SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Linda Balode
LV portāls
Aiga Dambe
LV portāls
17. decembrī, 2018
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tieslietas
10
10

Tieslietu sistēma Baltijas valstīs CEPEJ spogulī

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Eiropas Padomes (EP) Tieslietu sistēmu efektivitātes komisijas (CEPEJ) ziņojumos netiek norādītas konkrētas rekomendācijas katrai dalībvalstij. Iegūtie dati dod virzienus vispārējām tendencēm tiesu sistēmā. Lai arī visās Baltijas valstīs tieslietu sistēma paredz tiesas, prokuratūras un juridiskās palīdzības sniegšanu, atspoguļotos datus tieši salīdzināt nav iespējams, jo katra valsts CEPEJ sniedzamo informāciju var interpretēt dažādi. Vienlaikus LV portāls, balstoties uz CEPEJ izstrādāto interaktīvo paneli (2014. un 2016. gada dati), aplūko, kāds Baltijas valstīs ir tieslietu sistēmas budžets, tiesnešu un prokuroru skaits uz vienu iedzīvotāju, kā arī šo amatpersonu atalgojums.

LV portāla infografikā atspoguļotie dati ir par tieslietu sistēmu Baltijas valstīs 2014. un 2016. gadā. Tas nozīmē, ka faktiskā situācija, kā arī vidējā atalgojuma līmenis valstīs ir mainījies.

Jāņem vērā, ka EP dalībvalstu līmenī nav noteikta vienota tiesu statistikas metode. Līdz ar to dalībvalstu ievāktie dati var atšķirties, piemēram:

  • vērtējot civillietu izskatīšanas ilgumu pirmajā instancē, kāda no valstīm lietu izskatīšanas termiņā iekļauj lietas izskatīšanas apturēšanas periodu, ieteiktu mediāciju, pušu samierināšanās periodu, bezstrīdus lietas u. tml., bet cita ne;
  • valsts vidējo lietu izskatīšanas ilgumu var noteikt vairākos veidos:
    • mērīt absolūto vidējo izskatīšanas ilgumu (kopējais dienu skaits, kāds pagājis, izskatot lietas noteiktā laika periodā);
    • mērīt lietas izskatīšanas ilgumu pēc konkrētiem laika intervāliem (1–3 mēnešu vai 3–6 mēnešu laikā u. tml.);
    • izmantot mediānu, kas ļauj izslēgt individuālus/specifiskus gadījumus, kas neliecina par kopējo tendenci;
  • daudzās valstīs datu par tiesu darbu vākšana nav automatizēta vai izmantotās tehnoloģijas ir visai konservatīvas.

Saskaņā ar CEPEJ interaktīvo paneli Latvijā, Lietuvā un Igaunijā tieslietu sistēmā ir iekļautas gan tiesas un prokuratūras, gan juridiskās palīdzības sniegšana, proti, citās EP dalībvalstīs prokuratūra ir atdalīta no tieslietu sistēmas kā atsevišķa institūcija.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI