SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. aprīlī, 2020
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Labklājība
7
7

Bezdarbniekiem krīzes laikā vieglāki nosacījumi

Stājas spēkā 18.04.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Algoto darbu zaudējušie iedzīvotāji, kuri līdztekus algotajam darbam ir reģistrējušies kā pašnodarbinātie, mikrouzņēmuma īpašnieki, bet krīzes dēļ no sava saimnieciskās darbības ienākumus nesaņem, varēs iegūt bezdarbnieka statusu un arī tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Freepik

Lai pieaugoša bezdarba situācijā, kas radusies Covid-19 ietekmē, atvieglotu bezdarbnieka statusa iegūšanu un arī tā saglabāšanu, iesaistoties pagaidu darbā, ir pagarināts iespējamā īslaicīgā darba periods bezdarbnieka statusa laikā, kā arī papildināts personu loks, kurām ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Ārkārtējā situācijā mīkstinātās prasības ir izteiktas divos likumos – Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma grozījumā un likuma “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” grozījumā. Abos likumos grozījumi papildina pārejas noteikumus, un tie stājas spēkā sestdien, 18. aprīlī.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma grozījums paplašina personu loku, kurām ir tiesības saņemt bezdarbnieka pabalstu, zaudējot darba ņēmēja statusu.

Pārejas noteikumi paredz, ka līdz šī gada 31. decembrim tiesības uz bezdarbnieka statusu būs arī mikrouzņēmuma īpašniekam Mikrouzņēmumu nodokļa likuma izpratnē, kura mikrouzņēmumam nav apgrozījuma, tai skaitā pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas.

Šī pati norma darbosies attiecībā uz pašnodarbināto, kurš negūst ienākumu, tai skaitā pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas. Izņēmums ir fiziskās personas, kuras veic saimniecisko darbību un par to maksā patentmaksu.

Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likums arī paredz, ka līdz 2020. gada 31. decembrim persona nezaudē bezdarbnieka statusu, ja darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statuss divreiz 12 mēnešu periodā iegūts uz laiku, kas kopā nepārsniedz 120 dienas. Likums līdz šim pieļāva, ka bezdarbnieks, saglabājot bezdarbnieka statusu, var īslaicīgi kļūt par darba ņēmēju vai pašnodarbināto uz laiku līdz 60 dienām 12 mēnešu periodā.

Savukārt likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam” noteikts, ka līdz 2020. gada 31. decembrim bezdarbnieka pabalsta izmaksu aptur, ja bezdarbnieks iegūst darba ņēmēja vai pašnodarbinātā statusu saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu" uz laiku līdz 120 dienām. Arī šīs izmaiņas saistītas ar krīzes dēļ īslaicīgi iespējamā darba perioda pagarinājumu.

Izmaiņas nepieciešamas, lai mazinātu ekonomiskās situācijas pasliktināšanās radītās sekas un nodrošinātu iespēju personām, kas veikušas valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas apdrošināšanai pret bezdarbu, saņemt atbalstu bezdarba gadījumā, uz laiku nosakot elastīgākus nosacījumus bezdarbnieka statusa iegūšanai, paskaidrojusi Labklājības ministrija un Saeimas Sociālo un darba lietu komisija.

Nodarbinātības valsts aģentūras dati liecina, ka šā gada 17. aprīlī bija reģsitrēti 68 863 bezdarbnieki. Aprīlī bezdarbnieku skaits pieaudzis par 7336.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI