SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
08. novembrī, 2018
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Stājas spēkā
TĒMA: Ģimene
9
9

Adopcijas procesam jauni noteikumi

Stājas spēkā 08.11.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Turpmāk ārvalstu adoptētājs nevarēs adoptēt bērnu no audžuģimenes, izņemot gadījumu, ja ārvalsts adoptētājs būs bērna radinieks. Šāds nosacījums ietverts jaunajos adopcijas kārtības noteikumos, kuros ir arī virkne citu izmaiņu, salīdzinot ar iepriekšējiem noteikumiem.

Ceturtdien, 8. novembrī, stājas spēkā Ministru kabineta noteikumi Nr. 667 “Adopcijas kārtība”, kas aizstāj 2003. gada tāda paša nosaukuma noteikumus Nr. 111. Kā 30. oktobra valdības sēdē norādīja labklājības ministrs Jānis Reirs, iepriekšējie noteikumi ilgstoši nav aktualizēti, bet kopš tā laika veikts daudz izmaiņu normatīvajā regulējumā ģimenes un bērnu politikas jomā, ir ieviests audžuģimeņu institūts, specializētās audžuģimenes, aprūpes centri, līdz ar to ir konstatētas nepilnības vecajos noteikumos, kas labojamas.

Izklāstot galvenās izmaiņas, ministrs pirmkārt minēja to, ka turpmāk ārvalstu adoptētājs nevarēs adoptēt bērnus no audžuģimenes, izņemot gadījumus, ja ārvalstu adoptētājs būs bērna radinieks.

Tāpat kā līdz šim, ārvalstnieki arī turpmāk drīkstēs adoptēt otra laulātā bērnu, bērnu no aizbildņa ģimenes vai audžuģimenes, ja tas ir viņu radinieks, kā arī bērnu, kurš atrodas bērnu aprūpes iestādē, ja Latvijā nav iespējams nodrošināt pienācīgu adoptējamā audzināšanu un aprūpi ģimenē.

Šai situācijai ir pārejas periods. Ārvalsts adoptētājs var adoptēt audžuģimenē ievietotu bērnu, ja viņš atbilstoši šo noteikumu 70. punktam ir saņēmis no ministrijas informāciju par audžuģimenē ievietoto adoptējamo bērnu pirms šo noteikumu spēkā stāšanās.

Jaunajos noteikumos ir precizēts, kāda veida dokumenti ārvalstu institūcijai jāiesniedz Labklājības ministrijai (LM) adopcijas gadījumā.

Noteikumi paredz, ka turpmāk adoptētājam būs obligāti jāapgūst speciālā mācību programma, jo adopcijas praksē ir bijuši gadījumi, kad par adoptētāju kļūst personas, kuras emocionāli nav nobriedušas adopcijas faktam vai kuru mērķis nav sniegt atbalstu ārpusģimenes aprūpē esošam bērnam. Prasības mācību programmai noteiktas noteikumu pielikumā.

Adopcijas kārtībā ir noteikti konkrēti termiņi, kādos veicamas atsevišķas adopcijas procesa darbības, tai skaitā atbildes sniegšanai par bērna ņemšanu pirmsadopcijas aprūpē, pirmsadopcijas aprūpes nodrošināšanu, kā arī termiņš prasības pieteikuma iesniegšanai tiesā par adopcijas apstiprināšanu, savukārt ārvalstu adoptētājiem būs jāsniedz pēcadopcijas ziņojumi.

Bāriņtiesām noteikti precīzi adopcijas procesa termiņi, konkretizētas arī katras bāriņtiesas funkcijas un izpratne par veicamajiem uzdevumiem attiecībā uz adoptējamo un adoptētāju, kas ļaus samazināt to gadījumu skaitu, kad tiek mākslīgi paildzināts bērna adopcijas process, skaidrots Labklājības ministrijas informācijā par jaunajiem noteikumiem. Paplašināts arī bāriņtiesām iesniedzamās informācijas apjoms par potenciālo adoptētāju.

LM informācijā presei par septembrī sociālās kampaņas “Radi ģimeni” laikā rīkoto diskusiju par adopcijas procesa uzlabojumiem norādīts, ka 1. septembrī Adopcijas reģistrā bija ziņas par 1205 adoptējamiem bērniem.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI