SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
04. februārī, 2019
Lasīšanai: 9 minūtes
20
20

Kas pēc “Brexit” būs jāzina ceļojumā un pastā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika

Informējot par situāciju, kad Lielbritānija atstās Eiropas Savienību, valsts iestādes joprojām apskata divus variantus: ka tas notiks bez līguma – jaunā kārtība attiecībās ar Lielbritāniju kā nu jau trešo valsti sāksies šopavasar, 30. martā, savukārt, ja būs izstāšanās līgums, būs pārejas periods. Taču jebkurā gadījumā noteikumu kodols ir ES saistības ar trešo valsti. Muita ir viens no atslēgas vārdiem nākotnes attiecībās ar Lielbritāniju.

īsumā
  • Ja Eiropas Savienības un Apvienotās Karalistes izstāšanās līgums netiks noslēgts, visai drīz – no 30. marta – neturpināsies brīva preču aprite, un tas nozīmē, ka preču nosūtīšanai un saņemšanai no Apvienotās Karalistes arī privātpersonām būs jāformē muitas procedūras, jāmaksā nodokļi.
  • Tā kā Lielbritānija kļūs par trešo valsti, tas ietekmēs gan pasta sūtījumu saņemšanu, gan ceļotājus, jo no trešās valsts pāri robežai personīgajā bagāžā bez nodokļu nomaksas drīkst pārvest ierobežotu daudzumu preču, daudzus pārtikas produktus Eiropas Savienībā nedrīkst ievest vispār.
  • Šķērsojot Latvijas Republikas robežu (gan iebraucot, gan izbraucot) vietās, kur tā ir arī ES ārējā robeža, jebkurai fiziskai personai ir pienākums deklarēt skaidro naudu, ja tās apmērs ir ekvivalents vai pārsniedz 10 000 eiro.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) informatīvajos materiālos par to, ko der zināt ceļotājiem un pasta sūtījumu saņēmējiem pēc “Brexit”, arī izklāsta Lielbritānijas aiziešanas divus variantus. Taču pašreiz svarīgi apzināties, ka jābūt gataviem arī ātrākajam termiņam, proti, starp ES un Apvienoto Karalisti jau pēc diviem mēnešiem – no 30. marta – var neturpināties brīva preču aprite, un tas nozīmē, ka preču nosūtīšanai un saņemšanai būs jāformē muitas procedūras, jāmaksā nodokļi.

VID izklāsta galvenos aspektus saistībā ar “Brexit”. Un, ja izstāšanās līguma, kurš paredz pārejas periodu, nebūs, tad 29. marta naktī Apvienotā Karaliste kļūs par trešo pasaules valsti. No tā izriet viss pārējais, arī saistībā ar muitas procedūrām, uzsver VID sabiedrisko attiecību speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa.

Izmaiņas nekomerciālu pasta sūtījumu saņemšanā

Nekomerciālu sūtījumu, ja privātpersona no trešās valsts sūta privātpersonai ES valstī (tātad arī Latvijā), atbrīvo no nodokļiem, ja sūtījuma vērtība nepārsniedz 45 eiro. Ja preču vērtība sūtījumā pārsniedz 45 eiro, saņēmējam ir jāmaksā:

  • muitas nodoklis;
  • pievienotās vērtības nodoklis (PVN);
  • akcīzes nodoklis (par akcīzes precēm).

Nodokļi ir jānomaksā neatkarīgi no tā, vai preces tiek sūtītas kā dāvana, un neatkarīgi no tā, vai preces ir jaunas vai lietotas (tostarp antīkas).

Daudzas preces drīkst sūtīt tikai ierobežotā daudzumā:

  • 50 cigaretes vai 25 cigarillas, vai 10 cigārus, vai 50 gramus smēķējamās tabakas;
  • vienu litru stipro alkoholisko dzērienu, dzirkstošā vīna, deserta vīna un divus litrus nedzirkstošā vīna;
  • 50 gramus smaržu vai 250 ml smaržūdens (EDP), tualetes ūdens (EDT) un odekolona (EDC).

Komerciāli sūtījumi, iepirkšanās internetā

Ar būtiskām izmaiņām jārēķinās, saņemot komerciālus sūtījumus no Apvienotās Karalistes vai iepērkoties internetā. Komerciālie sūtījumi ir nelielas vērtības sūtījumi, ko komersanti veic savā starpā, ko komersants sūta privātpersonai vai privātpersona par atlīdzību sūta citai privātpersonai. Tas attiecas arī uz preču iegādi interneta veikalos (saņemot preces no trešajām valstīm).

Ja sūtījuma vērtība ir mazāka par 22 eiro, nodokļi nebūs jāmaksā. Taču, ja šī robežvērtība pārsniegta, jāmaksā PVN. Savukārt, ja sūtījuma vērtība pārsniegs 150 eiro, būs jāmaksā gan PVN, gan muitas nodoklis.

VID uzsver: atbrīvojums no nodokļiem neattiecas uz sūtījumā esošajiem alkoholiskajiem dzērieniem, smaržām un tualetes ūdeņiem. Savukārt interneta veikalos tabakas izstrādājumus iegādāties ir aizliegts.

Formalitātes, saņemot sūtījumu no Lielbritānijas

Tiem, kas pieraduši pie ērtībām ES, ne viena vien situācija šķitīs apgrūtinoša, un formalitātes, papīru kārtošana, protams, tāda ir. Saņemot sūtījumu no trešajām valstīm, būs jāveic vairākas secīgas procedūras.

Ja izmanto Latvijas Pasta pakalpojumus:

  • muita veic kontroli un nodokļu aprēķinu – sagatavo muitojamā starptautiskā pasta sūtījuma pavadzīmi;
  • sūtītājs saņem Latvijas Pasta paziņojumu, samaksā nodokļus;
  • dodas uz pasta nodaļu un saņem sūtījumu.

Ja izmanto kurjerpasta pakalpojumu, kurjerpasts paziņo par sūtījumu, kas jāmuito, un saņēmējs izvēlas:

  1. pilnvaro muitas formalitāšu noformēšanai kurjerpastu vai
  2. pats to dara Valsts ieņēmumu dienesta elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

Ja sūtījuma saņēmējs pilnvaro kurjerpastu, jāsamaksā par sūtījumu, tā atmuitošanu un jāgaida piegāde.

Ja saņēmējs formalitātes kārto pats, tad EDS iesniedz dokumentu ”Fiziskas personas attālināta dokumentu iesniegšana kurjerpasta sūtījumu deklarēšanas gadījumā”, saņem no muitas kvīti ar nodokļu aprēķinu, veic maksājumu portālā “www.latvija.lv”, informē kurjerpastu un saņem sūtījumu.

Skaidra nauda jādeklarē

Skaidru naudu nav nepieciešams deklarēt uz Latvijas Republikas valsts robežas ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm.

Savukārt, šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežu (gan iebraucot, gan izbraucot) vietās, kur tā ir arī ES ārējā robeža, jebkurai fiziskai personai ir pienākums deklarēt skaidro naudu, ja tās apmērs ir ekvivalents vai pārsniedz 10 000 eiro.

Personiskā bagāža – cik drīkst ievest no trešās valsts

Uz Lielbritāniju Latvijas iedzīvotāji dodas apciemot tuviniekus, kuri droši vien sarūpē ciemakukuli mājiniekiem Latvijā. Turpmāk jārēķinās ar ierobežojumiem, kas attiecas uz trešajām valstīm.

No Lielbritānijas atlidojot, preces virs 430 eiro būs jādeklarē muitā un muitā jāsamaksā nodokļi.

No trešajām valstīm bez nodokļu nomaksas savam patēriņam drīkst ievest 200 cigaretes vai mazāku daudzumu citu tabakas izstrādājumu.

Specifiski noteikumi ir alkohola ievešanai. Ne biežāk kā vienu reizi septiņās dienās no trešajām valstīm bez nodokļu nomaksas savam patēriņam drīkst ievest vienu litru alkoholisko dzērienu ar spirta saturu virs 22% vai vieglākus dzērienus, attiecīgi lielākā daudzumā.

ES aizliegts ievest gaļas un piena produktus

Lai pasargātu cilvēkus un dzīvniekus no bīstamām infekcijas slimībām, Eiropas Savienībā, tajā skaitā Latvijā, ir stingri noteikumi par to, kādus pārtikas produktus ceļotājs drīkst ievest ES teritorijā un kā to drīkst darīt. Iebraucot Latvijā no valsts, kas nav ES dalībvalsts, personīgajā bagāžā esošie pārtikas produkti, kas paredzēti pašpatēriņam, robežšķērsošanas vietā tiek pakļauti stingrai veterinārajai un pārtikas nekaitīguma kontrolei.

Informācijā par Lielbritānijas izstāšanos no ES VID atgādina, ko Eiropas Savienībā aizliegts ievest personīgajā bagāžā:

  • gaļu un gaļas produktus (speķis, svaiga vai apstrādāta gaļa, t.sk. putnu gaļa, dzīvnieku tauki, dažāda veida desas, gaļas konservi, ar gaļu pildīti vai to saturoši mīklas izstrādājumi, makaroni, mērces, zupas u. c.);
  • pienu un piena produktus (piens, jogurts, krējums, biezpiens, kefīrs, siers, sviests, iebiezinātais piens, saldējums u. c.);
  • lolojumdzīvnieku barību, kuras sastāvā ir gaļa vai piens.

Tas vēl nav viss. Ierobežojumi ir arī medikamentu, mākslas un antikvāro priekšmetu, lolojumdzīvnieku, augu un augu produktu, stratēģiskas nozīmes preču pārvietošanai, aizsargājamo sugu augu un dzīvnieku, kā arī citu preču ievešanai.

Ne tikai papildu izdevumi, arī papildu formalitātes

VID informācijā ir aplūkotas vispārējās situācijas, kas noteiktas tiesību aktos attiecībās ar trešajām valstīm. Protams, sakaros ar Lielbritāniju tas apgrūtinās gan preču brīvu kustību, pie kā pierasts ES, gan ceļošanu, jo, pārvietojoties ES robežās, viss ir daudz vienkāršāk un bez formalitātēm. Jau līdz šim LV portālam e-konsultācijās uzdotajos jautājumos lasītāji bieži interesējušies par noteikumiem, kādi ir spēkā, šķērsojot ES robežu.

Papildu informāciju par muitas procedūrām pārrobežu situācijās, kad otra puse ir trešā valsts (un tāda būs arī Lielbritānija), var izlasīt VID tīmekļvietnē.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI