SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. novembrī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
1
37
1
37

Mainīta Covid-19 slimības lapu apmaksas kārtība

Stājas spēkā 16.11.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iecerēts, ka grozījumi likumā, kas paredz finansiāli labvēlīgāku darbnespējas lapu apmaksas kārtību, atturēs darbiniekus ar elpceļu saslimšanas simptomiem, dodoties uz darbu, pakļaut riskam ne vien sevi, bet arī kolēģus.

Freepik

Covid-19 straujās izplatības pieaugums ir licis likumdevējam pieņemt terminētu lēmumu par citādu slimības lapas apmaksas kārtību laika periodā no 16. novembra līdz nākamā gada 30. jūnijam. Sniedzot atbalstu gan darba devējiem, gan darbiniekiem, kas saslimuši ar Covid-19 vai atrodas mājas karantīnā kā kontaktpersonas, slimības nauda par slimības lapu B tiks izmaksāta jau no darbnespējas pirmās dienās. 

To paredz grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas stājas spēkā šodien, 16. novembrī.

Ja persona sakarā ar kādu elpošanas sistēmas saslimšanu ir vērsusies pie ārsta, tad tai attālināti – bez apskates ārsta kabinetā – par laiku no darbnespējas pirmās līdz trešajai dienai tiks izsniegta darbnespējas lapa B un par šo periodu tiks piešķirts un izmaksāts slimības pabalsts 80% apmērā no veiktajām sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Ja ārsts nosūtīs personu veikt analīzes par saslimšanu ar Covid-19 un tās būs pozitīvas, tad slimības pabalsts tiks piešķirts par visu slimības laiku – no darbnespējas pirmās dienas līdz brīdim, kad persona būs atguvusi darbspējas.

Savukārt negatīvu Covid-19 analīžu gadījumā personai, kam ir cita elpceļu saslimšana un darbnespēja turpinās, izsniegtā darbnespējas lapa B trešajā darbnespējas dienā tiks noslēgta un sekojoši tiks atvērta darbnespējas lapa A. Slimības nauda par slimības lapu A un slimības pabalsts, ja sekojoši tiks izsniegts slimības lapas pagarinājums – slimības lapa B, tiks izmaksāti vispārējā kārtībā.

Tām personām, kam līdz 15. novembrim sakarā ar elpošanas sistēmas saslimšanu ir izsniegta slimības lapa A, ja darbnespēja nepārtraukti turpinās arī pēc 16. novembra, slimības naudu līdz 10. darbnespējas dienai izmaksās darba devējs.

Grozījumi likumā pusgadu – līdz 2021. gada 30. jūnijam – pagarina termiņu, kādā saistībā ar Covid-19 saslimšanu vai atrašanos karantīnā tiek izsniegta slimības lapa B un piešķirts valsts apmaksāts slimības pabalsts.

Labs saturs
37
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI