SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. augustā, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

No 1. augusta var saņemt kara dalībnieka apliecības un krūšu nozīmes

Stājas spēkā 01.08.2018.
Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrā pasaules kara dalībnieka piemiņas krūšu nozīme veidota no metāla sudraba krāsā ar zelta krāsas un melnas emaljas apdari. Bet Otrā pasaules kara dalībnieka apliecības dizains veidots līdzīgi politiski represētās personas apliecībai un nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecībai.

No 1. augusta var saņemt Otrā pasaules kara dalībnieku apliecības un piemiņas krūšu nozīmes. To paredz Ministru kabineta noteikumi par Otrā pasaules kara dalībnieka apliecības un piemiņas krūšu nozīmes paraugu izsniegšanas, uzskaites un izmantošanas kārtību.

Apliecības un piemiņas krūšu nozīmes varēs saņemt, iesniedzot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) iesniegumu, pievienojot sejas fotoattēlu 3x4 izmērā, kas nav vecāks par trim mēnešiem. Iesniegumu var nosūtīt arī pa pastu. Noteikumi paredz arī iespēju apliecību un piemiņas nozīmi saņemt personas atrašanās vietā, ja tā pati nevar ierasties kādā no PMLP nodaļām, piemēram, veselības stāvokļa dēļ.

Apliecību un krūšu nozīmi izsniedz 10 darbdienu laikā no dienas, kad stājies spēkā lēmums par Otrā pasaules kara dalībnieka statusa piešķiršanu, ja iesniegums ar lūgumu izsniegt apliecību un krūšu nozīmi iesniegts vienlaikus ar iesniegumu par Otrā pasaules kara dalībnieka statusa piešķiršanu. Desmit darba dienu laikā no dienas, kad PMLP saņemts iesniegums ar lūgumu izsniegt apliecību un krūšu nozīmi, tās izsniedz arī gadījumos, kad kara dalībnieka statuss personai jau ir piešķirts.

Apliecība izmantojama Latvijas Republikas teritorijā un uzrādāma, ja persona vēlas izmantot normatīvajos aktos noteiktās Otrā pasaules kara dalībnieka tiesības. Persona ar Otrā pasaules kara dalībnieka statusu ir tiesīga saņemt pabalstus un atvieglojumus pašvaldību nodevu maksāšanā vai pakalpojumu saņemšanā, ja to piešķir pašvaldība, kuras teritorijā šī persona dzīvo. Ņemot vērā, ka Otrā pasaules kara dalībnieka statuss nav terminēts un statusa saņēmēju cienījamo vecumu, apliecībām netiek noteikts derīguma termiņš.

2018. gada 1. februārī stājas spēkā likums “Par Otrā pasaules kara dalībnieka statusu”, paredzot, ka par Otrā pasaules kara dalībniekiem atzīstami Latvijas pilsoņi, kuri arī 1940. gada 17. jūnijā bija Latvijas pilsoņi vai pastāvīgie iedzīvotāji, vai arī personas, kuras 1940. gada 17. jūnijā varēja pretendēt uz Latvijas pilsonību, ievērojot, ka visas attiecīgās personas no 1940. gada 17. jūnija līdz 1945. gada 2. septembrim citu valstu regulāro militāro vienību sastāvā piedalījās bruņotā cīņā pret PSRS, nacistiskās Vācijas vai tās sabiedroto militārajiem formējumiem. Minētajā likumā noteikts, ka Otrā pasaules kara dalībniekiem izsniedzama noteikta parauga apliecība un piemiņas krūšu nozīme un ka MK nosaka apliecības un piemiņas krūšu nozīmes paraugu, izsniegšanas, uzskaites un izmantošanas kārtību.

Par Otrā pasaules kara dalībniekiem nav atzīstamas personas, kas iebrauca Latvijā saskaņā ar 1939. gada 5. oktobra tā dēvēto militāro bāzu līgumu ar PSRS. Tāpat par kara dalībniekiem netiek atzīti nacistiskās Vācijas slepenpolicijas un drošības dienesta darbinieki, kā arī nacionālsociālistiskās partijas vai tās paramilitārās struktūras biedri. Otrā pasaules kara dalībnieka statuss netiek piešķirts arī PSRS vai LPSR Valsts drošības komitejas darbiniekiem, (izņemot plānošanas un finanšu, kā arī administratīvi saimniecisko struktūrvienību dalībniekus), kā arī personām, kuras ir sodītas par noziegumiem pret cilvēci, mieru, par kara noziegumiem, genocīdu – neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas.

Otrā pasaules kara dalībnieka piemiņas krūšu nozīme veidota no metāla sudraba krāsā ar zelta krāsas un melnas emaljas apdari. Tās apakšējo pusloku rotā trīskārša sudraba ozollapu vītne, kas veidota reljefā rakstā. Nozīmes vidū no augšējās malas līdz apakšējai malai vertikāli ar asmeni uz leju attēlots zobens zelta krāsā. Uz tās rakstīts "2. PASAULES KARA DALĪBNIEKS". Nozīmes aizmugurē iegravēts nozīmes numurs.

Otrā pasaules kara dalībnieka apliecību dizains veidots līdzīgi politiski represētās personas apliecībai un nacionālās pretošanās kustības dalībnieka apliecībai. Līdz ar to visām trim minētajām apliecībām būs vienāds formāts.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI