SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
21. martā, 2020
Lasīšanai: 7 minūtes
4
4

Ierobežojumi tirdzniecības vietās un ēdināšanas iestādēs

Stājas spēkā 21.03.2020.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Papildināts 25. martā.

Ekonomikas ministrija aicina, iepērkoties ņemt rokās tikai to preci, ko nolēmts iegādāties. “Neapskatīt” produktus ar tausti.

FOTO: Ieva Lūka, LETA

Spēkā stājušies Zemkopības ministrijas un Ekonomikas ministrijas izdotie rīkojumi par sociālās distancēšanās nodrošināšanu tirdzniecības vietās un pārtikas aprites ierobežojumiem. No 25. marta ir pieņemts lēmums būtiski ierobežot tirdzniecības centru darbību brīvdienās un svētku dienās.

Ierobežota tirdzniecības centru darbība brīvdienās

Ministru kabineta rīkojums Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”  4.22.3 punkts paredz, ka turpmāk līdz ārkārtējās situācijas beigām brīvdienās un svētku dienās tiek ierobežota tirdzniecības centru darbība.

Nodrošinot sociālās distancēšanās pasākumus, klientiem atvērti būs tikai:

  • pārtikas veikali;
  • aptiekas (arī veterinārās aptiekas);
  • optikas veikali;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • higiēnas un saimniecības preču veikali;
  • būvniecības un dārzkopības preču veikali.

No 21. marta sociālā distancēšanās veikalos obligāta

Viens no ārkārtējās situācijas pasākumiem koronavīrusa izraisītās Covid-19 slimības izplatības ierobežošanai ir nodrošināt sociālās distancēšanās pasākumus tirdzniecības vietās (Ministru kabineta rīkojuma Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu4.22.  punkts).

21. martā spēkā stājās Ekonomikas ministrijas rīkojums Nr. 1-6.1/2020/51 “Par sociālās distancēšanās nodrošināšanu tirdzniecības vietās”, ar kuru tirgotājiem visiem Latvijā uzdots nodrošināt papildu drošības pasākumus tirdzniecības vietās:

  • tirgotājiem, t.sk. tirdzniecības centriem, tirgiem un ielu tirdzniecības organizēšanas vietām, redzamās vietās (vismaz pie kases vai pie ieejas tirdzniecības organizēšanas teritorijā) jāizvieto skaidri salasāma norāde apmeklētājiem būt sociāli atbildīgiem un kases zonā ievērot divu metru distanci no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja;
  • tirgotājiem ar tirdzniecības platību virs 100 m2 kases zonā jānodrošina divu metru distance no rindā priekšā stāvošā apmeklētāja ar norobežojošām zīmēm;
  • tirdzniecības centros regulāri, reizi 15 minūtēs, jāatskaņo paziņojums latviešu valodā, aicinot pircējus lieki neuzkavēties tirdzniecības telpās un sekot izvietotajiem norādījumiem par distances ievērošanu. Komersants papildus var izvēlēties citas svešvalodas;
  • iespēju robežās jāīsteno arī citi pasākumi cilvēku plūsmas ierobežošanai tirdzniecības vietās, kas veicinātu Veselības ministrijas rekomendāciju ievērošanu attiecībā uz Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanu, kā arī sekojot līdzi Ekonomikas ministrijas mājaslapā publicētajām rekomendācijām.

Ieteikumi pircējiem

Ekonomikas ministrijas mājaslapā ir sagatavoti ieteikumi gan tirgotājiem, gan pircējiem. Pircējiem speciālisti iesaka:

  • Doties uz veikalu vai aptieku tikai tad, ja jūtaties vesels.
  • Doties uz veikalu un aptieku tikai pēc būtiskām precēm. Nedoties uz veikalu vai aptieku pēc nebūtiskām lietām, maksimāli ievērojot “paliec mājās” principu, rūpējoties par savu un pārējo Latvijas iedzīvotāju veselību un dzīvību.
  • Uz veikalu vai aptieku sūtīt tikai vienu no ģimenes locekļiem.
  • Ja esat vesels, palīdzēt citiem līdzcilvēkiem (ar pārtikas un medikamentu iegādi draugiem, radiniekiem un kaimiņiem - īpaši vecāka gadagājuma ļaudīm un māmiņām ar bērniem).
  • Sastādīt iepirkumu sarakstu, tādejādi samazinot uzkavēšanās laiku veikalā un iespēju inficēties.
  • Ievērot elementāru roku higiēnu, iepērkoties dezinficēt rokas vai izmantot cimdus.
  • Ja veikalā redzat drūzmēšanos un pūli, atnākt nedaudz vēlāk. Neapmeklēt veikalu iepirkšanās “sastrēgumstundās”, kad parasti ir liels pircēju pieplūdums.
  • Samazinātt tiešu kontaktu ar citiem cilvēkiem, tajā skaitā, sasveicinoties neizmantojiet rokas spiedienu vai apkampienus.
  • Ievērot distanci no citiem cilvēkiem (vēlams ap 2 m, bet ne mazāk par 1 m).
  • Ņemt rokās tikai to preci, ko nolēmts iegādāties. “Neapskatīt” produktus ar tausti.
  • Veidot zāļu uzkrājumus apdomīgi, ņemot vērā, ka medikamentiem ir stingri noteikts derīguma termiņš, pēc kura to lietošana ir bīstama.
  • Nebaidieties aicināt citus cilvēkus neklepot un nešķaudīt citu cilvēku un pārtikas virzienā. Aiciniet klepot vai šķaudīt, aizsedzot seju, saliektā rokas elkonī vai izmantot vienreiz lietojamo salveti.

Jauni nosacījumi pārtikas apritē

Savukārt 20. martā stājās spēkā Zemkopības ministrijas rīkojums Nr. 39 “Par pārtikas aprites papildu regulējumu ārkārtējās situācijas laikā”, kas izdots, ņemot vērā Ministru kabineta rīkojuma par ārkārtējās situācijas izsludināšanu 4. 29. punktu.

Rīkojuma mērķis ir ārkārtējās situācijas laikā ierobežot slimības Covid-19 izplatību pārtikas mazumtirdzniecības vietās un sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, kā arī dot iespēju pārtikas ražotājiem bez pārtraukumiem ražot un realizēt savu produkciju, informē Zemkopības ministrija.

Rīkojumā noteikts, ka:

  • Pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem, kuri sniedz ēdināšanas pakalpojumus vai tirgo nefasētu pārtiku, kas pirms lietošanas uzturā nav jāmazgā vai termiski jāapstrādā (piemēram, cepumus, smalkmaizītes, gatavos ēdienus, salātus), jānodrošina minēto produktu tirgošana tikai fasētā veidā pašapkalpošanas zonās vai iesaiņošanu pēc pircēja lūguma.
  • Sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem jānodrošina katram apmeklētājam individuālu galda piederumu un trauku komplektu, kā arī salvešu izsniegšanu (piemēram, šķīvji nedrīkst apmeklētāju zonā būt izvietoti kaudzēs, dakšas un naži nedrīkst būt apmeklētāju izvietoti atklātā veidā kastēs).

Rīkojumā paredzēts, ka uz pārtikas iepakojuma var nenorādīt marķējumu valsts valodā, taču tādā gadījumā mazumtirdzniecības uzņēmums obligāto informāciju par pārtikas produktu (nosaukums, sastāvs, alergēni, derīguma termiņš) valsts valodā izvieto attiecīgo produktu tirdzniecības vietā.

 “Ārkārtas situācijā ir svarīgi pielāgot darba procesus tā, lai ne vien nodrošinātu pārtikas preču un ēdināšanas pakalpojumu nepārtrauktību, bet arī īstenotu šos procesus iespējami drošā vidē un veidā – rūpējoties par iedzīvotāju un arī pārtikas nozarē iesaistīto veselību un drošību,” uzsver Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards.

“Ir svarīgi ievērot piesardzības principus, lai mēs pēc iespējas izvairītos no vīrusa tālākās izplatības, un nenotiktu valsts drošības un veselības dienestu pārslodze,” noteikto piesardzības pasākumu nepieciešamību skaidro iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens.

 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI