SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Ņikona
LV portāls
17. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
4
4

Uz laiku var tikt ierobežotas probācijas klientu tiesības

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Probācija ir kriminālsoda “piespiedu darbs” un audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa “sabiedriskais darbs” izpildes, kā arī probācijas klientu uzraudzības un sociālās uzvedības korekcijas pasākumu sistēma, kas izveidota, lai novērstu atkārtota noziedzīga nodarījuma izdarīšanu.

FOTO: Freepik

Atbilstoši Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumam, kas stājās spēkā 2020. gada 10. jūnijā, pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas uz laiku var tikt ierobežotas likumā noteiktās probācijas klientu tiesības, tostarp tiesības izbraukt no valsts. Vienlaikus var tikt apturēta vai ierobežota atsevišķu Valsts probācijas dienesta funkciju īstenošana noteiktā vai visā valsts teritorijā.

īsumā
  • Valsts probācijas dienests (VPD) ir tieslietu ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku sabiedrības drošības jomā.
  • Visus ar Covid-19 izplatību saistītos ierobežojumus nav iespējams atcelt uzreiz, un atsevišķi ierobežojumi ir jāsaglabā, arī tie, kas skar VPD klientus.
  • Uz laiku var tikt turpināta VPD klientu tiesību ierobežošana, jo VPD specifiskais darbs ar probācijas klientiem un klientu dzīvesveids rada risku masveidīgai inficēšanās izplatībai.
  • VPD ar probācijas klientu var sazināties attālināti.
  • VPD lēmums, kas pieņemts ārkārtējās situācijas laikā, ir spēkā līdz tajā norādītā termiņa beigām.

Atbilstoši Valsts probācijas dienesta likumam probācija ir kriminālsoda “piespiedu darbs” un audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa “sabiedriskais darbs” izpildes, kā arī probācijas klientu uzraudzības un sociālās uzvedības korekcijas pasākumu sistēma.

Tā ir izveidota, lai novērstu atkārtota noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. Savukārt probācijas klients ir:

  • nosacīti notiesāta persona;
  • persona, pret kuru izbeigts kriminālprocess, nosacīti atbrīvojot to no kriminālatbildības;
  • ar piespiedu darbu notiesāta persona;
  • persona, kurai piemērots sabiedriskais darbs;
  • persona, kurai ar prokurora priekšrakstu par sodu noteikts piespiedu darbs;
  • persona, par kuru tiesa, prokurors vai brīvības atņemšanas iestādes administrācija ir pieprasījusi izvērtēšanas ziņojumu;
  • persona, kura izdarījusi noziedzīgu nodarījumu un rakstveidā ir piekritusi iesaistīties izlīguma procesā ar cietušo;
  • ar probācijas uzraudzību notiesāta persona vai persona, kurai ar prokurora priekšrakstu par sodu noteikts papildsods “probācijas uzraudzība”.

Valsts probācijas dienests (VPD) ir tieslietu ministra pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku sabiedrības drošības jomā atbilstoši Valsts probācijas dienesta likuma 6. pantā minēto funkciju ietvaros, proti, VPD:

  • sniedz izvērtēšanas ziņojumu par probācijas klientu;
  • nodrošina probācijas programmu izstrādi un licencētu programmu īstenošanu;
  • organizē kriminālsoda “piespiedu darbs” izpildi;
  • organizē audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa “sabiedriskais darbs” izpildi;
  • pārbaudes laikā uzrauga personas, pret kurām izbeigts kriminālprocess, tās nosacīti atbrīvojot no kriminālatbildības;
  • organizē un vada izlīguma procesu kriminālprocesā un lietās par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu bērniem;
  • uzrauga personas, kuras nosacīti notiesātas vai nosacīti pirms termiņa atbrīvotas no brīvības atņemšanas iestādēm;
  • nodrošina papildsoda “probācijas uzraudzība” izpildi.

Visus ierobežojumus nav iespējams atcelt

LV portāls jau rakstīja: likums “Par ārkārtējo situāciju un izņēmuma stāvokli” paredz, ka visi lēmumi un rīkojumi, kas pieņemti ārkārtējās situācijas nodrošināšanai, zaudē spēku vienlaikus ar ārkārtējās situācijas atcelšanu vai šī īpašā tiesiskā režīma noteiktā termiņa beigām.

Ārkārtējā situācija, kas valstī tika izsludināta saistībā ar Covid-19 izplatību, noslēdzās 9. jūnijā. Tā kā visus ar Covid-19 izplatību saistītos ierobežojumus nav iespējams atcelt uzreiz un atsevišķi ierobežojumi ir jāsaglabā, arī tie, kas skar VPD klientus, Saeima pieņēma Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumu (turpmāk tekstā – likums), kas stājās spēkā 10. jūnijā.

Atbilstoši jaunā likuma 38. panta otrajai daļai un par spīti tam, ka ārkārtējā situācija valstī ir atcelta, epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai ar VPD vadītāja rīkojumu uz laiku var tikt ierobežotas likumā noteiktās probācijas klientu tiesības, arī tiesības izbraukt no valsts. Tāpat var tikt apturēta vai ierobežota atsevišķu VPD funkciju īstenošana noteiktā teritorijā vai visā valsts teritorijā.

Lai novērstu masveida inficēšanās izplatību

Kā skaidrots likuma anotācijā, uz laiku var tikt turpināta VPD klientu tiesību ierobežošana, jo VPD specifiskais darbs ar probācijas klientiem, piemēram, dzīvesvietas apmeklēšana un izvērtēšana, nakts vizītes pie klienta dzīvesvietā, klientu pieņemšana klātienē, ilgstoša probācijas programmu vadīšana klātienē, klientu dzīvesveids, piemēram, darbs vai mācības ārzemēs ar VPD amatpersonas atļauju, rada nepieciešamību VPD vadītajam piešķirt iepriekš minētās tiesības, lai novērstu masveidīgu inficēšanās izplatību.

Minētie apstākļi palielina arī VPD darbinieku inficēšanās risku. Turklāt arī pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas iespējamas situācijas, kad VPD vadītājam jāpieņem šādi probācijas klientus ierobežojoši lēmumi, jo infekcijas slimība var izplatīties starp probācijas klientiem, bet sabiedrībā kopumā būt zema, teikts likuma anotācijā. Līdz ar to VPD vadītājam jābūt iespējai rīkoties nekavējoties.

Pārejas laiks tiesību īstenošanai pilnā apjomā

Likuma 43. pants paredz, ka VPD ar probācijas klientu var sazināties attālināti. Savukārt VPD vadītāja lēmumi, kas pieņemti, pamatojoties uz šā gada 10. jūnijā spēku zaudējošā likuma “Par valsts institūciju darbību ārkārtējās situācijas laikā saistībā ar Covid-19 izplatību” 14. panta pirmo daļu, ir spēkā līdz attiecīgajā lēmumā noteiktā termiņa beigām.

Saskaņā ar likuma pārejas noteikumu 7. punktu VPD viena mēneša laikā pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas:

  • jāpārskata probācijas klientiem noteiktie ierobežojumi un jāatceļ tie, ja ierobežojumi noteikti, pamatojoties uz valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un vairs nav nepieciešami;
  • jāuzsāk organizēt kriminālsoda “piespiedu darbs” un audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa “sabiedriskais darbs” izpilde probācijas klientiem, kuriem uz ārkārtējās situācijas laiku šo sodu izpilde tika apturēta.

Kā skaidrots likuma anotācijā, lai atsāktu VPD klientu tiesību īstenošanu pilnā apjomā, nepieciešams pārejas posms, kura laikā VPD varēs sagatavoties iepriekš noteikto VPD klientu tiesību atjaunošanai.

Atbilstoši Valsts probācijas dienesta likuma 8. pantam parastos apstākļos VPD klientam ir tiesības:

  • pieprasīt un saņemt informāciju par tiesas nolēmuma, prokurora lēmuma vai prokurora priekšraksta par sodu izpildes kārtību, kā arī kriminālsodu izpildi reglamentējošā likumā paredzēto un VPD noteikto pienākumu izpildes kārtību;
  • pieprasīt un saņemt informāciju par iespējamo palīdzību;
  • pieprasīt un saņemt skaidrojumu par savām tiesībām;
  • piedalīties VPD piedāvātajos sociālās uzvedības korekcijas pasākumos;
  • piedalīties probācijas programmās.
Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI