SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
01. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Mājoklis
3
42
3
42

Mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem būs pieejami arī granti

Stājas spēkā 01.07.2020.
Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

No šodienas, 1. jūlija, pilnveidota līdzšinējā garantijas programma mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem, gan palielinot maksimālo piešķiramo summu, gan dodot tiesības pretendēt uz atbalstu arī ģimenēm, kurās vēl tikai gaidāms ģimenes pieaugums. Apstiprināta arī jaunas atbalsta programmas “Balsts” uzsākšana, kas ļaus saņemt neatmaksājamu valsts subsīdiju jeb grantu mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm, kurās aug trīs un vairāk bērnu.

īsumā
  • Kopumā papildus atbalstam daudzbērnu ģimenēm būs pieejami 3,5 miljoni eiro, un tas ļaus 400 daudzbērnu ģimenēm iegādāties jaunu mājokli.
  • Aizņēmējam nav nepieciešams deklarēt vai reģistrēt savu dzīvesvietas adresi Latvijā.
  • Noteikumos palielināta darījuma maksimālā summa – no 200 000 eiro uz 250 000 eiro.
  • Garantijas apmērs ģimenēm ar četriem un vairāk bērniem palielināts līdz 30% no aizdevuma.
  • Paredzēta iespēja pretendēt uz garantiju atkārtoti ne ātrāk kā pēc trim gadiem kopš iepriekš piešķirtās garantijas.
  • Jauna mājokļu programma “Balsts” atbalstīs Latvijas Goda ģimenes, sniedzot iespēju saņemt neatmaksājamu valsts subsīdiju mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm, kurās aug trīs un vairāk bērnu.

Šādas izmaiņas nosaka grozījumi 2018. gada 20. februāra noteikumos Nr. 95 “Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai”, kas stājas spēkā 1. jūlijā.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs preses konferencē informēja, ka kopumā papildus atbalstam daudzbērnu ģimenēm būs pieejami 3,5 miljoni eiro, un tas ļaus 400 daudzbērnu ģimenēm iegādāties jaunu mājokli.

Mājokļu garantiju programmas ieviešanu kopš 2015. gada nodrošina akciju sabiedrība “Attīstības finanšu institūcija “Altum”” (“Altum”). Ekonomikas ministrijas informācija liecina: kopš programmas darbības sākuma atbalsts sniegts vairāk nekā 14 000 ģimeņu, kurās kopā aug vairāk nekā 18 000 bērnu. Programmā ieguldītie 25 miljoni eiro no valsts budžeta radījuši vairāk nekā 900 miljonus eiro lielas investīcijas Latvijas tautsaimniecībā, uzsvēra ministrs.

Nav nepieciešams deklarēties Latvijā

Noteikumi paredz, ka turpmāk aizņēmējam nav nepieciešams deklarēt vai reģistrēt savu dzīvesvietas adresi Latvijā, kā arī nav jāpierāda aizņēmēja apgādībā esošā bērna tiesiskais statuss Latvijā.

Ierobežojuma atcelšanai būs veicinoša ietekme uz remigrāciju, jo personām, kuras vēlas atgriezties Latvijā un saņemt palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai, sagādā grūtības izpildīt prasību attiecībā uz dzīvesvietas deklarēšanu Latvijā, norādīts likumprojekta anotācijā.

Lielākas garantijas

Noteikumos palielināta darījuma maksimālā summa – no 200 000 eiro uz 250 000 eiro –, kas labāk atbilst kvalitatīva un plašāka mājokļa ar zemi iegādes izmaksām ģimenēm ar bērniem.

Noteikumi paredz lielāku atbalstu personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz četri bērni vai apgādībā ir trīs bērni un ir iestājusies grūtniecība. Šīm ģimenēm garantijas apmērs ir palielināts līdz 30% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 30 000 eiro. Līdz šim garantijas apmērs bija 20% no aizdevuma pamatsummas un ne vairāk kā 20 000 eiro, ja ģimenē ir vismaz trīs bērni.

Grozījumi paredz, ka aizņēmējs var noteikt minimālo garantijas apmēru, bet ne mazāku kā 10% no aizdevuma summas, izņemot atbalsta programmas “Balsts” gadījumā, kad aizdevumu iespējams saņemt ar atbalsta programmas “Balsts” finansējumu bez garantijas. Attiecīgi personai nav jāizvēlas maksimālā pieejamā garantijas aizdevuma summa un persona, izvērtējot savu finansiālo stāvokli, var izvēlēties mazāku garantijas summu, tādējādi maksājot mazāku komisijas maksu, norādīts anotācijā. 

Personām, ar kurām dzīvo un kuru apgādībā ir viens bērns vai divi vai trīs bērni, maksimālais garantijas apmērs saglabājas nemainīgs, attiecīgi nosakot, ka garantijas apmērs ir:

  • 10% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 10 000 eiro: personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir viens bērns vai kurai ir iestājusies grūtniecība, vai bērna tēvam;
  • no 10% līdz 15% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 15 000 eiro: personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir divi bērni, vai personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir viens bērns un kurai ir iestājusies grūtniecība, vai bērna tēvam;
  • no 10% līdz 20% no aizdevuma summas, bet ne vairāk kā 20 000 eiro: personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir trīs bērni, vai personai, ar kuru kopā dzīvo un kuras apgādībā ir divi bērni un kurai ir iestājusies grūtniecība, vai bērna tēvam.

Atkārtoti var pretendēt pēc trim gadiem

Mājokļa piešķiršanas noteikumi papildināti ar nosacījumu, kas paredz, ka persona var saņemt garantiju atkārtoti vai vairākas reizes, ievērojot, ka:

  • atkārtots pieteikums garantijai iesniegts ne ātrāk kā pēc 3 gadiem kopš iepriekš piešķirtās garantijas;
  • ir palielinājies apgādībā esošo bērnu skaits vai iestājusies grūtniecība;
  • iepriekš piešķirtās garantijas saistības ir izbeigušās. 

Svarīga energoefektivitāte

Lai veicinātu nacionālā dzīvojamā fonda renovāciju, valsts garantijas apmērs tiks palielināts par 5%, ja iegādājamās dzīvojamās telpas atbildīs “A” ēku energoefektivitātes klasei vai būs gandrīz nulles enerģijas ēkas.

Ekonomikas ministrija norāda, ka garantijas apmēra palielinājums par 5% būs stimulējošs faktors, lai sabiedrībā rastos lielāks pieprasījums pēc energoefektīviem mājokļiem. Tādējādi tiks paaugstināta sabiedrības dzīves kvalitāte un vienlaikus veicināta arī pašreizējo ēku atjaunošanas kvalitāte un sasniegta vismaz “A” energoefektivitātes klase, nevis tikai izpildītas minimālās energoefektivitātes prasības, atjaunojot vai pārbūvējot ēkas.

Iespējamas arī portfeļgarantijas

Garantiju piešķiršanas programma tiek uzlabota ar portfeļgarantiju mehānismu. Portfeļgarantijas instruments ļaus mājokļu iegādes programmu ieviest efektīvāk, samazinot nepieciešamā finansējuma apmēru, ātrāk izskatot aizdevumu pieteikumus un mazinot riskus “Altum”, norādīts likumprojekta anotācijā.

Pašreiz programmas multiplikators ir 4, bet portfeļgarantija pieļauj multiplikatoru kāpināt vismaz līdz 5. Tas nozīmē, ka ar to pašu  valsts budžeta apmēru riska segumam var nodrošināt finansējuma pieejamību vairāk mājsaimniecībām ar bērniem nekā līdz šim. 

Jānorāda, ka portfeļgarantijas ir jauns finanšu instruments, kas ļauj uzņēmējiem finansējumu bankā saņemt ar samazinātu procentu likmi.

Atbalsta programma “Balsts”

Līdztekus mājokla garantijas programmas atbalsta uzlabojumiem Ministru kabinets apstiprinājis arī jaunas mājokļu programmas “Balsts” uzsākšanu. Šī programma atbalstīs Latvijas Goda ģimenes, sniedzot iespēju saņemt neatmaksājamu valsts subsīdiju mājokļa iegādei vai būvniecībai ģimenēm, kurās aug vismaz trīs bērni.

Ģimenēm ar trīs bērniem subsīdija būs 8000 eiro “parastam” mājoklim vai 10 000 eiro, ja mājoklis atbildīs energoefektivitātes prasībām par gandrīz nulles enerģijas ēkām.

Savukārt četru un vairāk bērnu ģimenēm subsīdijas attiecīgi būs 10 000 un 12 000 eiro.

Lai saņemtu “Balsta” subsīdiju, izvēlētā nekustamā īpašuma vērtība nevar pārsniegt 250 000 eiro un ienākumiem uz vienu ģimenes locekli jābūt līdz 17 000 eiro gadā pirms nodokļu nomaksas. Saņēmējam ir jābūt Latvijas nodokļu rezidentam vismaz pēdējos 12 mēnešus, un subsīdija nevar būt lielāka par 50% no kopējā darījuma vai būvprojekta apjoma.

Šo neatmaksājamo subsīdiju varēs saņemt arī vienlaikus ar mājokļa garantijas programmu, un to varēs izmantot, lai segtu obligāto pirmo iemaksu 5% apmērā.

Subsīdiju programmā “Balsts” varēs saņemt tikai vienu reizi, akcentē Ekonomikas ministrija.

Labs saturs
42
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI