SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. augustā, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Vide
3
3

Pilnveido prasības pārtikas ziedošanai pēc minimālā derīguma termiņa beigām

Stājas spēkā 18.08.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Pārtiku, kurai beidzies minimālais derīguma termiņš “Ieteicams līdz…”, varēs ziedot arī tieši galapatērētājiem, nevis tikai organizācijām, kas nodarbojas ar labdarību.

To nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 514 “Prasības pārtikas izplatīšanai pēc minimālā derīguma termiņa beigām”, kas stājas spēkā otrdien, 18. augustā. Stājoties spēkā jaunajiem noteikumiem, spēku zaudē 2019. gada 18. jūnija noteikumi Nr. 261 “Prasības pārtikas izplatīšanai pēc minimālā derīguma termiņa beigām”.

Jaunie MK noteikumi sagatavoti, lai veicinātu pārtikas pārpalikumu pārdali un nepieļautu to nonākšanu atkritumos, pilnveidojot patlaban spēkā esošo regulējumu par iespējām pārtikas uzņēmumiem ziedot noteikta veida pārtikas produktus arī pēc minimālā derīguma termiņa “Ieteicams līdz…” beigām, norādīts likumprojekta anotācijā.

Patlaban pārtiku pēc minimālā derīguma termiņa beigām var ziedot tikai biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām un to iestādēm, kas nodarbojas ar labdarību. Turpmāk pārtiku, kurai beidzies minimālais derīguma termiņš “Ieteicams līdz…”, varēs ziedot arī tieši galapatērētājiem, kā arī ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestādei vai citam sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētam pakalpojuma sniedzējam, ja ar pakalpojumu tiek nodrošināta klientu ēdināšana vai iespēja lietot līdzņemtu vai nodarbību laikā pagatavotu ēdienu, skaidro Zemkopības ministrija.

Pārtika, kurai ir beidzies minimālais derīguma termiņš “Ieteicams līdz…”, joprojām ir droši lietojama uzturā, ja ir ievēroti glabāšanas nosacījumi un nav bojāts tās iepakojums. Tādējādi tiks mazināts pārtikas daudzums, kas nonāk atkritumos.

Noteikumu pielikumā ir noteiktas konkrētas produktu grupas (milti, makaroni, mērces, kečupi, sinepes, sausbaranciņas u. c.), ko pēc minimālā derīguma termiņa beigām norādītajā izplatīšanas laikposmā, piemēram, divus mēnešus, varēs ziedot tieši galapatērētājam un biedrībām, nodibinājumiem un reliģiskajām organizācijām un to iestādēm, kas nodarbojas ar labdarību, kā arī sociālās aprūpes iestādēm un pašvaldību sociālajiem dienestiem.

Atsevišķus produktus, piemēram, smalkmaizītes, kliņģerus, kēksus un maizi, varēs ziedot divas dienas pēc minimālā derīguma termiņa beigām.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI