SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. februārī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Energoresursi
4
4

Plašāks pretendentu loks uz atbalstu daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes celšanai

Stājas spēkā 08.02.2019.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Šodien, 8. februārī, stājas spēkā MK noteikumu grozījumi, kas nosaka plašāku pretendentu loku atbalsta saņemšanai “Latvijas attīstības finanšu institūcijas “Altum”” īstenotajā ES fondu atbalsta programmā daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanai.

Turpmāk atbalstu daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai varēs saņemt arī trīs un četru dzīvokļu māju iedzīvotāji. Līdz šim minimālajam dzīvokļu skaitam namā bija jābūt pieci. To nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 60 “Grozījumi Ministru kabineta 2016. gada 15. marta noteikumos Nr. 160 “Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 4.2.1. specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās” 4.2.1.1. specifiskā atbalsta mērķa pasākuma “Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu dzīvojamās ēkās” īstenošanas noteikumi””.

Turpmāk atbalstam ēku atjaunošanai varēs pieteikties arī biedrība vai nodibinājums, kas dibināts ar mērķi aizstāvēt personu ar invaliditāti intereses (t.i., kas dibināts saskaņā ar likumu “Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām”) un kura īpašumā ir attiecīgā ēka.

Līdz šim spēkā esošais MK noteikumu Nr. 160 regulējums noteica, ka sabiedrības “Altum” aizdevums energoefektivitātes paaugstināšanai var tikt kombinēts ar grantu līdz 35% apmērā. Ņemot vērā, ka nav indikāciju, ka sabiedrības “Altum” aizdevumu dēļ tiek kavēta energoefektivitātes paaugstināšanas projektu finansēšana privātajā sektorā, ar grozījumiem noteikts, ka to dzīvojamo māju īpašnieki, kas nevar piesaistīt privātā sektora finansējumu, varēs saņemt grantu līdz 50%, norādīts likumprojekta anotācijā.

Atbalstu daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumiem sniedz “Latvijas attīstības finanšu institūcija “Altum””. Saskaņā ar “Altum” sniegto informāciju līdz 2019. gada janvārim programmas ietvaros kopumā saņemti 436 projektu pieteikumi, no tiem 340 pieteicēji saņēmuši pozitīvu atzinumu un turpina īstenot projektu. Līdz šā gada janvārim energoefektivitātes paaugstināšanas darbi uzsākti 88 daudzdzīvokļu ēkās, bet energoefektivitātes projektu īstenošana noslēgusies 54 daudzdzīvokļu ēkās.

Laika periodā no 2016. līdz 2023. gadam īstenotajā Eiropas Savienības fondu atbalsta programmā daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes paaugstināšanai pieejami vairāk nekā 156 miljoni eiro. Kā liecina informācija “Altum” mājaslapā, patlaban projektiem rezervēti 48% līdzekļu jeb 78,5 miljoni eiro.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI