SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. aprīlī, 2019
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
4
4

Stingrākas ugunsdrošības prasības: kas jāievēro, rīkojot nometnes

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2019. gada 1. janvārī stājās spēkā Ugunsdrošības noteikumu prasība, kas paredz, ka publiskā objektā, ja tas atbilstoši lietošanas veidam nav paredzēts cilvēku izmitināšanai naktī, atļauts izmitināt cilvēkus, tikai ievērojot noteiktas prasības. Šobrīd daudzviet objektos, kuros izmitina, bet nav paredzēts izmitināt cilvēkus naktī, nav ierīkota nedz automātiskā ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma, nedz balss izziņošanas sistēma.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka no šī gada publiskos objektos, ja tajos atbilstoši lietošanas veidam nav paredzēta cilvēku izmitināšana naktī, bet to dara, proti, cilvēki nakšņo attiecīgajā objektā, ir jābūt ierīkotai automātiskajai ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēmai, balss izziņošanas sistēmai, evakuācijas ceļu skaitam un platumam jābūt atbilstošam izmitināto cilvēku skaitam, kā arī evakuācijas ceļam jānodrošina cilvēku droša izkļūšana no objekta.

Kā norāda VUGD, šobrīd daudzās vietās, kurās organizē diennakts nometnes, konkrētie objekti nav paredzēti cilvēku izmitināšanai naktī un tajos nav ierīkota automātiskā ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma, kā arī balss izziņošanas sistēma. Jau šobrīd pie VUGD vēršas daudzu nometņu organizatori, kuri diennakts nometnēm izmanto telpas, kuras ikdienā nav paredzētas nakšņošanai un nav aprīkotas atbilstoši Ugunsdrošības noteikumu prasībām, tāpēc VUGD nevar saskaņot atļaujas nometņu organizēšanai.

LV portāls jau iepriekš rakstīja, ka 2019. gada 1. janvārī stājās spēkā Ugunsdrošības noteikumu 340. punkts, kas nosaka, ka publiskā objektā, ja tas pēc lietošanas veida nav paredzēts cilvēku izmitināšanai naktī, atļauts izmitināt cilvēkus naktī, ja ir ievērotas šādas prasības:

  • objektā ir ierīkota automātiskā ugunsgrēka atklāšanas un trauksmes signalizācijas sistēma;
  • objektā ir ierīkota balss izziņošanas sistēma;
  • evakuācijas ceļu skaits un platums ir atbilstošs izmitināto cilvēku skaitam;
  • evakuācija ir nodrošināta tieši uz āru no būves zemes virmas līmenī, ja personas tiek izmitinātas ne augstāk par trešo stāvu, vai, ja personas tiek izmitinātas augstāk par trešo stāvu, evakuācija ir nodrošināta caur aizsargātu evakuācijas ceļu vai dūmaizsargātu un ugunsaizsargātu kāpņu telpu.

Jaunie Ugunsdrošības noteikumi stājās spēkā jau 2016. gada septembrī, taču vairākām prasībām, tostarp par iepriekš minēto, noteica pārejas periodu. VUGD skaidro, ka šādu prasību Ugunsdrošības noteikumos iekļāva ar mērķi nodrošināt to cilvēku drošību, kas nakšņo telpās, kas primāri nemaz nav paredzētas nakšņošanai, piemēram, izglītības iestāžu telpās, kurās ikdienā nenakšņo.

VUGD nometņu organizatoriem iesaka laicīgi noskaidrot, vai attiecīgajā objektā var rīkot diennakts nometnes, lai brīdī, kad tiek lūgts VUGD atzinums nometnes organizēšanai, nebūtu nepatīkami pārsteigumi par atteikumu, jo objektā netiek izpildītas Ugunsdrošības noteikumu prasības. Vienlaikus VUGD aicina neatlikt rūpes par savu un līdzcilvēku drošību, bet gādāt, lai vide būtu droša.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI