SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. augustā, 2019
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Pensijas
2
2

Tautieši ārzemēs var brīvprātīgi pievienoties Latvijas pensiju apdrošināšanai

Stājas spēkā 17.08.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Brīvprātīgi pensiju apdrošināšanai var pievienoties pašnodarbinātā laulātais, laukstrādnieku nodokļa maksātāji, profesionāli sportisti, mikrouzņēmumu darbinieki, tagad – arī diasporas locekļi.

FOTO: Rawpixel.com

Diasporas pārstāvjiem ir iespēja brīvprātīgi pievienoties pensiju apdrošināšanai, lai saņemtu vecuma pensiju. Ministru kabineta noteikumu grozījumi kārtībā, kādā tas notiek, stājas spēkā šodien, 17. augustā.

Iespēju diasporas locekļiem brīvprātīgi pievienoties pensiju apdrošināšanai paredz Saeimā 2019. gada 3. aprīlī pieņemtie grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” (stājās spēkā 2019. gada 13. aprīlī).

Ar grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Nr. 976 par brīvprātīgu pievienošanos valsts sociālajai apdrošināšanai ir noteikta kārtība, kādā diasporas locekļi brīvprātīgi pievienojas pensiju apdrošināšanai.

Tagad ikviens no Latvijas diasporas var to izdarīt, iesniedzot elektroniski vai klātienē iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā par brīvprātīgu pievienošanos valsts pensiju apdrošināšanas sistēmai, informē Labklājības ministrija.

Diasporas locekļi, kuriem nerodas pienākums iesaistīties sociālās drošības sistēmā vai tiesības saņemt pensiju atbilstoši Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulas (EK) Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu noteikumiem vai atbilstoši Latvijas Republikas noslēgtajiem divpusējiem starptautiskajiem līgumiem sociālās drošības jomā, var pievienoties valsts pensiju apdrošināšanai brīvprātīgi, paskaidrots noteikumu grozījumu anotācijā.

Diasporas likumā definēts, ka diaspora ir ārpus Latvijas pastāvīgi dzīvojošie Latvijas pilsoņi, latvieši un citi, kam ir saikne ar Latviju, kā arī viņu ģimenes locekļi.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI