uz personas iesniegumu, kas iesniegts līdz 2021. gada 30. jūnijam.

Savukārt, ja periods, par kuru piešķirts bezdarbnieka palīdzības pabalsts, ir beidzies līdz 2020. gada 8. novembrim (ieskaitot), tad bezdarbnieka palīdzības pabalstu izmaksā uz laiku, kas nav ilgāks par četriem mēnešiem.

2020. gada 9. novembris ir datums, kad valstī atkārtoti tika izsludināta ārkārtējā situācija, kas ir noteikta līdz šīgada 6. aprīlim. Vienlaikus vairākos tiesību aktos par dažādiem atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem jau ir paredzēts tos sniegt līdz šīgada 30. jūnijam. Arī likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” jau iepriekš bija noteikts, ka bezdarbnieka palīdzības pabalsti piešķirami un izmaksājami līdz 2021. gada 30. jūnijam.

Pabalsta izmaksas periods par diviem mēnešiem pagarināts, lai sniegtu atbalstu tiem iedzīvotājiem, kuri pēc bezdarbnieka pabalsta izmaksas beigām sakarā ar Covid-19 izsludinātās ārkārtējās situācijas radītajām sekām nav atraduši darbu un neveic saimniecisko darbību, norāda Labklājības ministrija.

Bezdarbnieka palīdzības pabalstu piešķir no nākamās dienas, kad beidzas bezdarbnieka pabalsta izmaksa. Pabalsta apmērs ir 180 eiro mēnesī. To pārtrauc izmaksāt, ja zaudēts bezdarbnieka statuss. Par šī pabalsta saņēmējiem netiek veiktas valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI).

Arī bezdarbnieka palīdzības pabalstu izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA).

VSAA informācijā par pabalsta izmaksas perioda pagarināšanu norādīts, ka bezdarbniekiem, kuriem bezdarbnieka palīdzības pabalsts:

  • piešķirts 2020. gada 9. novembrī vai vēlāk, VSAA pagarina pabalsta izmaksas periodu bez personas iesnieguma.
  • piešķirts līdz 2020. gada 8. novembrim, bet piešķirtā pabalsta izmaksas periods ir turpinājies arī no 9. novembra, līdz 2021. gada 30. jūnijam jāiesniedz VSAA iesniegums, lai izmaksas laiku pagarinātu par diviem mēnešiem.

Personām, kurām periods, par kuru piešķirts bezdarbnieka palīdzības pabalsts, beidzies līdz 2020. gada 8. novembrim (ieskaitot), bezdarbnieka palīdzības pabalsta izmaksas ilgumu nepagarina.

Bezdarbnieka palīdzības pabalsta piešķiršanas nosacījumi, kā arī pabalsta saņemšanas pagarinājuma situācijas detalizētāk un ar piemēriem izklāstītas VSAA publicētajā informācijā “Izmaiņas VSAA pakalpojumos ārkārtējās situācijas laikā”.

Labs saturs
19
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI