SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
29. aprīlī, 2019
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Politika
8
8

Čekas maisu atvēršana. Ko sāks publiskot maijā?

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vai tiešām tas noticis?! Līdz ar VDK likumā noteikto dokumentu publiskošanu, kuras otrā daļa sākas maijā, sabiedrībai tiks nodoti visi zināmie Latvijas rīcībā esošie čekas materiāli, kas tagad, ievērojot likumā noteiktos ierobežojumus, būs pieejami katram.

FOTO: Ieva Lūka, LETA

Sākot ar šā gada 1. maiju, kļūs pieejama pēdējā bijušās LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu, tā dēvēto čekas maisu, daļa. LV portāls skaidro, kādi dokumenti un kā nonāks atklātībā.

Bijušās VDK dokumentu publiskošanu, sadalot tos divās daļās, paredz likums “Par bijušās Valsts drošības komitejas dokumentu saglabāšanu, izmantošanu un personas sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu” (VDK likums). Pērn decembrī atklātībai LNA tīmekļvietnē tika nodota VDK jeb čekas aģentūras alfabētiskā un statistiskā kartotēka, ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka, VDK darbinieku telefongrāmatas, kuras satur informāciju par VDK štata darbiniekiem, Latvijas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas apraksti. Savukārt, sākot ar šā gada maiju, atklātībai nododama pārējā čekas dokumentu daļa. Nodrošināt VDK dokumentu kā vienota valsts īpašumā esoša vēsturisku dokumentu kompleksa saglabāšanu, pieejamību un iespēju personām tos izmantot savām vajadzībām likums uzdod Latvijas Nacionālajam arhīvam (LNA).

Astoņas dokumentu grupas plus pazudusī kartotēka

No šā gada 1. maija, kā informē LNA direktore Māra Sprūdža, arhīvs gatavo publicēšanai šādus dokumentus:

  • LPSR VDK aģentūras personas un darba lietu reģistrācijas žurnāli. Kopumā ir 53 žurnāli par laiku no 1953. gada marta līdz 1987. gada janvārim. Tajos redzami aģentu personas lietu numuri, segvārdi, VDK struktūrvienība, kas aģentu savervējusi, kā arī atzīmes par darba un personas lietām.
  • No aģentūras aparāta izslēgto valsts drošības iestāžu aģentu un rezidentu darba un arhīva lietu, nenotikušo vervēšanu materiālu reģistrācijas žurnāls. Ir viens šāds žurnāls par laiku no 1976. gada aprīļa līdz 1989. gada maijam. Tajā redzami aģentu arhīva un darba lietu numuri, VDK struktūrvienība, aģenta segvārds, īstais vārds, uzvārds, tēva vārds, atzīmes par personas un darba lietas iznīcināšanu. Atsevišķos gadījumos pieejama informācija arī par citām darbībām ar šīm lietām.
  • LPSR VDK operatīvās lietas (tīmeklī tiks publicētas vismaz divas lietas, taču, iespējams, vairāk). Tajās atrodama dažāda informācija, ko VDK ievāca par dažādām personām un objektiem, – lēmumi par attiecīgās operatīvās lietas vai sējuma ieviešanu, VDK amatpersonu ziņojumi vai lēmumi par operatīvo pasākumu plānošanu vai īstenošanu, aģentu ziņojumi, ārējās novērošanas ziņojumi, noklausīto sarunu atšifrējumi, perlustrēto vēstuļu (VDK novēroto personu privātās sarakstes) kopijas vai citāti no tām.
  • LPSR valsts drošības iestāžu vadītāju, LKP CK 1. sekretāru, LĻKJS CK 1.  sekretāru, kā arī ar PSRS valsts drošības iestādēm saistīto amatpersonu dokumenti – pārsvarā LKP CK nomenklatūras lietas, kurās ir attiecīgo amatpersonu anketas, autobiogrāfijas, raksturojumi un rīkojumdokumenti par viņu iecelšanu amatos, atcelšanu no amatiem u. tml.
  • Iznīcinātāju bataljonu dokumenti (18 apriņķu bataljonu komandieru dienesta un LKP nomenklatūras lietas, kā arī uz bataljonu darbību attiecināmās pavēles).
  • LPSR valsts drošības iestāžu sarakstes dokumenti ar LKP CK un LPSR Ministru padomi. To vidū – dažādi ziņojumi par svarīgākajiem notikumiem republikā, ieskaitot cīņu pret “bandītismu”, proti, nacionālajiem partizāniem, bet vēlāk – par dažādām “pretpadomju” izpausmēm u. c.
  • Latvijas un ārzemju draudzības un kultūras sakaru biedrības, Latvijas Komitejas sakariem ar tautiešiem ārzemēs, Latvijas Miera aizstāvēšanas komitejas, LPSR Jaunatnes organizāciju komitejas, PSRS Valsts ārzemju tūrisma komitejas Rīgas apvienības dokumenti. Šie dokumenti ietver informāciju par minēto darbību, sakariem ar ārzemēm, šo institūciju vadītāju LKP nomenklatūras lietas u. c.
  • Sadarbības fakta ar VDK konstatēšanas spriedumu un lēmumu rezolutīvās daļas. Līdz šim tādas bijušas par 383 personām. Klāt nākot jauniem tiesu spriedumiem un lēmumiem, šī dokumentu grupa tīmekļvietnē tiks atbilstoši papildināta.

Steidz nodot publiskošanai arī pazudušo kartotēku

LNA vietnē tuvāko mēnešu laikā būs pieejama arī it kā kļūmes dēļ līdz šim VDK likumā nenorādītā VDK aģentu papildu uzskaites kartotēka ar vairāk nekā 400 aģentu vārdiem, no kuriem 109 nav minēti jau decembrī internetā publicētajās aģentu kartotēkās. Lielākā daļa minētajā kartotēkā iekļauto personu bija aģenti īpašajam periodam, kāds iestātos, piemēram, kara gadījumā, skaidro M. Sprūdža. Šīs kartītes no jau atklātībai arhīva vietnē nodotajām atšķiras ar to, ka tām aizmugurē norādīts, kā ar aģentu nepieciešamības gadījumā sazināties, viņa sadarbības motivācija jeb pamatojums, kas lielākoties bijis aģenta atbilstoša ideoloģiskā pārliecība, skaidro LNA direktore.

Patlaban Saeimā steidzamības kārtā tiek virzīti VDK likuma grozījumi, kas paredz digitalizēt un publicēt LNA tīmekļvietnē VDK aģentūras uzskaites papildu kartotēku, no aģentūras statistiskās kartotēkas izslēgtās, iznīcināšanai paredzētās aģentu, rezidentu un tikšanās, kā arī konspiratīvo dzīvokļu turētāju uzskaites kartītes. Plānots, ka minētie grozījumi tiks pieņemti līdz Jāņiem.

Visu publiskos pusotra gada laikā

No maija atklātībai nododamie dokumenti, tāpat kā līdz šim publiskotie, interesentiem būs pieejami, reģistrējoties LNA tīmekļvietnē kgb.arhivi.lv. Taču jārēķinās, ka patlaban pilnībā digitalizēta un uzreiz pieejama lasīšanai vietnē, sākot ar maiju, būs tikai daļa publiskojamo dokumentu grupu – LPSR VDK aģentūras personas un darba lietu reģistrācijas žurnāli, no aģentūras aparāta izslēgto valsts drošības iestāžu aģentu un rezidentu darba un arhīva lietu, nenotikušo vervēšanu materiālu reģistrācijas žurnāls, kā arī sadarbības fakta ar VDK konstatēšanu spriedumu un lēmumu rezolutīvās daļas. Pārējās dokumentu grupas pilnībā pieejamas pagaidām būs Latvijas Valsts arhīva lasītavā Rīgā, Skandu ielā 14, veicot reģistrāciju. Visu likumā paredzēto VDK dokumentu publiskošana notiks pakāpeniski, apmēram pusotra gada laikā, skaidro M. Sprūdža. Tādēļ interesentiem, pirms apmeklēt lasītavu, der pārliecināties, vai tiem nepieciešamā informācija jau nav publiskota tīmekļvietnē.

Pieejami ziņojumi no datubāzes “Delta”

Sākot ar maiju, LNA lasītavā Skandu ielā 14 interesentiem klātienē būs pieejama arī digitalizētā automatizētā LPSR VDK Informācijas analīzes daļas pretizlūkošanas nodrošinājuma informācijas sistēma “Delta Latvija”, kurā apkopoti aģentu ziņojumu atreferējumi. Necenzētā veidā – iekļaujot visus dokumentos minētos personas datus – tie būs pieejami vēstures vai juridiskās pētniecības nolūkos, akadēmiskās, mākslinieciskās vai literārās izpausmes, kā arī žurnālistikas vajadzībām. Savukārt citiem interesentiem, izņemot gadījumus, kad tie lūdz pieeju ziņojumiem par sevi, ziņojumu saturs būs anonimizēts, proti, tiks nodrošināta pieeja informācijai par aģentu un viņa ziņojumos izklāstīto, izņemot trešo personu, izsekoto cilvēku vārdus un uzvārdus. Jānorāda, ka “Delta Latvija” atreferēta tikai neliela daļa no visiem aģentu ziņojumiem un tādējādi šīs ziņas var pilnībā neatspoguļot konkrēta aģenta darbību.

Jārēķinās ar rindu

Dienā vidēji tā dēvētos čekas maisus LNA apskata 200–250 cilvēki, bet pēc to papildinājuma nodošanas atklātībai paredzams interesentu skaita pieaugums. Arhīva lasītava vienlaikus spēj nodrošināt piekļuvi ierobežotam skaitam lasītāju, tādēļ lielākas to intereses gadījumā, iespējams, pieeja VDK dokumentiem LNA telpās tiks nodrošināta rindas kārtībā, piesakoties telefoniski vai arhīva tīmekļvietnē, par ko vēl tiks lemts, informē M. Sprūdža.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI