SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. martā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Invaliditāte
2
62
2
62

Automātiski pagarinās iepriekšējos lēmumus par invaliditāti

Stājas spēkā 22.03.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja Covid-19 dēļ izludinātās ārkārtējās situācijas laikā nebūs saņemts personas iesniegums un nepieciešamie dokumenti atkārtotai invaliditātes ekspertīzei, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas iepriekš izdotais lēmums par invaliditāti tiks pagarināts automātiski.

FOTO: Freepik

Lai cilvēki ar invaliditāti Covid-19 izplatību ierobežojošo pasākumu dēļ nezaudētu tiesības uz sociālo nodrošinājumu, varētu saņemt invaliditātes pensiju vai invaliditātes pabalstu, kā arī citus sociālos pakalpojumus, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas iepriekš pieņemtie lēmumi par invaliditāti tiks pagarināti automātiski uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

To nosaka grozījums Invaliditātes likumā, kas stājās spēkā 22. martā.

Ja ārkārtējās situācijas laikā nebūs saņemts personas iesniegums un nepieciešamie dokumenti atkārtotai invaliditātes ekspertīzes veikšanai, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) iepriekš izdotais lēmums par invaliditāti tiks pagarināts automātiski uz sešiem mēnešiem. Tas nozīmē, ka iepriekš izdotā lēmuma par invaliditāti un uz invaliditātes laiku izsniegto atzinumu termiņš tiks pagarināts bez personas iesnieguma, norādīts Labklājības ministrijas informācijā par likuma izmaiņām.

Kā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā paskaidroja Labklājības ministrijas pārstāvji, šī kārtība attiecas uz visām invaliditātes grupām.

Šāds nosacījums attieksies arī uz gadījumiem, kad persona iesniegumu un dokumentus invaliditātes ekspertīzei nebūs varējusi noformēt un iesniegt trīs mēnešus pēc ārkārtējās situācijas beigām.

Grozījums likuma pārejas noteikumos ir šādā redakcijā: “Ja personai laikposmā, kad valstī ir izsludināta ārkārtējā situācija sakarā ar Covid-19 izplatību, vai triju mēnešu laikā pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas vai noteiktā termiņa beigām beidzas Valsts komisijas iepriekš izdotā administratīvā akta darbības termiņš un nav iesniegti nepieciešamie dokumenti invaliditātes ekspertīzes veikšanai, minētā administratīvā akta darbības termiņš tiek pagarināts uz laiku līdz sešiem mēnešiem, bet ne ilgāk kā līdz jauna administratīvā akta izdošanai konkrētās personas lietā.”

Labs saturs
62
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI