SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. martā, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
2
52
2
52

Informācija Latvijas valstspiederīgajiem, kuri nav paguvuši atgriezties

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Papildināts 1. aprīlī.

Ārlietu ministrija

Ievērojot sabiedrības veselības intereses un ārkārtējās situācijas apstākļus, pēc 27. marta valsts organizētie repatriācijas reisi nenotiks, informē Ārlietu ministrija. 

Ne visiem ceļotajiem ir bijis praktiski iespējams atgriezties Latvijā līdz marta beigām ārvalstīs ieviestu transporta ierobežojumu dēļ. Tādēļ Ārlietu ministrija turpina sadarbību ar citām ES valstīm, lai nodrošinātu to ceļotāju repatriāciju uz Eiropu, kuriem tā ir nepieciešama.

Šie repatriācijas reisi nenotiek regulāri, un ar tiem no trešajām valstīm atgriežas dažādu ES valstu pilsoņi, kā rezultātā tie nenodrošina pasažieru nogādāšanu uz viņu mītnes valsti.

Tādēļ ceļotāju atgriešanās iespējas Latvijā, sākot ar aprīli, tiks izskatīta individuāli, sapulcējot vienuviet vairāk ceļotāju.

Lai uzzinātu aktuālo informāciju par organizētajām papildu iespējām atgriezties mājās, aicinām sekot līdzi Ārlietu ministrijas kontiem sociālajos tīklos “Facebook” un “Twitter”, kā arī Satiksmes ministrijas mājaslapā un sociālo portālu kontos "Facebook" un "Twitter". 

Latvijas valstspiederīgie, kuri saskaras ar grūtībām atgriezties mājās, tiek aicināti reģistrēties Konsulārajā reģistrā www.latvija.lv un sazināties ar Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu pa tālruni +371 26337711 vai rakstot e-pastu uz palidziba@mfa.gov.lv

Lūdzu, dariet to tikai vienu reizi! Ar Jums sazināsies, ja tiks rīkots kāds repatriācijas reiss atbilstoši Jūsu atrašanās vietai. 

Ne visi ceļotāji ir izlēmuši atgriezties Latvijā. Katrs ceļotājs pats izlemj, vai atgriezties, un tāpat kā iepriekšējos lēmumus izceļot uz ārvalstīm Ārlietu ministrija respektē valstspiederīgo izvēli palikt pašreizējā atrašanās vietā. Ceļotājus, kuriem ir izdevies atgriezties vai kuri ārkārtējās situācijas laikā izlēmuši neatgriezties, tiek lūgts atsūtīt savu vārdu un uzvārdu Ārlietu ministrijai uz e-pastu palieku@mfa.gov.lv

Atcelta starptautiskā pasažieru satiksme

Kā zināms, Pasaules Veselības organizācija 11. martā paziņoja, ka Covid-19 izplatība sasniegusi globālas pandēmijas apmērus. Arī Latvijā jau laboratoriski apstiprināti  305 saslimšanas gadījumi (28. marta dati).  Ņemot vērā izmaiņas epidemioloģiskajā situācijā, Latvijas valdība ir valstī izsludinājusi ārkārtas stāvokli līdz 2020. gada 14. aprīlim. No 17. marta Latvijā ir atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi. 

Ministru kabineta rīkojums Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” paredz no 17. marta:

  • atcelt starptautiskos pasažieru pārvadājumus lidostās, ostās, autoostās un dzelzceļa stacijās. Izņēmums ir pasažieru pārvadājumi ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu. Satiksmes ministram ir atļauts izdarīt izņēmumus attiecībā uz starptautisko pasažieru pārvadājumu izpildi. Satiksmes ministrs pieņem lēmumu pēc attiecīga pieprasījuma saņemšanas;
  • aizliegt personu un transportlīdzekļu pārvietošanos caur lidostu, ostu, dzelzceļa un autoceļu Eiropas Savienības ārējās robežas robežšķērsošanas vietām, kā arī robežšķērsošanas vietās, kas paredzētas vietējai pierobežas satiksmei, izņemot kravu pārvadājumus. Iekšlietu ministram un ārlietu ministram ir atļauts izdarīt izņēmumus attiecībā uz personu un transportlīdzekļu pārvietošanos.

Minētie ierobežojumi neattiecas uz tiem Latvijas Republikas valstspiederīgajiem, kas vēlas atgriezties Latvijā. Tāpat tas neattiecas uz ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā un kuri vēlas šeit atgriezties, vai tiem ārzemniekiem, kas vēlas atstāt Latviju. 

Tas nozīmē – no 17. marta ar savu transportlīdzekli Latvijas robežu varēs šķērsot Latvijas valstspiederīgie un ārvalstnieki, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvijā. Ar privāto transportlīdzekli Latviju ļauts pamest ārvalstniekiem. Taču ir jāņem vērā arī citu valstu noteiktie ierobežojumi šķērsot to robežas. 

Robeža ar Krieviju un Baltkrieviju

Ārkārtējās situācijas laikā ir aizliegta personu pārvietošanās caur sauszemes robežšķērsošanas vietām uz Eiropas Savienības ārējās robežas, tas ir, uz Latvijas–Krievijas un Latvijas–Baltkrievijas valsts robežas.

Latvijas iedzīvotājiem un ārzemniekiem, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija, atļauta ieceļošana Latvijas–Krievijas un Latvijas–Baltkrievijas sauszemes robežšķērsošanas vietās, tas ir, Terehovas, Grebņevas, Pāternieku, Silenes un Vientuļu robežkontroles punktos.

Tāpat Krievijas un Baltkrievijas iedzīvotāji netraucēti var atgriezties mītnes zemē, šķērsojot sauszemes robežu robežšķērsošanas vietās uz Latvijas–Krievijas un Latvijas–Baltkrievijas valsts robežas.

Latvijas iedzīvotāju izceļošana uz Krieviju un Baltkrieviju ir aizliegta.

Eiropas Savienības iekšējās robežas var būt slēgtas

Ceļošanai Eiropas Savienības ietvaros no Latvijas puses nekādi ierobežojumi nav ieviesti. Tautiešiem ir atļauts atgriezties mājās, Latvijā, ar personīgo sauszemes transportu. Taču ceļotājiem jāņem vērā kaimiņvalstu noteiktie ceļošanas ierobežojumi. Jārēķinās, ka Eiropas Savienības iekšējās robežas var būt slēgtas. Situācija var strauji mainīties. 

Svarīga ziņa - Lietuva ir pagarinājusi iespēju Latvijas valstspiederīgajiem atgriezties mājās caur Lietuvu līdz 13. aprīļa plkst. 23.59, taču TIKAI organizētā tranzītā ar konvoju.

Covid-19 ierobežošanai vēl vairākas citas valstis ir noteikušas pārvietošanās ierobežojumus, arī slēgušas robežas. Ar nopietniem pārvietošanās ierobežojumiem var saskarties arī tie, kuriem jāšķērso minētās valstis. Pašreiz šie ierobežojumi neskar kravu pārvadājumus.

Šādos apstākļos pastāv risks nonākt karantīnas zonā vai arī var nākties ievērot 14 dienu karantīnas nosacījumus ārvalstī. Ārlietu ministrija aicina sekot līdzi vietējo iestāžu informācijai.

Stingrs ieteikums uz ārvalstīm nebraukt

Saistībā ar Covid-19 pandēmiju Ārlietu ministrija aicina šobrīd atturēties no braucieniem ārpus Latvijas, izņemot ārkārtas gadījumus un gadījumus, kad personai no Latvijas jāatgriežas savā mītnes valstī.

Valdības rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu cita starpā paredz:

  • tūrisma pakalpojumu sniedzējiem iespēju robežās piedāvāt pārcelt un neplānot tūrisma braucienus uz Covid-19 skartajām valstīm un teritorijām, no kurām atgriežoties ir jāveic īpaši piesardzības pasākumi;
  • iespēju robežās atcelt, pārcelt un neplānot darba braucienus un komandējumus uz Covid-19 skartajām valstīm un teritorijām, no kurām atgriežoties ir jāveic īpaši piesardzības pasākumi.

Ar valstu piemērotajiem ieceļošanas ierobežojumiem var iepazīties šeit.

Savukārt ar ceļojuma brīdinājumiem par valstīm un teritorijām var iepazīties šeit.

Ārlietu ministrija iesaka visiem ceļotājiem būt piesardzīgiem un rūpīgi izvērtēt konkrētā ceļojuma nepieciešamību. Ceļotājiem pašiem ir jāpieņem atbildīgs lēmums, vai apmeklēt minētās valstis.

VISIEM iedzīvotājiem, kuri šobrīd atgriežas no ārvalstīm, ir jāpavada tuvākās 14 dienas pašizolācijā. Tas ir obligāts pienākums! Informācija, kā jārīkojas, atgriežoties no ārvalstīm.
Labs saturs
52
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI