SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
18. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Invaliditāte
26
26

Īpašās kopšanas pabalsts divām grupām būs lielāks

Stājas spēkā 01.07.2019.
Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Kopšanas pabalsts ir papildu maksājums cilvēkiem ar ļoti smagu invaliditāti. Pašlaik tas ir 213,43 eiro mēnesī. No jūlija šis pabalsts tiks maksāts palielinātā apmērā – bērniem ar invaliditāti, kā arī pilngadīgai personai ar ļoti smagu invaliditāti, kurai tās cēlonis ir slimība no bērnības.

FOTO: Freepik

No 1. jūlija palielinās kopšanas pabalstu cilvēkiem ar invaliditāti no bērnības un bērniem ar smagu invaliditāti.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) informē, ka no 2019. gada 1. jūlija par 100 eiro tiks palielināts:

  • kopšanas pabalsts bērnam ar invaliditāti;
  • pabalsts personai ar invaliditāti, kurai nepieciešama kopšana un kuras invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības.

Turpmāk pabalsta apmērs būs 313,43 eiro mēnesī.

Kopšanas pabalstu bērnam ar invaliditāti VSAA pārrēķinās jaunajā apmērā un sāks izmaksāt no 2019. gada 1. jūlija.

Personai ar invaliditāti, kurai nepieciešama kopšana un kuras invaliditātes cēlonis ir slimība kopš bērnības, no 2019. gada 1. jūlija aprēķināto pabalsta starpību izmaksās līdz 2019. gada 1. septembrim. VSAA uzsver: par jūliju un augustu, proti, par abiem mēnešiem, pabalstu izmaksās līdz 1. septembrim, un turpmāk pabalsts regulāri tiks izmaksāts ik mēnesi.

Pabalstus jaunajā apmērā VSAA pārrēķinās bez personu iesnieguma.

Pabalstu apmērs noteikts ar grozījumiem Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumos Nr. 1607 “Noteikumi par bērna invalīda kopšanas pabalsta apmēru, tā pārskatīšanas kārtību un pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību” un ar grozījumiem Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumos Nr. 1608 “Noteikumi par pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību invalīdam, kuram nepieciešama kopšana, pabalsta apmēru, kā arī pabalsta apmēra pārskatīšanas kārtību”.

VSAA vērš uzmanību, ka pabalsta apmērs nemainīsies pilngadīgajām personām ar invaliditāti, kurām sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem nepieciešama īpaša kopšana, bet kuriem nav invaliditātes no bērnības, – to turpinās izmaksāt līdzšinējā apmērā 213,43 eiro.

Kopšanas pabalsts ir viens no valsts sociālo pabalstu veidiem, skaidrots grozījumu anotācijās. Valsts sociālie pabalsti ir valsts atbalsts naudas izmaksu veidā, kuru saņem pie noteiktām iedzīvotāju grupām piederīgas personas situācijās, kad ir nepieciešami papildu izdevumi vai kad šīs personas nespēj gūt ienākumus. Valsts sociālie pabalsti tiek finansēti no valsts pamatbudžeta, t. i., no vispārējiem nodokļiem, un to apmērs ir atkarīgs no valsts finansiālajām iespējām. Valsts sociālo pabalstu veidus, to personu loku, kurām ir tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem, šo pabalstu piešķiršanas nosacījumus, piešķiršanas un izmaksas kārtību, kā arī ar šiem pabalstiem saistīto lēmumu pieņemšanas kārtību nosaka Valsts sociālo pabalstu likums.

Pēc VSAA datiem, kopšanas pabalstu 2018. gadā vidēji mēnesī saņēma 2316 pilngadīgas personas ar invaliditāti, kurām invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības. Kopšanas pabalsts bērnam ar invaliditāti pagājušā gada decembrī maksāts 2132 bērniem.

2018. gada 31. decembrī Latvijā bija reģistrētas 191 815 personas ar invaliditāti, tajā skaitā 8262 bērni.

Bērna invalīda kopšanas pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem vai aizbildnim, kas kopj bērnu invalīdu, kuram Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) ir noteikusi invaliditāti un izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem.

Pabalstu personai ar invaliditāti, kurai nepieciešama kopšana un kuras invaliditātes cēlonis ir slimība no bērnības, piešķir personai, kas ir pārsniegusi 18 gadu vecumu un kam VDEĀVK ir noteikusi invaliditāti un sakarā ar smagiem funkcionāliem traucējumiem izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Labs saturs
26
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI